Πώς ξέφυγε η φωτιά και από τον Βαρνάβα έφτασε στα Βριλήσσια- Το φαινόμενο των “κηλιδώσεων”

Πώς ξέφυγε η φωτιά και από τον Βαρνάβα έφτασε στα Βριλήσσια- Το φαινόμενο των “κηλιδώσεων”

Από δασική στην περιοχή του Βαρνάβα και της λίμνης Μαραθώνα, η μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Αττική έγινε σε 24 ώρες αστική και καίει σπίτια, κτίρια, επιχειρήσεις και φυσικά δασύλλια μέσα στην αστική ζώνη της Αθήνας. Ουσιαστικά είναι εκτός ελέγχου και αυτό πρέπει να προβληματίζει τον κρατικό μηχανισμό. Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και για τον σχεδιασμό των πυροσβεστικών δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι κάτοικοι στη Νέα Πεντέλη, την Παλιά Πεντέλη, τα Βριλήσσια, ακόμα και στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης αναφέρουν ότι δεν είχαν αρκετά εναέρια μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρες, με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε δράση πάνω από 30 αλλά δεν γίονται ορατά λόγω του μαύρου νέφους.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στον Βαρνάβα. Όλο το βράδυ οι άνεμοι δεν κόπασαν με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας να περάσει στο Πεντελικό Όρος και να απειλεί σπίτια, δάσος και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε Μαραθώνα, Καλλιτεχνούπολη, Νέα Μάκρη και Πεντέλη με τους κατοίκους να βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Αυτή τη στιγμή όλο το βάρος έχει πέσει στο βορειοανατολικό μέτωπο της Αττικής, όπου επιχειρούν με αυτοθυσία περίπου 700 πυροσβέστες και 32 εναέρια μέσα. Το γεγονός ότι η φωτιά έχει «σπάσει» δίπλα σε πολλές κατοικημένες περιοχές, ότι πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ , ότι αναζωπυρώνονται μέτωπα που είχαν περιοριστεί και ότι τεράστια σύννεφα καπνού «κρύβουν» μεγάλες εκτάσεις, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό σε μία «πύρινη γραμμή» 30 χιλιομέτρων.

Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, έγινε πραγματικότητα το χειρότερο από τα σενάρια, δηλαδή μία μεγάλη πυρκαγιά στο λεκανοπέδιο. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα κινδύνεψαν άμεσα ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα που κυριολεκτικά σώθηκαν την τελευταία στιγμή. Ο φόβος για ανθρώπινες απώλειες είναι ορατός, με την Πολιτική Προστασία να επιχειρεί να στήσει «γραμμή άμυνας» μέσα από τα συνεχή μηνύματα του 112 και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. που έχει προχωρήσει σε περισσότερους από 250 απεγκλωβισμους.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, σε ημέρες με κατηγορία κινδύνου 5, δηλαδή «κόκκινου» συναγερμού, ο μόνος τρόπος να «πιάσεις» μία πυρκαγιά είναι να τη σβήσεις «εν τη γενέσει της», ήτοι στα πρώτα λεπτά. Εάν δεν γίνει αυτό τότε λόγω των ισχυρών ανέμων θα εξαπλωθεί και θα λάβει γιγαντιαίες διαστάσεις. Στην περίπτωση της φωτιάς στον Βαρνάβα (εκδηλώθηκε χθες στις 15.00) υπήρχε άμεση ανίχνευση του πύρινου μετώπου και μάλιστα στον αέρα πετούσε έμφορτο μέσο που μέσα σε πέντε λεπτά έκανε την πρώτη ρίψη νερού. Δηλαδή μετά την ανίχνευση της φωτιάς δεν δόθηκε εντολή για απογείωση αεροσκάφους (διαδικασία που διαρκεί περίπου 20 λεπτά) αλλά κινήθηκε στο μέτωπο έμφορτο εναέριο μέσο που έκανε ήδη περιπολία.

Σε αυτό τον τομέα φαίνεται ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, όπως εξηγούν πηγές του Π.Σ., καθώς σε αντίθεση με το παρελθόν, στον αττικό ουρανό κάνουν περιπολίες έμφορτα εναέρια μέσα ακόμα και σε ημέρες με κατηγορία κινδύνου 3.

Τι είναι οι κηλιδώσεις

Το φαινόμενο των κηλιδώσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς που άρχισε την Κυριακή στον Βαρνάβα.
Η φωτιά στον Βαρνάβα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παρά τη γρήγορη παρέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε το φαινόμενο των κηλιδώσεων.

Ο πυρομετεωρολόγος, Θοδωρής Γιάνναρος, σε ανάρτησή του ανέλυσε τι ακριβώς είναι αυτό. «Στη συνημμένη εικόνα βλέπουμε σε μικρογραφία το μηχανισμό δημιουργίας κηλιδώσεων. Καθώς η βλάστηση που καίγεται δεν περιέχει μεγάλα ποσά υγρασίας (είναι δηλαδή πολύ ξερή), αυξάνεται η παραγωγή καυτρών (οι «σπίθες» που φαίνονται να αιωρούνται πάνω από τη φλόγα). Με τη βοήθεια και του ανέμου, οι καύτρες αυτές μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και όταν πλέον πέσουν επάνω σε άκαυτη, ξερή βλάστηση να οδηγήσουν άμεσα στην έναρξη μιας νέας εστίας.

Σε περιπτώσεις όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και η βλάστηση είναι σε κρίσιμα εύφλεκτη κατάσταση, όπως δυστυχώς συμβαίνει με τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα, οι κηλιδώσεις που εκδηλώνονται μπορούν να έχουν χαοτικό χαρακτήρα, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της φωτιάς και αυξάνοντας τη διακινδύνευση όσων επιχειρούν από το έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταγγελίες στον Βαρνάβα

Κάτοικος του Βαρνάβα κατήγγειλε ότι πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν έξω από βίλες και ότι το σπίτι της κάηκε για αυτόν το λόγο.

Συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα στη βορειοανατολική Αττική. Κάτοικος του Βαρνάβα προχώρησε σε σοβαρή καταγγελία σχετικά με τη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Αρχικά ανέφερε: «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στον Βαρνάβα, ένα χιλιόμετρο από την εστία. Ήταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή, την είδαμε. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ήταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας. το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και την γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι».

Έπειτα αναφέρθηκε στην παρουσία πυροσβεστικών στο σημείο: «Δεν το περιμέναμε γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Όταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά, βρίσκονταν σε άλλο σημείο έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες. Στον ίδιο δρόμο με εμάς κάηκε άλλο ένα, στο απέναντι από εμάς δεν κάηκε κανένα σπίτι. Απλά οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, είναι στο νοσοκομείο με εγκαύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε 5 λεπτά ούτε τα ρούχα μας να πάρουμε. Μόνο τα ζωντανά μας πήραμε και φύγαμε».

«Κάηκε το σπίτι μας γιατί δεν ήταν «πλουσιόσπιτο»

«Σε μας έφτασε σε 5 λεπτά από το οικόπεδο. Μας έστειλαν προς Γραμματικό, εμείς πήγαμε προς Καπανδρίτι και μετά επιστρέψαμε να δούμε τι έγινε με το σπίτι και ξαναφύγαμε. Δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι, κάηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα τζάκι. Το σπίτι είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν «πλουσιόσπιτο» και γι΄αυτό και δεν σώθηκε φυσικά.

Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Αυτό έγινε χθες 3 η ώρα το μεσημέρι. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε γιατί δεν θα έρθει σε μας. χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Ποιος είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα