Η μπασκετική δυναστεία των ΗΠΑ: 17 χρυσά σε 20 Ολυμπιακούς Αγώνες

 Η μπασκετική δυναστεία των ΗΠΑ: 17 χρυσά σε 20 Ολυμπιακούς Αγώνες

Με 17 χρυσά μετάλλια σε 20 συμμετοχές της σε Ολυμπιακούς Αγώνες (απουσίασε μόνο από αυτούς του 1980, τους οποίους είχε μποϊκοτάρει) και συνολικά 20 μετάλλια η εθνική ομάδα των ΗΠΑ έχει προσφέρει και με το παραπάνω στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών.

Στην Ιστορία της ομάδας, πάντως, υπάρχουν δύο ημερομηνίες-σταθμοί στην κορύφωση της δόξας και στην δημιουργία ενός μύθου γύρω από το όνομα της. Η πρώτη είναι η 7η Απριλίου 1989, όταν η FIBA σε ανοικτή ψηφοφορία (56 ναι – 13 όχι) άλλαξε τον κανονισμό, ο οποίος μέχρι τότε απαγόρευε τη συμμετοχή παικτών του ΝΒΑ (επαγγελματιών) σε επίπεδο εθνικών ομάδων, και άνοιξε την πόρτα στην πρώτη (και για τους περισσότερους μοναδική) ομάδα… όνειρο! Η δεύτερη είναι δύο χρόνια μετά, όταν στις 22 Σεπτεμβρίου 1991, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τσακ Ντέιλι, ανακοίνωνε τη δωδεκάδα που θα εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), τη γνήσια και αξεπέραστη «Dream Team». Μία ημέρα, πάντως, που μπορεί να έφερε την… ανάσταση στη χώρα, καθώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 η πορεία προς το χρυσό είχε σταματήσει στα ημιτελικά από τη «δίψα» των Σοβετικών για διάκριση και συγκεκριμένα του Ρίμας Κουρτινάιτις (28 πόντοι), αλλά «στοίχειωσε» τον Τσακ Ντέιλι. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός και τότε προπονητής των Ντιτρόιτ Πίστονς είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αφήσει εκτός τελικής επιλογής τον αρχηγό και πρωταγωνιστή των «πιστονιών» Αϊζάια Τόμας… Ωστόσο, η πορεία της «Dream Team» προς το χρυσό άφησε το… σνομπάρισμα του Ντέιλι στον Τόμας στην άκρη, καθώς οι ΗΠΑ βρέθηκαν στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης και πάλι στην κορυφή.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) επιχειρεί μία ιστορική αναδρομή στην «δυναστεία» των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Η αγάπη μπορεί να άργησε μία ημέρα, το μπάσκετ όμως 16.425 ημέρες… Από το 1891 όταν ο καθηγητής φυσικής αγωγής Τζέιμς Νέισμιθ επινόησε την καλαθοσφαίριση στο κολέγιο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, πέρασαν 45 χρόνια, μέχρι να δώσει το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού. Το 1936, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, το άθλημα με την… πορτοκαλί μπάλα ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα και μαζί του γεννήθηκε η «δυναστεία» της Αμερικής…

