Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς- Πολλές εστίες αλλά όχι ενιαίο μέτωπο-Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (εικόνες)

 Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς- Πολλές εστίες αλλά όχι ενιαίο μέτωπο-Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις (εικόνες)

Πολλές εστίες φωτιάς και όχι μέτωπο αντιμετωπίζει πλέον η Πυροσβεστική στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Βαρνάβα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος Γιάννη Βαθρακογιάννη. Οι εστίες αυτές εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του όρους Πεντέλης και της Λίμνης του Μαραθώνα, σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη.

Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι φωτιά στην Αττική, που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Βαρνάβα κατέκαψε περισσότερα από 100 χιλιάδες στρέμματα. Η μόνη σοβαρή ελπίδα είναι πλέον να πέσουν οι άνεμοι και να διευκολυνθεί το έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για μια αγνοούμενη γυναίκα στο Πάτημα Χαλανδρίου, ενώ στην Πεντέλη απειλήθηκαν εκ νέου οι εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου και οι πυροσβέστες έσωσαν μόλις την τελευταία στιγμή τη Μονή.

Νωρίτερα, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι είχαν πιάσει φωτιά επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχείς εκρήξεις από τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονται στους επαγγελματικούς χώρους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έσκαγαν φιάλες υγραερίου από κατάστημα στα Βριλήσσια στο οποίο έφτασαν οι φλόγες ενώ φέρεται να υπήρχαν και χημικά, χρώματα και μονωτικά.

Παρά την επιστράτευση τεράστιων δυνάμεων, εναέριων μέσων και επίγειων, οι δυνατοί άνεμοι και τα πολλαπλά μέτωπα, με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε μία γραμμή πολλών χιλιομέτρων, κάνουν την κατάσταση να φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Αντίθετα η εικόνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι Μαραθώνα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Εικόνες από τις καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι

Στάχτη έγιναν σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη Βορειοανατολική Αττική για δεύτερη ημέρα.

Οι δασικές εκτάσεις που έχουν καεί είναι τεράστιες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και σε σπίτια και επιχειρήσεις, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα πολλές ανθρώπινες περιουσίες.

Επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.

DSC_4050-01
DSC_4054-01
DSC_4044__1_-01
DSC_4052__2_-01
DSC_4063-01_2

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

6290106
6290092__1_
6290109
6290111
6290102
6290095
6290081
6290082
6290084

Η φωτιά σε επιχείρηση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης

Στις φλόγες τυλίχθηκε μια εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στο Πάτημα Χαλανδρίου στα Βριλήσσια. Ο Φρίξος Δρακοντίδης του ΘΕΜΑτος που βρέθηκε στο σημείο κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί υπό έλεγχο.

6290005
6289860
6289865
6289869
6289927
6289929
6289970_2
6289989
6290160
6290168
6289996

Εκρήξεις στα Βριλήσσια

Εν τω μεταξύ, απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φλόγες έφτασαν σε επιχείρηση με χρώματα, χημικά και μονωτικά υλικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση, στις φλόγες έχει παραδοθεί και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της συνοικίας Δέση του Γέρακα να απομακρυνθούν είτε προς το κέντρο του Γέρακα, είτε προς τη λεωφόρο Μαραθώνα. Πρόκειται για τη συνοικία κοντά στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Εντολή εκκένωσης του οικισμού Δέση στον Γέρακα

Νέο μήνυμα ήχησε από το 112 για εκκένωση του οικισμού Δέση στον Γέρακα με οδηγία στους κατοίκους να κατευθυνθούν προς το κέντρο του Γέρακα ή στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Έχουν καεί περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα

Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

66 άνθρωποι σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία- Εκκενώθηκαν ψυχιατρικές κλινικές

Τρεις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες βρίσκονται στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές, έχουν εκκενωθεί και όλοι οι ασθενείς -τόσο τα ελαφρύτερα όσο και τα πιο βαριά περιστατικά- έχουν μεταφερθεί σε κατάλληλους χώρους με ασφάλεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Επίσης, 66 είναι τα συνολικά περιστατικά που σχετίζονται με την πυρκαγιά και απευθύνθηκαν σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία του ΕΣΥ. Τα 65 είχαν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και ένα ελαφρά εγκαύματα που δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Κινητή Μονάδα Υγείας έχει διατεθεί στο Κολυμβητήριο Μελισσίων, όπου έχουν μεταφερθεί κάτοικοι από τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η μονάδα θα εξετάσει τυχόν ασθενείς μεταξύ αυτών και θα παράσχει οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστεί.

