Άγκυρα: Εγείρει θέμα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της τουρκικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία

Άγκυρα: Εγείρει θέμα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της τουρκικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία

Η τουρκική εθνική μειονότητα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να στερείται των δικαιωμάτων που προβλέπει η Συμφωνία της Οχρίδας πριν από 23 χρόνια, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Anadolu.

Του Σπύρου Σιδέρη 

Όπως αναφέρει παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία της Οχρίδας υπογράφηκε στη Βόρεια Μακεδονία πριν από 23 χρόνια, η τουρκική εθνική μειονότητα, η οποία αποτελεί περίπου το 4% του πληθυσμού της χώρας, εξακολουθεί να στερείται τα δικαιώματα που προβλέπονται στη συμφωνία της 13ης Αυγούστου 2001.

Οι Τούρκοι, η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία σύμφωνα με το Anadolu, επιθυμούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην κυβέρνηση, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία δεν έχουν λάβει ακόμη, τονίζοντας τη σημασία της αναθεώρησης της Συμφωνίας της Οχρίδας, η οποία θα τους επιτρέψει να έχουν επαρκή εκπροσώπηση.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα προκαλεί ερωτηματικά για το χρόνο που μπαίνει στη ατζέντα των τουρκικών απαιτήσεων, η καταπάτηση των δικαιωμάτων της τουρκικής εθνικής μειονότητας, ενώ ήδη αναζητά επίσημη αναγνώριση η Βουλγαρία για τη βουλγαρική μειονότητα στη Βόρεια Μακεδονία.

Εικάζεται ότι η ανακίνηση του ζητήματος των Τούρκων που ζουν στη Βόρεια Μακεδονία έχει άμεση σχέση με κόμμα που συμμετέχει στον αλβανικό συνασπισμό Vlen/Vredi κι έχει πολύ στενές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ.  

Ήδη ο αλβανικός συνασπισμός που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει δώσει δείγματα εθνικιστικής γραφής, όπως η ίδρυση της «Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» στη Βόρεια Μακεδονία ζητώντας περαιτέρω ισότιμη εκπροσώπηση της αλβανικής μειονότητας στην καθημερινότητα των Αλβανών πολιτών που ζουν στη χώρα.

Επίσης ερωτηματικά προκαλούν και οι παρεμβάσεις του Κοσοβάρου Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι στον αλβανικό συνασπισμό Vlen-Vredi.

Την εσωτερική σύγκρουση στη Βόρεια Μακεδονία του 2001, που τερμάτισε η συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας, είχε προκαλέσει το πρώτο σύνταγμα που υιοθετήθηκε στην τότε «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως ονομάστηκε η χώρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου περιόριζε τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών.

Οι εσωτερικές διαμάχες που οδήγησαν στη συμφωνία της Οχρίδας ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου 2001, όταν μια ομάδα ένοπλων Αλβανών επιτέθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στο χωριό Τέρτσε, κοντά στη βορειοδυτική πόλη Τέτοβο.

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Μια ομάδα που ονομαζόταν Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση (UCK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Οι συγκρούσεις, αν και διαφορετικής έντασης, συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές την άνοιξη του 2001.

Στις 5 Ιουλίου επιτεύχθηκε γενική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο πλευρές την παραβίασαν επανειλημμένα.

Εκατοντάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που ορισμένοι αποκάλεσαν «εμφύλιο πόλεμο» και δεκάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν μεταξύ 22 Ιανουαρίου και 12 Νοεμβρίου 2001.

Σχετικά Άρθρα