Nordstream: Ποιος είναι ο Ουκρανός δύτης πίσω από το σαμποτάζ- Οι Γερμανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του

Nordstream: Ποιος είναι ο Ουκρανός δύτης πίσω από το σαμποτάζ- Οι Γερμανοί εξέδωσαν ένταλμα σύλληψής του

Eυρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εξέδωσε η Γερμανία σε βάρος Ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ.

Με βάση όσα αναφέρουν οι εφημερίδες Sueddeutsche Zeitung και Die Zeit και μεταδίδει ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD, ο άνδρας, για τον οποίο ήταν γνωστό ότι ζούσε στην Πολωνία, ήταν ένας από τους δύτες που το Σεπτέμβριο του 2022 τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς.

Από την πλευρά του, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Βερολίνο ζήτησε τον περασμένο Ιούνιο από τις πολωνικές Αρχές να προχωρήσουν στη σύλληψη του εν λόγω άνδρα.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό περιοδικό Spiegel ανέφερε την Τετάρτη, επικαλούμενο πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας, ότι ο ύποπτος πιστεύεται πως έχει έκτοτε φύγει από την Πολωνία.

Ενας ακόμα άνδρας και μια γυναίκα -επίσης Ουκρανοί εκπαιδευτές καταδύσεων- έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από τη Γερμανία για τη φερόμενη δολιοφθορά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης γι’ αυτούς, σύμφωνα με την SZ, την Die Zeit και το ARD.

Μυστήριο παραμένει ποιος βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους τρεις από τους τέσσερις αγωγούς αερίου. Ρωσία και Δύση έχουν αλληλοκατηγορηθεί, ωστόσο, αμφότερες έχουν αρνηθεί πως εμπλέκονται.

Σουηδική έρευνα βρήκε ίχνη εκρηκτικών σε διάφορα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από τον τόπο των εκρήξεων, επιβεβαιώνοντας πως οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες ενέργειες.

Τον Ιανουάριο 2023, η Γερμανία επέδραμε σε ένα πλοίο, για το οποίο είπε ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν εκρηκτικά, και δήλωσε στα Ηνωμένα Εθνη ότι πιστεύει πως εκπαιδευμένοι δύτες τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στους αγωγούς, σε βάθος περίπου 70 ως 80 μέτρων.Unmute

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα