Η Αττική μέτρα τις πληγές της-Βίντεο με οδοιπορικό στα καμένα-Απολογισμος απελπισίας και απόγνωσης

 Η Αττική μέτρα τις πληγές της-Βίντεο με οδοιπορικό στα καμένα-Απολογισμος απελπισίας και απόγνωσης

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έπληξε όλη τη βορειοανατολική Αττική. Το πρώτο φως της μέρας φανέρωσε και την ολοκληρωτική καταστροφή, νεκρά ζώα, καμένα σπίτια και επιχειρήσεις, καμένα δέντρα, στάχτες και μαυρίλα παντού.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους για άλλη μια φορά. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο.

Η φωτιά ξέσπασε στον Βαρνάβα την Κυριακή και μέσα σε λίγες ώρες επεκτάθηκε σε Πεντέλη, Νέα Μάκρη, Νέα Πεντέλη, Γραμματικό, Ανατολή, Διώνη. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά θα έφτανε στο Πάτημα Βριλησσίων και στο Πάτημα Χαλανδρίου με πολλά σπίτια και επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά

Μάλιστα μια 60χρονη γυναίκα έχασε την ζωή της στο Πάτημα Βριλησσίων στην προσπάθειά της να σωθεί από τις φλόγες.Η άτυχη γυναίκα την ώρα της φωτιάς βρισκόταν εντός της επιχείρησης και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η επόμενη μέρα από τη φωτιά όπως έδειξε το οδοιπορικό του ΣΚΑΪ, είναι άκρως απογοητευτική. Στάχτη και αποκαΐδια παντού. Επιχειρήσεις, σπίτια, αυτοκίνητα, εναπομείναντα δάση.

Φωτιά στην Αττική – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της μέρας σηκώθηκαν 3 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και ένα συντονιστικό για την τελευταία μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις μικρές εστίες.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις εστίες, στον Ερυθρό, στο Αγριλίκη, όπου είναι και το πιο επικίνδυνο και στο Γραμματικό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες: στον Βαρνάβα, στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι και στη Πεντέλη, ενώ συνεχώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Νωρίτερα, στάλθηκαν δύο μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Δήμαρχος Μαραθώνα: Επικίνδυνη η κατάσταση στον Ερυθρό – Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Πολύ κοντά στα σπίτια καίει η φωτιά στον οικισμό Ερυθρός της Νέας Μάκρης, όπου εστάλη τα ξημερώματα και μήνυμα από το 112 για εκκένωση του οικισμού.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση καθώς έχει πλησιάσει πολύ κοντά στον οικισμό.

«Πάμε πόρτα – πόρτα στα σπίτια. Έχουν απομακρυνθεί (οι κάτοικοι), αλλά είναι και πολλοί που φεύγουν με το ζόρι γιατί θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους», τόνισε μιλώντας στο Open..

Σύμφωνα με τον δήμαρχο στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

Φωτιά στην Αττική: Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία και Τσεχία στέλνουν ενισχύσεις στην Ελλάδα

Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική, καθώς μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία και Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα