Παρασκηνιακές πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό-Η άρνηση Τατάρ και η στάση Αθήνας-Άγκυρας 

 Παρασκηνιακές πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό-Η άρνηση Τατάρ και η στάση Αθήνας-Άγκυρας 

Σήμερα, Τρίτη και 13, θα γινόταν σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο η τριμερής συνάντηση Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη, Τατάρ στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όμως η άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ματαίωσε τους σχεδιασμούς για μια πρώτη προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Ο Ερσίν Τατάρ με δηλώσεις του ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες ειδήσεις ότι θα γίνει μια τριμερής συνάντηση, ωστόσο «κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», προσθέτοντας ότι θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, «αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τριμερή συνάντηση».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά παίζει τα ρέστα της με στόχο να διασφαλίσει ότι θα γίνουν βήματα για την αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος για την κατοχική διοίκηση, όμως αν και υπάρχει ως σκέψη δεν έχει πάρει κάποια μορφή μια τέτοια πρόταση.

Στην προσπάθεια αυτή η κατοχική διοίκηση είχε την αμέριστη συμπαράσταση της Τουρκίας που προέβη σε διπλωματικές κινήσεις, ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση χώρες δορυφόρους, όπως το Αζερμπαϊτζάν.  

Η πρόσκληση που απέστειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες, για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ήταν επακόλουθο των προτάσεων της Προσωπικής Απεσταλμένης του Μαρίας Άνχελ Ολγκίν και την βολιδοσκόπηση που είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα με τις συναντήσεις της σε Άγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αποφάσισε να κάνει την κίνηση πριν το Σεπτέμβριο, για να υπάρξει χρόνος μέχρι τη Γενική Συνέλευση, με απώτερο στόχο να διαμορφωνόταν κλίμα για μια νέα Διάσκεψη, καθώς είχε εξουσιοδοτήσει την Ολγκίν να διαμορφώσει το σκηνικό και να οδηγήσει σε πρώτη φάση σε μια τριμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει από την κυπριακή πλευρά, ο ΓΓ είχε προετοιμάσει ένα μίνι πλαίσιο τριών σημείων ως βάση για να συζητήσουν οι δυο κοινότητες. Σε περίπτωση που θα βρισκόταν ένα κοινό πλαίσιο θα ξεκινούσαν και οι συναντήσεις των δυο πλευρών.  

Όμως η άρνηση του Ερσίν Τατάρ, παρατείνει την αγωνία για την εξέλιξη της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Από την πλευρά της η Τουρκία διαχειρίστηκε το όλο θέμα με προσοχή και διπλωματικά χωρίς να δείξει σημεία διαφοροποίησης ούτε και απέρριψε αμέσως τις βολιδοσκοπήσεις, κάτι όμως που δεν έκανε ο Τατάρ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θέλει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το Κυπριακό καθώς το 2025 θα γίνουν «εκλογές» στα κατεχόμενα κι ένας από τους λόγους που παίζει «καθυστερήσεις» για να μην γίνει κάτι που δεν θα τον ευνοήσει. Σε περίπτωση όμως που καταφέρει να κερδίσει οτιδήποτε σ΄ αυτό το «παιχνίδι» θα είναι προς όφελος του.       

Η Λευκωσία, με την Ελλάδα παρατηρητή, μετά το τουρκικό «όχι» βρίσκεται σε στάση αναμονής, αλλά κινείται και η ίδια παρασκηνιακά. Πληροφορίες που επικαλείται ο «Φιλελεύθερος» αναφέρουν «πως κινείται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για εμπλοκή διεθνών παικτών, που μπορούν να επηρεάσουν την κατοχική δύναμη. Την ίδια ώρα, διαχειρίζεται και τις προσπάθειες, εκ των έσω αλλά και εκτός, να φορτώσουν στη ελληνοκυπριακή πλευρά ίση ευθύνη με τον Τατάρ για το αδιέξοδο».

Σχετικά Άρθρα