H Βαλεντίνα Πετρίλο η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

 H Βαλεντίνα Πετρίλο η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Η Βαλεντίνα Πετρίλο πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού η σπρίντερ με προβλήματα όρασης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα 200μ. και 400μ. γυναικών στο Παρίσι. Η 50χρονη, η οποία έκανε μετάβαση το 2019, κατέκτησε χάλκινα μετάλλια και στα δύο αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραολυμπιακού Στίβου πέρυσι στο Παρίσι. Πριν την φυλομετάβαση, είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία των ανδρών, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω και είμαι προσγειωμένη, επειδή η ευκαιρία μου να συμμετάσχω του Τόκιο είχε χαθεί». «Θα αρχίσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόνο όταν φτάσω στη Γαλλία», συμπλήρωσε.

Η αθλήτρια διαγνώστηκε με την νόσο Stargardt σε ηλικία 14 ετών. Πρόκειται για μια μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οδηγεί σε τύφλωση.

Ο Andrew Parsons, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sport ότι η αθλήτρια είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι, σύμφωνα με τις πολιτικές του Παγκόσμιου Παραολυμπιακού Αθλητισμού και τόνισε πως επιθυμία του είναι ο αθλητικός κόσμος να ενωθεί στις πολιτικές που αφορούν τους τρανσέξουαλ.

Οι διοικητικοί πολλών αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του στίβου, της ποδηλασίας και της κολύμβησης, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής των τρανσέξουαλ σε αγώνες ελίτ γυναικών τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικά Άρθρα