14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936 (Ολυμπιακοί Αγώνες Βερολίνου)
Οι προσπάθειες της πρώτης Ολυμπιακής Ομάδας των ΗΠΑ ξεκίνησαν έχοντας ως βάση των ενεργειών της το πασίγνωστο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης. Όσο για τους παίκτες που θα απάρτιζαν την ιστορική ομάδα, οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάστηκε να περάσουν από… οντισιόν, καθώς οι υπεύθυνοι έκαναν την επιλογή τους από τις δύο ομάδες που «πάλεψαν» στο πρωτάθλημα εταιρειών της Αμερικής για την πρώτη θέση. Πρόκειται για τη γνωστή κινηματογραφική εταιρία, Γιουνιβέρσαλ, και τους Όιλερς, με τους τελευταίους να χάνουν το πρωτάθλημα της συγκεκριμένης χρονιάς, με το τελικό 44-43. Η ομάδα σχηματίστηκε από επτά παίκτες της Γιουνιβέρσαλ και έξι από τους Γκλόμπι Όιλερς, ενώ ξεχώριζε και η επιλογή ενός παίκτη, ο οποίος δεν ανήκε σε κάποια από τις δύο προαναφερθείσες ομάδες, αυτή του Ραλφ Μπίσοπ, καθώς ο τελευταίος ήταν κολεγιόπαιδο. Βέβαια, και η επιλογή του ομοσπονδιακού τεχνικού δεν ήταν χρονοβόρα, καθώς χρέη προπονητή ανέλαβε ο τεχνικός των πρωταθλητών (Γιουνιβέρσαλ Πίκτσερς), Τζέιμς Νιντλς.
Στον αγωνιστικό τομέα, η καλή… ημέρα για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ φάνηκε από την πρώτη αναμέτρηση, όταν η τότε αντίπαλος της, η Ισπανία, δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω του εμφυλίου που επικρατούσε στη χώρα και κράτησε την ομάδα στην πατρίδα. Οι παίκτες του Νιντλ, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, δεν δυσκολεύτηκαν να τοποθετήσουν στην τροπαιοθήκη τους το πρώτο χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς με σερί πέντε νικών σε ισάριθμους αγώνες, κατέλαβαν την πρώτη θέση. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι στον τελικό με τον Καναδά η καταρρακτώδης βροχή δεν άφηνε περιθώρια για θεαματικό παιχνίδι, σύμφωνα με τα κριτήρια της εποχής, και ο αγώνας τελείωσε μόλις 19-8 υπέρ των ΗΠΑ, με τις δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος να πετυχαίνουν 8 πόντους (15-4 ήταν το ημίχρονο). Το χρυσό μετάλιο, πάντως, δεν πήγε σε ολόκληρη την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, καθώς οι νόμοι της FIBA προέβλεπαν σε κάθε αγώνα το συγκρότημα να μπορεί να δηλώσει μόνο επτά παίκτες. Τυχερή επτάδα ήταν αυτή των Γκλόμπι Όιλερς, που απαρτιζόταν από 6 παίκτες της ομάδας πρωταθλήματος και τον Μπίσοπ.
Γνωρίζατε ότι:
-Ο Φρανκ Λούμπιν των ΗΠΑ, ο οποίος την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Λουμπίνας, κατέκτησε με τη Λιθουανία το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. 
-Η Ισπανία (είχε ξεσπάσει εμφύλιος στη χώρα των Ιβήρων) και η Ουγγαρία δεν έδωσαν το «παρών» στην Ολυμπιάδα, ενώ το Περού αποσύρθηκε μετά τον προκριματικό γύρο.
-Τρία χρόνια μετά το πρώτο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ ο Τζέιμς Νέισμιθ άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Καναδάς 19-8 (ημ. 15-4)
Συνθέσεις:
ΗΠΑ: Τζόνσον 2, Νόουλες 2, Φορτενμπέρι 8, Γουίτλεϊ 5, Ράγκλαντ 2, Σάι, Μπίσοπ.
ΚΑΝΑΔΑΣ: Πέντεν 1, Α. Τσάπμαν 2, Ουάιζμαν 1, Άλισον 4, Στιούαρτ, Σ. Τσάπμαν, Άτσινσον.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τ. Σουβόνγκ (Κίνα)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΚΑΝΑΔΑΣ

