Εφιαλτική νύχτα στη βορειοανατολική Αττική-Ανεξέλεγκτη η φωτιά-Μήνυμα για εκκένωση και του Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη

 Εφιαλτική νύχτα στη βορειοανατολική Αττική-Ανεξέλεγκτη η φωτιά-Μήνυμα για εκκένωση και του Μαραθώνα  προς Νέα Μάκρη

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/08) στο Βαρνάβα σε αγροτοδασική έκταση και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Το μέτωπο είναι δύσκολο, καθώς πρόκειται για δύσβατο σημείο ανάμεσα σε σπίτια.

Μήνυμα στο 112 καλεί τους κατοίκους στο Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη.

Όπως ανέφερε το OPEN, έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 100 άτομα που βρίσκονταν μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Πρόκειται για κατοίκους του Βαρνάβα και ανθρώπους που επιχείρησαν να φύγουν μακριά από τη φωτιά. Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν να απομακρυνθούν με τα ΙΧ τους αλλά εγκλωβίστηκαν μέσα στη φωτιά και ειδοποίησαν τις αρχές.

Με επιχείρηση που στήθηκε σε ελάχιστο χρόνο, πυροσβέστες και ομάδα της ΟΠΚΕ τους προσέγγισε και κατάφερε να τους απεγκλωβίσει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πυροσβεστικής, στις 19.30 το απόγευμα, στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς, συμμετέχουν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

varnavas-fotia2

Ταυτόχρονα, μηνύματα του 112 φτάνουν συνεχώς στα κινητά των κατοίκων για να απομακρυνθούν από τις περιοχές που πλησιάζουν οι φλόγες.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου το «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ανάρτηση του υπουργού:

«Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με ιατρούς πλέον των εφημερευόντων. Ετέθησαν επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα το «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά περιστατικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες.

Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 2 (1 άντρας και 1 γυναίκα ) περιστατικά, που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου, ένας άντρας 67 χρόνων , με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα. Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο, είναι σε καλή κατάσταση και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλειά σας. Επίσης για την αντιμετώπιση του καπνού έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».

Εκκενώνονται η Σταμάτα, το Γραμματικό, η Ροδόπολη και η Αμυγδαλέζα:

Λίγο πριν τις 17.00, εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Μοναστήρι Παναγιάς, να απομακρυνθούν προς Γραμματικό αλλά και σε όσους βρίσκονται σε ΒόθωναΚαλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Δείτε φωτογραφίες από τον Βαρνάβα:

varnavas-fotia4
varnavas-fotia1
varnavas-fotia3

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις Βαρνάβα – Εκτροπές σε:

1)EΠAPXIAKH OΔOΣ KAΠANΔPITIOY-BAPNABA
2)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΓPAMMATIKOY-BAPNABA
3)EΠAPXIAKH OΔOΣ ΠAPAΛIA BAPNABA-BAPNABAΣ
4)AΠO TON OIKIΣMO KAΛENTZI, ΣTO PEYMA KYKΛOΦOPIAΣ ΠPOΣ ΓPAMMATIKO
5)Λ.ΛIMNH MAPAΘΩNOΣ KAI ANAΠAYΣEΩΣ
6)Λ.MAPAΘΩNOΣ AΠO THN OΔO MEΓAΛOY AΛEΞANΔPOY
7)Λ.ΓPAMMATIKOY,AΠO TO YΨOΣ TOY MAPAΘΩNA

Τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο

Εκτός του ενός ατόμου που έχει μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο, άλλοι 3 ενήλικες πηγαίνουν στο κέντρο υγείας Καπανδριτίου για εισπνοή καπνού.

Η τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, Βασίλη Βαρθακογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη τη σημερινή ημέρα, με 40 νέες φωτιές μέσα σε ένα 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγησε πως «μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας».

Παράλληλα τόνισε πως το πύρινο μέτωπο στον Βαρβάνα Αττική παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του:

«Καλησπέρα σας και πάλι από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Η πυρκαγιά στις Αιγειρούσες Μεγάρων είναι σε ύφεση.

Στο Βαρνάβα Αττικής, παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.
Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διασώσεις πολιτών, που εγκλωβίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να απομακρυνθούν.

Επειδή λοιπόν σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έχουν εγκλωβιστεί και πυροσβέστες και επειδή σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι και τις επόμενες ώρες, επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τους κατοίκους των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά προκειμένου να ακολουθούν υποχρεωτικά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών».

Σχετικά Άρθρα