Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στην φορολόγηση-Οι πέντε παρεμβάσεις

 Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται αλλαγές στην φορολόγηση-Οι πέντε παρεμβάσεις

Οι πέντε αλλαγές που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής δικαιοσύνης χωρίς να αλλάζει ο βασικός πυρήνας της τεκμαρτής φορολόγησης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι αλλαγές θα είναι σημειακές, όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, καθώς ο «σκληρός πυρήνας» της τεκμαρτής φορολόγησης θα μείνει ο ίδιος και οι όποιες αλλαγές βρίσκονται στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης φορολογικής δικαιοσύνης.

Οι ενδεχόμενες παρεμβάσεις αφορούν τα εξής:

  1. Τζίρος: Θα εξεταστεί το κριτήριο του τζίρου που επηρεάζει το τεκμαρτό εισόδημα, με πιθανές προσαρμογές για να διασφαλιστεί η ακρίβεια του υπολογισμού.
  2. Κόστος μισθοδοσίας: Ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις με απασχολούμενο προσωπικό πολλών ετών, θα επανεξεταστεί το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας που αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα.
  3. Οικογενειακό εισόδημα: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος.
  4. Αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος: Θα γίνουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, ώστε να είναι πιο δίκαιη και προσβάσιμη.
  5. Αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού: Θα εξεταστεί η μείωση της επιβάρυνσης από την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αυξάνει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Η τελική οριστικοποίηση των αλλαγών αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος προσαρμογής και προετοιμασίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το 2025, με χρονικό πλαίσιο από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου κάθε χρόνο, χωρίς παρατάσεις.

Σχετικά Άρθρα