3. ΜΕΞΙΚΟ

4. ΠΟΛΩΝΙΑ

5. ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

6. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1948 (Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου)
Η βασανισμένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπη, προέβαλε σθεναρή αντίσταση στις προσπάθειες των ΗΠΑ για το δεύτερο χρυσό μετάλλιο, κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ στο Λονδίνο (Αγγλία). Αυτή τη φορά, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ΗΠΑ, στο οποίο «εργοδηγός» ήταν ο Ομάρ Μπρόουνινγκ (Φίλιπς 66ερς), προχώρησε έως τον τελικό σημειώνοντας σερί 8 διαδοχικών θετικών αποτελεσμάτων. Στον τελικό βέβαια, ενάντια στην άτυχη Γαλλία, που γνώρισε τη συντριβή με το τελικό 65-21, ευνοημένοι ήταν οι παίκτες του στους Φίλιπς 66ερς, καθώς ήταν οι μοναδικοί πέντε που εμπιστεύθηκε ο Μπρόουνινγκ. Άλλωστε τις ικανότητές τους τις γνώριζε από την ομάδα στο κολλεγιακό πρωτάθλημα. Ενημερωτικά τη δεύτερη ομάδα των ΗΠΑ απάρτιζαν πέντε παίκτες των Κεντάκι Ουάιλντκατς. H επιλογή των παικτών, αλλά και του προπονητή, έγινε μεταξύ της ομάδας που πρωταγωνίστησε στο Πρωτάθλημα Εταιρειών, Φίλιπς 66ερς και των Κεντάκι Ουάιλντκατς (νικητές του Κολεγιακού πρωταθλήματος). Ο στυλοβάτης της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ, ήταν ο θηριώδης για την εποχή σέντερ Μπομπ Κέρκλαντ (2.11).
Γνωρίζατε ότι:
-Ενας Μεξικανός παίκτης στην προσπάθεια του να αιφνιδιάσει τον Βραζιλιάνο Ντα Μότα, του κατέβασε το σορτσάκι!
-Ενας Βρετανός διαιτητής έγινε θύμα άγριου ξυλοδαρμού κατά τη διάρκεια του αγώνα Χιλή-Ιράκ.
-Ενας Μεξικανός ντρίμπλαρε κάτω από τα πόδια του Κέρκλαντ.
-Το 1948 στο Λονδίνο η ομάδα του Ιράκ έχασε όλους τους αγώνες της με παθητικό 104 πόντων σε κάθε αγώνα. Πόσο ήταν ο απολογισμός των Ιρακινών στην επίθεση; Μόλις 23,5 ανά αγώνα.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Γαλλία 65-21 (ημ. 28-9)
Συνθέσεις: 
ΗΠΑ: Μπεκ 6, Γκρόζα 11, Μπάρκσντειλ 8, Πιτς 7, Κέρκλαντ 4, Λεμπ 10, Κάρπεντερ 2, Τζόουνς 4, Μπερντ 4, Μποριλα 3, Ρένικ 2, Ρόλινς 2, Ρόμπινσον 2, Μπάρκερ.
ΓΑΛΛΙΑ: Σοκά 8, Ντερενσί 1, Γκιλού 1, Οφνέρ 2, Περιέ 5, Ρεμπουφί 1, Θιολόν 3, Μπαρέ, Μπονεβί, Μπουφιέρ, Ντεσαϊμονέ, Εβέν, Ζιραρντό, Κιενίν.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ουτζολίνι (Ιταλία), Ασρι (Αίγυπτος)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΓΑΛΛΙΑ

3. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

4. ΜΕΞΙΚΟ

5. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

6. ΧΙΛΗ



14 IOYΛΙΟΥ 1952 (Ολυμπιακοί Αγώνες Ελσίνκι)
Το 1952, η τότε Σοβιετική Ένωση θα επιχειρήσει να μπει εμπόδιο στην αγωνιστική... βουλιμία των ΗΠΑ, που ήδη μετρούσαν δύο χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, λίγο πριν ξεκινήσουν οι Αγώνες του Ελσίνκι, οι Σοβιετικοί μελέτησαν κάθε παίκτη ξεχωριστά και με την τελική σύνθεση πίστευαν ότι μία νέα υπερδύναμη μόλις είχε γεννηθεί. Βέβαια, όπως γίνεται και στις ταινίες, οι Αμερικανοί βγαίνουν πάντα νικητές... Κι αν αυτό γίνεται μόνο στα έργα, το συγκρότημα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ουόρεν Ουόμπλ (Πεορια Κατερπίλαρς), φρόντισε να το μεταφέρει από τη μεγάλη οθόνη στα παρκέ...
Οι παίκτες των ΗΠΑ αντιμετώπισαν δύο φορές την ΕΣΣΔ, μία εκ των οποίων ήταν στον τελικό, όπου και νίκησαν 36-25 (την πρώτη είχαν κερδίσει 86-58) και απέδειξαν ότι οι μύθοι δεν καταρρίπτονται εύκολα κι ότι για να τους καταρρίψει κανείς θέλει δουλειά πολλή... 
Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Αμερικανός Κλάιντ Λάβλετ, που αργότερα διακρίθηκε με τους Μπόστον Σέλτικς.
Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι η εθνική Ελλάδας συμμετείχε στο τουρνουά πρόκρισης, εκεί όπου γνώρισε δύο ήττες σε τρεις αγώνες και έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο οι διεθνείς μας παρέλασαν μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αποστολή στην τελετή έναρξης.

Γνωρίζατε ότι:
-Στον αγώνα Ουρουγουάη-Αργεντινή (θέσεις 3-4) έγινε γενική σύρραξη, στην οποία πήραν μέρος 25 άτομα. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας συνεχίστηκε ο αγώνας, που βρήκε νικήτρια την πρώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα φάουλ η Ουρουγουάη τελείωσε τον αγώνα με 4 παίκτες και η Αργεντινή με 3.
-Οι Ουρουγουανοί έμειναν στην Ιστορία για τις ικανότητές τους στην… πάλη.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:  
ΗΠΑ-ΕΣΣΔ 36-25 (ημ. 17-15)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Χόαγκ 1, Χούγκλαντ 6, Κένεϊ 6, Λόβλετ 9, Πίπιν 3, Ουΐλιαμς 4, Κέρκλαντ 7, Κέλι, Φράιμπεργκερ, Γκλάσγκοου, ΜακΚάμπι, Μπόντεμπς, Κέλερ, Λίνχαρντ.
ΕΣΣΔ: Μπουτάουτας 6, Ντζέρντζια 1, Κορκία 8, Κούλαμ 6, Μοΐσεφ 4, Βλάσοφ, Λίσοφ, Πετκιαβίτσιους, Κόνλεφ, Οζέροφ, Λαγκοναβίτσιους, Βαλντμάνις, Κρους, Στονκούς.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Βαντερπέρεν (Βέλγιο), Ουάμπι (Αίγυπτος)


Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΕΣΣΔ

3. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

4. ΓΑΛΛΙΑ

5. ΧΙΛΗ

6. ΒΡΑΖΙΛΙΑ



22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1956 (Ολυμπιακοί Αγώνες Μελβούρνης)
Η αυστραλιανή κυβέρνηση ξόδεψε το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 13.440.000 δολαρίων, προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μελβούρνης να αποτελέσουν κάτι το ξεχωριστό και το μοναδικό. Από την άλλη, η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ είχε ήδη μετατραπεί σε... κάτι το ξεχωριστό και το μοναδικό! Ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός Γκέραλντ Τούτσκερ (Φιλιπς 66ερς) ήταν στην προνομιούχο θέση να απολαμβάνει πλέον ένα διαφορετικό και ανίκητο παιχνίδι των παικτών που απάρτιζαν την εθνική ομάδα. Οι Αμερικανοί είχαν φτάσει σε τέτοιο αγωνιστικό επίπεδο, που το κάθε παιχνίδι τελείωνε με τις ΗΠΑ να έχουν ξεπεράσει τους 100 πόντους. Βέβαια, ο κινητήριος μοχλός των επιθετικών ενεργειών τους δεν ήταν άλλος από τον πανύψηλο σέντερ, ονόματι Μπιλ Ράσελ, που αργότερα έγραψε ιστορία στο ΝΒΑ, μαζί φυσικά με τον Κέι Σι Τζόουνς, οδηγώντας τους Μπόστον Σέλτικς στο σερί των 8 διαδοχικών πρωταθλημάτων.
Όσο για το ποιος στέφθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης; Μα φυσικά οι ΗΠΑ, οι οποίες για μία ακόμη φορά είχαν οκτώ νίκες σε ισάριθμους αγώνες.
Γνωρίζατε ότι:
-Δεν χρειάστηκε προκριματικό τουρνουά, καθώς τόσο το κόστος του ταξιδιού, όσο και τα γεγονότα στην Ουγγαρία (εισέβαλλε η Σοβιετική Ένωση) και διώρυγα του Σουέζ επηρέασαν τις δηλώσεις συμμετοχής.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-ΕΣΣΔ 89-55 (ημ. 52-27)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Φορντ 5, Έβανς 1, Τζόουνς 15, Χούγκλαντ 2, Κάιν 1, Ράσελ 13, Τζινγκέραρντ 16, Ουόλς 14, Χάλντορσον 9, Τόμσιτς 4, Μπούσκα 9, Ντάρλινγκ.
ΕΣΣΔ: Πετκιαβίτσιους 3, Μποτσκάρεφ 8, Κρούμιντς 4, Λαουριτένας 4, Οζέροφ 4, Βάλντμαν 4, Τόρμπαν 4, Σεμένοφ 15, Στουντέτσκι 5, Ζούμπκοφ 4, Μούιζνικς, Στόνκους.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπλανσάρ (Γαλλία), Στραθ (Αυστραλία)
 

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΕΣΣΔ

3. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

4. ΓΑΛΛΙΑ

5. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

6. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

26 AΥΓΟΥΣΤΟΥ 1960 (Ολυμπιακοί Αγώνες Ρώμης)
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Ρώμη και το έργο επαναλαμβάνεται… Η εθνική των ΗΠΑ, στην οποία η θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού είχε καλυφθεί από τον Πιτ Νιούελ, χαρακτηρίστηκε πριν ακόμη ξεκινήσει τις προσπάθειές της, ως η καλύτερη ομάδα στη μέχρι τότε ιστορία του θεσμού. Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι πέντε παίκτες των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας κατά μέσο όρο διψήφιο αριθμό πόντων. Όσο για την Σοβιετική Ενωση, συνέχιζε στην τελική κατάταξη να βλέπει την… πλάτη της Αμερικής, από τη δεύτερη θέση.
Στο μεταξύ, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Τζέρι Ουέστ, Ουόλτ Μπέλαμι και Τζέρι Λούκας, μέλη της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, αργότερα πρόσθεσαν τα ονόματα τους στη λίστα του «Hall of fame».
Γνωρίζατε ότι:
-Μία λανθασμένη ακτινογραφία θώρακος(!), που διέγνωσε καρκίνο του πνεύμονα, δεν επέτρεψε στον Λόλο Σάινθ να ενισχύσει την Ισπανία.
-Η Βουλγαρία όταν αποκλείστηκε από την οκτάδα, αποχαιρέτησε το τουρνουά.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-ΕΣΣΔ 81-57 (ημ. 35-28)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Αρνέτ, Μπέλαμι 7, Μπούζερ 4, Ντίσινγκερ 2, Άλντορσον, Ίμχοφ 4, Κέλι, Λέιν 8, Λούκας 12, Ρόμπερτσον 16, Σμιθ 9, Ουέστ 19.
ΕΣΣΔ: Κορνέφ 6, Κρούμιτς, Μινασβίλι, Μούσνιεκς 8, Οζερς, Πετρόφ 11, Σεμένοφ 2, Ουγκρεκχελίντσε, Βάλντμαν 7, Βάλτιν 4, Βολνόφ 6, Ζούμπκοφ 13.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ουέμπερ (Ελβετία), Τάκεφ (Βουλγαρία)   

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΕΣΣΔ

3. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

4. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ

5. ΙΤΑΛΙΑ

6. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

11 OKΤΩΒΡΙΟΥ 1964 (Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο)
Το θηρίο ξύπνησε… Παρά το γεγονός ότι ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ, Χένρι Άιμπα, είχε στη διάθεσή του μία πληθώρα ταλέντων από το κολεγιακό πρωτάθλημα, τα θεμέλια της αήττητης ομάδας είχαν αρχίσει να τρίζουν και αυτό γιατί η πρόοδος των Σοβιετικών τόσο στην επίθεση, όσο και στην περιφέρεια είχαν καταστήσει την ΕΣΣΔ φαβορί για το χρυσό μετάλιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Επειδή όμως η λεπτομέρεια και η εμπειρία κάνει τον πρωταθλήτη, με εμπειρία που «μέτραγε» πέντε χρυσά μετάλλια σε ισάριθμους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ομάδα των ΗΠΑ έφτασε στην πηγή και… ήπιε νερό, κατακτώντας και το έκτο! Πιο συγκεκριμένα, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ έφτασαν αήττητες στον τελικό (8-0), με την τελευταία να επιζητά την υπέρβαση. Στον αγωνιστικό τομέα, οι Σοβιετικοί κατάφεραν από νωρίς να πάρουν την πρωτοπορία στο σκορ. Ωστόσο το αστέρι της ομάδας, ο Αλεξάντερ Πετρόφ, συμπλήρωσε πολύ γρήγορα τέσσερα φάουλ, τα οποία τον καθήλωσαν στον πάγκο. Από εκείνο το σημείο και μετά οι Αμερικανοί ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα και έφτασαν στη νίκη. Κορυφαίοι από πλευράς νικητών ήταν οι Λούσιους Τζάκσον και Τζόι Κάλντγουελ με 17 και 14 πόντους αντίστοιχα.
Γνωρίζατε ότι:
-Η εθνική Ομάδα μπάσκετ του Περού έκλεψε τα βλέμματα, καθώς τέσσερις θέσεις της αποστολής είχαν καλυφθεί από τα αδέλφια Ντουάρτε (Ρικάρντο, Ενρίκε, Ραούλ, Λούις).
-Ίσως ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που διαθέτουν χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο είναι ο Ουΐλιαμ  (Μπιλ) Μπράντλεϊ, αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας των ΗΠΑ το 1964 στο Τόκιο. Ο «Dollar Bill», τότε αστέρι του κολεγίου Πρίνστον και αργότερα επαγγελματίας με τους Νιου Γιορκ Νικς και γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, οδήγησε τις ΗΠΑ σε επικράτηση επί των Σοβιετικών στον τελικό (73-59), παρά την παρουσία του γίγαντα Ίαν Κρούμινς (2,18 μ.).