Εκκενώθηκε πλήρως το Αμαλία Φλέμιγκ- Πού μεταφέρθηκαν οι ασθενείς

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (12/08), με απόλυτη ασφάλεια η εκκένωση του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ». Η φωτιά της Πεντέλης είχε πλησιάσει αρκετά κοντά στο νοσοκομείο των Μελισσίων και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η εκκένωση του.

Είκοσι τρεις ασθενείς συνολικά διακομίσθηκαν με το ΕΚΑΒ σε άλλες μονάδες, και συγκεκριμένα 20 στην «Παμμακάριστο» και 3 στο «Σισμανόγλειο».

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Γενική Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κυρία Βιλδιρίδου, στην Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κυρία Μπαλαούρα και στην Διοίκηση και στο προσωπικό του «Αμαλία Φλέμιγκ».

Αναλυτικά η ανάρτηση Γεωργιάδη:

Πριν λίγο ολοκληρώσαμε με απόλυτη ασφάλεια την εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια. 23 ασθενείς μεταφέρθηκαν, οι 20 στην «Παμμακάριστο» και οι 3 στο «Σισμανόγλειο».

Θερμές ευχαριστίες στην Γενική Γραμματέα κ. Βιλδιρίδου, στην Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Μπαλαούρα και στην Διοίκηση και στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια υπό εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες.

Συγκλονίζει κτηνοτρόφος: Άκουγα τα ζώα μου να πεθαίνουν- Δεν άντεξα και λιποθύμησα

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που μαίνεται στην Αττική από το μεσημέρι της Κυριακής. Σπίτια, περιουσίες και δασικές εκτάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες σε Νέα Πεντέλη, Διώνη και Άνω Βριλήσσια. Επαγγελματίες στην ανατολική Αττική δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν, βλέποντας ζώα και χωράφια να χάνονται από τις φλόγες.

Ο Δημήτρης Μεγαγιάννης, κτηνοτρόφος στη Νταού Πεντέλης, μίλησε στο Mega για τον εφιάλτη της φωτιάς. Όπως είπε συγκλονισμένος, έχασε 100 αιγοπρόβατα και πέντε ζώα. Υποστήριξε μάλιστα πως από το σημείο που βρισκόταν το μαντρί του δεν πέρασε πυροσβεστικό ή κάποιο εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα να χάσει τα πάντα.

«Δεν έμεινε τίποτα στη στάνη μου. Έχουν περάσει (πολλές) φωτιές εδώ από το 1995 μέχρι σήμερα, όλες τις αναχαιτίσαμε με ένα πυροσβεστικό που ήταν πάντα εδώ. Σήμερα είμαστε στο έλεος του Θεού. Ούτε εναέριο, ούτε πυροσβεστικό.

Μόνος μου με τον γιο μου και δυο κουβάδες νερό συνέχεια. Μέχρι που δεν άντεξα άλλο, κάποια στιγμή λιποθύμησα και δεν ξέρω τι έγινε μετά. Όταν συνήλθα μόνος μου, μετά από 10-15 λεπτά, άκουγα τα ζώα μου να βελάζουν και να πεθαίνουν.

Πέρα από τα ζώα, είχα κάνει τα κουμάντα μου για τον χειμώνα, με 15.000 ζωοτροφές, τριφύλλια και καλαμπόκια. Πήγαν όλα στράφι. Αυτό που θέλω να τονίσω και να το ακούσουν όσοι μας κυβερνούν. Είναι ανεπίτρεπτο και αδιανόητο να καίγονται οικισμοί και να μην υπάρχει ένα πυροσβεστικό. Δεν έχω τίποτα άλλο να πω. Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας» κατήγγειλε εν μέσω απόγνωσης.

Σχετικά Άρθρα