Η Χαμάς αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με αιχμές στον Νετανιάχου

 Η Χαμάς αρνείται να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με αιχμές στον Νετανιάχου

Εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο επιβεβαιώνει την επιστροφή της οργάνωσης στις διαπραγματεύσεις όταν το Ισραήλ δείξει «ισχυρή δέσμευση» στην πρόταση εκεχειρίας του Ιουλίου.

Του Σπύρου Σιδέρη

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, Αχμέντ Αμπντούλ Χαντί, ανακοίνωσε ότι το κίνημα δεν θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή το Κάιρο.

Ο Αμπντούλ Χαντί εξήγησε σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης ότι αν και η Χαμάς δεν είναι γενικά κατά των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, αυτές δεν είναι δυνατές τώρα, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας που θα σταματούσε πλήρως την επίθεση.

«Ο Νετανιάχου εξαπατά και υπεκφεύγει και θέλει να παρατείνει τον πόλεμο και μάλιστα να τον επεκτείνει περιφερειακά, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως προκάλυμμα για να συνεχίσει την επίθεση εναντίον του λαού μας και να διαπράξει νέες σφαγές εναντίον του», δήλωσε ο Αμπντούλ Χαντί.

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν το Ισραήλ επιδείξει «ισχυρή δέσμευση» στην πρόταση εκεχειρίας που υπέβαλε το κίνημα τον Ιούλιο.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε την Τρίτη ότι «ο ισχυρισμός ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε νέες απαιτήσεις στο σχέδιο της 27ης Μαΐου είναι ψευδής», σημειώνοντας ότι η Χαμάς έκανε 29 αλλαγές στη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα.

«Ο Νετανιάχου δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμική κυβέρνηση. Το σχέδιο εγγράφου της 27ης Μαΐου αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός συμφωνημένου μηχανισμού επαλήθευσης για να διασφαλιστεί η επιστροφή άοπλων πολιτών μόνο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπως προτείνεται στο περίγραμμα του εγγράφου της 27ης Μαΐου» αναφέρει το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στις 9 Αυγούστου, οι ηγέτες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καλούσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή στο Κάιρο.

Οι διαμεσολαβητές ανακοίνωσαν επίσης την ετοιμότητά τους να παρουσιάσουν ένα σχέδιο τελικής συμφωνίας, με βάση τις αρχές που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υποστηρίζονται από την απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης των διαμεσολαβητών, οι ισραηλινές αρχές εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να στείλουν αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

Στις 11 Αυγούστου, η Χαμάς κάλεσε τους διαμεσολαβητές να παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να υποχρεώσουν το Ισραήλ να την εφαρμόσει.

Σχετικά Άρθρα