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-ΕΣΣΔ 73-59 (ημ. 39-31)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Μπράντλεϊ 10, Μπράουν 6, Κάλντγουελ 14, Κάουντς 4, Ντέιβις 4, Χάζαρντ 2, Τζάκσον 17, ΜακΚάφρεϊ 4, Σιπ 10, Ουΐλσον 2, Μούλινς, Μπαρνς.
ΕΣΣΔ: Αλατσατσιάν 6, Τραβίν 12, Κρίνιν 2, Κρούμιντς 11, Μπάγκλεϊ 4, Κορνέφ 8, Πετρόφ 6, Βολνόφ 2, Λίμπσον 4, Κάλνις 4, Μοσεσβίλι, Μουΐζνιεκς.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ριγκέτο (Βραζιλία), Μάτσουο (Ιαπωνία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΕΣΣΔ

3. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

4. ΙΤΑΛΙΑ

5. ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

6. ΠΟΛΩΝΙΑ

13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1968 (Ολυμπιακοί Αγώνες Μεξικό)
Παρά το γεγονός ότι στην καταδίωξη των ΗΠΑ είχε προστεθεί και η τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε στην κυριολεξία περιφέρεια «φωτιά», το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό. Ο Χένρι Ίμπα παρέμεινε στη θέση τού ομοσπονδιακού τεχνικού των ΗΠΑ και αφού ήδη είχε γνωρίσει από κοντά Ολυμπιακό τουρνουά, καθοδήγησε με σωστή τακτική την εθνική του ομάδα σε εννέα διαδοχικές νίκες και τελικά στο έβδομο χρυσό μετάλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η μοναδική διαφορά που είχαν να επιδείξουν οι συγκεκριμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στην τελική κατάταξη, όπου η Γιουγκοσλαβία τερμάτισε δεύτερη, αφήνοντας στην τρίτη θέση την ΕΣΣΔ.
Γνωρίζατε ότι:
-Οι ΗΠΑ ταξίδεψαν στην πατρίδα των Αζτέκων και των Μάγια χωρίς τον πανύψηλο Λιού Άλσιντορ. Πρόκειται για τον πασίγνωστο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο οποίος αρνήθηκε να ακολουθήσει την αποστολή.
-Στον αγώνα Μεξικό-Κούβα, οι ηττημένοι Κουβανοί ξέσπασαν πάνω σε κάμεραμαν της μεξικανικής τηλεόρασης. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, καθώς η εξέδρα των νικητών εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο για «εκδίκηση».

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Γιουγκοσλαβία 65-50 (ημ. 32-29)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ: 
ΗΠΑ: Σπέιν 1, Ουάιτ 14, Μπάρετ 6, Χέιγουντ 21, Σκοτ 5, Χόσκετ 3, Φόουλερ 4, Σίλιμαν 6, Σόλτερς 4, Κινγκ 1, Ντι, Κλόσον.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Κόρατς 1, Μαρόεβιτς 2, Ραϊκόβιτς 4, Σβέτοβιτς 3, Ραϊνάτοβιτς 2, Ντανέου 16, Κόσιτς 4, Σόλμαν 5, Τσέρματς 8, Σκάνσι 5, Πλέτσας, Ζόργκα.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ριγκέτο (Βραζιλία), Κασάι (Ουγγαρία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

