Ανάλυση: Η απειλή που δεν υπολόγισε το Ισραήλ

Ανάλυση: Η απειλή που δεν υπολόγισε το Ισραήλ

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε ένα από τα βαθύτερα χτυπήματά της εναντίον του Ισραήλ χρησιμοποιώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με εκρηκτικά που έπληξε ένα από τα σημαντικότερα συστήματα εναέριας επιτήρησης του Ισραήλ. Αυτή και άλλες επιτυχημένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έδωσαν στην υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση μια πρόσθετη θανατηφόρα επιλογή για τα αναμενόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, το οποίο εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα που σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ.

Του Σπύρου Σιδέρη

Ενώ το Ισραήλ έχει κατασκευάσει συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Σιδερένιος Θόλος και Σφεντόνα του Δαυίδ, για να προστατευθεί από το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ, έχει επικεντρωθεί λιγότερο στην απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας, ενώ το Ισραήλ αναχαίτισε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς, τα συστήματα αεράμυνας έχουν αποδειχθεί ότι έχουν κενά και αδυναμίες, καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πιο αργά από τις ρουκέτες και τους πυραύλους και επομένως είναι πιο δύσκολο να σταματήσουν.

  • Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εκτοξεύονται από τοποθεσία κοντά στα σύνορα και η αναχαίτισή τους απαιτεί λιγότερο χρόνο αντίδρασης.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των ισραηλινών περιορισμών ασφαλείας, πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ποτέ άλλοτε και απάντησαν με επιθέσεις στα σημεία εκτόξευσης, σύμφωνα με το Associated Press.

Σύμφωνα με τον Ιρανό πολιτικό αναλυτή και καθηγητής πολιτικών επιστημών Ιμάντ Αμπσινάς που επικαλείται το δίκτυο Al-Arabiya, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, αλλά η Χεζμπολάχ διαθέτει πλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που μπορούν επίσης να φτάσουν σε οποιαδήποτε περιοχή του Ισραήλ.

  • Όπως είναι γνωστό ότι κάνει η Ουάσινγκτον εξοπλίζοντας τον στενότερο σύμμαχό της, το Ισραήλ, κάνει και το Ιράν, εξοπλίζοντας ομάδες που υποστηρίζει, όπως η Χεζμπολάχ.

Επιχειρησιακά το ισχυρό σημείο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ότι μπορούν να λειτουργούν εξ αποστάσεως, οπότε μπορούν να εισέρχονται, να παρατηρούν και να επιτίθενται σε εχθρικά εδάφη πιο «αόρατα» από ό,τι οι συμβατικοί πύραυλοι και οι ρουκέτες.

Τον Μάιο, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την επιτυχία μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο ένα αερόστατο που χρησιμοποιείται ως μέρος του συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ σε μια βάση περίπου 35 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα σύνορα με τον ισραηλινό στρατό να επιβεβαίωνει ότι η Χεζμπολάχ κατάφερε να επιτύχει άμεσο χτύπημα.

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι «η επίθεση αυτή αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη ακρίβεια και την ικανότητα να αποφεύγει την ισραηλινή αεράμυνα».

Από τις αρχές Οκτωβρίου που ξεκίνησε μια σχεδόν καθημερινή ανταλλαγή πυρών κατά μήκος των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, η Χεζμπολάχ έχει κάνει μεγαλύτερη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να παρακάμψει τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας και να πλήξει ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων και βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έστειλε επίσης αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φωτογράφιζαν ζωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Χάιφα και των προαστίων της και της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, νοτιοανατολικά της παράκτιας πόλης.

Αν και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα έχει καυχηθεί ότι η ομάδα μπορεί να κατασκευάσει τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μέχρι στιγμής οι επιθέσεις της βασίζονται σε ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ababil και Shahed. Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, έχει επίσης χρησιμοποιήσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύει ρωσικής κατασκευής κατευθυνόμενους πυραύλους S-5.

  • Το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από το Ιράν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιστεύεται ότι συναρμολογούνται από εκπαιδευμένους ειδικούς της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Καθώς το Ιράν δεν μπόρεσε να επιτύχει αεροπορική υπεροχή, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων δυτικών κυρώσεων, κατέφυγε σε αυτούς τους τύπους αεροσκαφών ώστε να αντισταθμίσει την αεροπορική του αδυναμία. Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία έχει επωφεληθεί από την αγορά εκατοντάδων ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed για χρήση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ φαίνεται ότι εξακολουθεί να βασίζεται στην προμήθεια εξαρτημάτων αεροσκαφών από δυτικές χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην παραγωγή τους.

  • Στα μέσα Ιουλίου, τρία άτομα συνελήφθησαν στην Ισπανία και ένα στη Γερμανία ως ύποπτοι ότι ανήκαν σε δίκτυο που προμήθευε τη Χεζμπολάχ με εξαρτήματα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για χρήση σε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ισπανικές και οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει καταφέρει να κατασκευάσει μερικές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιώντας αυτά τα εξαρτήματα, όμως το Ιράν παραμένει ο κύριος προμηθευτής της Χεζμπολάχ σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σχετικά Άρθρα