3. ΕΣΣΔ

4. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

5. ΜΕΞΙΚΟ

6. ΠΟΛΩΝΙΑ

27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1972 (Ολυμπιακοί Αγώνες Μονάχου)
Το 1972 ήταν η χρονιά της Σοβιετικής Ένωσης! Το σερί των επτά διαδοχικών χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τις ΗΠΑ «έσπασε» και η ΕΣΣΔ είδε τα όνειρα 20 ετών να γίνονται πραγματικότητα, καθώς σε ένα δραματικό τελικό, όπου και οι δύο ομάδες είχαν φτάσει αήττητες (8-0), οι ρόλοι αντιστράφηκαν και οι Αμερικανοί, υπό τις οδηγίες του Χένρι Ίμπα, γεύθηκαν για πρώτη φορά την πίκρα της ήττας.
Τρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, οι Αμερικανοί με δύο ελεύθερες βολές του Νταγκ Κόλινς πήραν για πρώτη φορά βραχεία κεφαλή στο σκορ με 50-49. Σε εκείνο το σημείο δημιουργήθηκε ένταση και οι διαιτητές διέκοψαν την αναμέτρηση ένα δεύτερο πριν τη λήξη, προκειμένου να μάθουν τι ζητούσε επίμονα ο πάγκος της ΕΣΣΔ από τη γραμματεία. Οι Σοβιετικοί διαμαρτύρονταν ότι δεν τους δοθηκε το τάιμ άουτ που είχαν ζητήσει πριν ο Κόλινς εκτελέσει τις δύο βολές. Οι «άρχοντες» του αγώνα έκαναν δεκτό το αίτημα και ζήτησαν να ξαναπαιχτούν τα τελευταία τρία δευτερόλεπετα. Πριν φτάσει πάντως η μπάλα σε κάποια χέρια το ρολόι μετρούσε κανονικά και ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τους Αμερικανούς να πανηγυρίζουν.
Για καλή τύχη των Σοβιετικών όμως, ο τότε Γενικός Γραμματέας της FIBA Ουΐλιαμ Τζόουνς, ο οποίος είδε τι έγινε και με προσωπική επέμβαση ζήτησε να επαναληφθεί η τελευταία φάση, όπως και τελικά έγινε. Στα τελευταία τρία δεύτερα λοιπόν, ο Αλεξάντερ Μπέλοφ έπιασε την μακρινή πάσα του Ιβάν Εντέσκο και με λέι απ έστειλε την ομάδα του στον… παράδεισο, καθώς ο πίνακας έγραφε 51-50 υπέρ της ΕΣΣΔ κι έτσι το πρώτο χρυσό μετάλλιο ήταν δικό τους. Οι Αμερικανοί ωστόσο, με ψηφοφορία αποφάσισαν να μην δεχτούν το αργυρό.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-ΕΣΣΔ 50-51 (ημ. 21-26)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΕΣΣΔ: Παουλάσκας 3, Σακαντελίντζε 8, Ζαρμουκχαμεντόν 4, Μπολόσεφ 4, Σ. Μπέλοφ 20, Κορκία 4, Α. Μπέλοφ 8.
ΗΠΑ: Κόλινς 8, Χέντερσον 9, Μπάντομ 2, Ντ. Τζόουνς 6, Φορμπς 2, Μπριούερ 9, ΜακΜίλεν 2, Τζόις 6, Ράτλιφ 6.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ριγκέτο (Βραζιλία), Αραμπαντιάν (Βουλγαρία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΕΣΣΔ

2. ΗΠΑ

3. ΚΟΥΒΑ

4. ΙΤΑΛΙΑ

5. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

6. ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

18 IOΥΛΙΟΥ 1976 (Ολυμπιακοί Αγώνες Μόντρεαλ)
Η ώρα της «εκδίκησης»… Η ανανεωμένη τόσο σε παίκτες, όσο και σε τεχνική ηγεσία εθνική ομάδα των ΗΠΑ, επιζητούσε να πάρει το αίμα της πίσω, από την «αρπαγή» του χρυσού μεταλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί υπό τις οδηγίες του προπονητή-θρύλου, Ντιν Σμιθ, πέτυχαν το στόχο τους και αφού πέρασαν σαν… τρένο (7-0) από το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ του Μόντρεαλ, επέστρεψαν στο γνώριμο σκαλί του βάθρου, που δεν ήταν άλλο από το πρώτο. Βέβαια, αυτήν τη φορά κινδύνεψαν στη φάση των ομίλων από μία ομάδα, η οποία σίγουρα ήταν αουτσάιντερ, αυτή του Πουέρτο Ρίκο. Ωστόσο, η ψυχραιμία του Φιλ Φορντ (τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους) από τη γραμμή των ελευθέρων βολών (τρεις εύστοχες) προσγείωσε τους παίκτες του Πουέρτο Ρίκο, οι οποίοι είδαν προς απογοήτευσή τους να γράφεται το τελικό 95-94, υπέρ των ΗΠΑ.
Γνωρίζατε ότι:
-Το 1976 στο Μόντρεαλ ο Μπουτς Λι από το Μαρκετ Γιουνιβέρσιτι αποκλείστηκε την τελευταία στιγμή από την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και τον προπονητή Ντιν Σμιθ. Παρ’ όλα αυτά δεν το έβαλε κάτω. Μόλις έμαθε τον αποκλεισμό του, μετακόμισε στο Πουέρτο Ρίκο και εκμεταλλευόμενος τη διπλή υπηκοότητά του αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εναντίον των ΗΠΑ, μάλιστα, ο Λι είχε 15/18 σουτ και συνολικά 35 πόντους.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 95-74 (ημ. 50-38)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Φορντ 7, Σέπαρντ 5, Ντάντλεϊ 30, Ντέιβις 2, Μπάκνερ 6, Γκρούνφελντ 3, Καρ, Μέι 14, Άρμστρονγκ 2, Λαγκάρντ 2, Χιούμπαρντ 10, Κιούπτσακ 14.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Κιτσάνοβιτς 18, Ζίζιτς 4, Γιέρκοφ 4, Κνέγκο, Σλάβνιτς, Γκεοργκέφσκι, Γιέλοβατς, Κόσιτς 15, Σόλμαν, Βάραϊτς, Νταλίμπαγκιτς 27, Ντελίμπασιτς 6.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λίγκγουοτερ (Ολλανδία), Φόξκροφτ (Καναδάς)


Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

3. ΕΣΣΔ

4. ΚΑΝΑΔΑΣ

5. ΙΤΑΛΙΑ

6. ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1980 (Ολυμπιακοί Αγώνες Μόσχας)
Η εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν είχε αντίκτυπο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, καθώς πολλές χώρες και ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι, η Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ προχώρησε σε αγώνες επίδειξης γνωστές ως «GOLD MEDAL SERIES» με αντιπάλους τις πέντε καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ, ενώ στον τελικό αντιμετώπισαν τη «χρυσή» ομάδα του 1976, την οποία και νίκησαν. Αξίζει να αναφερθεί ότι προπονητής της εθνικής ομάδα του ’80, της οποίας η σύνθεση ήταν απαρτισμένη από «πιτσιρικάδες» (ο μεγαλύτερος ήταν 22), ήταν ο Ντέιβ Γκάβιτ. Πληροφοριακά το χρυσό μετάλιο του ΄80 κατέκτησε η Γιουγκοσλαβία, η οποία ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ΗΠΑ στο «GOLD MEDAL SERIES»: 


ΗΠΑ-Λος Άντζελες  97-84
ΗΠΑ-Φοίνιξ        97-66
ΗΠΑ-Νέα Υόρκη     77-75
ΗΠΑ-Σιάτλ         76-78
ΗΠΑ-ΗΠΑ 1976      81-77 -ΤΕΛΙΚΟΣ-

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ:
Γιουγκοσλαβία-Ιταλία 86-77 (ημ. 42-37)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Κνέγκο 4, Κιτσάνοβιτς 22, Γιέρκοφ 16, Σλάβνιτς 4, Κόσιτς 2, Νταλίμπαγκιτς 18, Ντελίμπασιτς 20, Ζίζιτς, Σκόσι, Ραντοβάνοβιτς, Κρστούλοβιτς.
ΙΤΑΛΙΑ: Σακέτι 2, Μπρουναμόντι 2, Σιλβέστερ 2, Σολφρίνι 4, Μενεγκίν 12, Βιλάλτα 29, Βετσιάτο 4, Μαρτζοράτι 9, Τζενεράλι 13, Τζιλάρντι, Ντέλα Φιόρι, Μποναμίκο
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τέρνερ (Μ. Βρετανία), Βαν Ντερ Ουΐλιγκε (Ολλανδία)


Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

2. ΙΤΑΛΙΑ

3. ΕΣΣΔ

4. ΙΣΠΑΝΙΑ

5. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

6. ΚΟΥΒΑ

29 ΙΟΥΛΙΟΥ 1984 (Ολυμπιακοί Αγώνες Λος Άντζελες)
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της «πόλης των αγγέλων», το Λος Άντζελες, στους οποίους δεν θέλησαν να συμμετάσχουν Σοβιετική Ένωση, Βουλγαρία και Κούβα, είχαμε και το ντεμπούτο των Μάικλ Τζόρνταν, Πάτρικ Γιούιν σε διεθνές επίπεδο. Οι μετέπειτα αστέρες του ΝΒΑ, οι οποίοι εκείνη την περίοδο έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο κολεγιακό πρωτάθλημα, διέπρεψαν στο εν λόγω Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Πώς άλλωστε θα μπορούσαν να μην διαπρέψουν, όταν ομοσπονδιακός τεχνικός ήταν ο Μπομπ Νάιτ;
Στον αγωνιστικό τομέα, οι ΗΠΑ έφτασαν απρόσκοπτα (7 διαδοχικές νίκες) στον τελικό, όπου ήρθαν αντιμέτωπες με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας, με την τελευταία να «πέφτει» με το τελικό 96-65, χαρίζοντας ένα ακόμη χρυσό μετάλιο στους Αμερικανούς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Μάικλ Τζόρνταν είχε μέσο όρο 17,1 πόντων, ενώ ο Πάτρικ Γιούιν ήταν ο κορυφαίος μπλοκέρ του τουρνουά με 18 «τάπες».
Πληροφοριακά, στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες και η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ στις γυναίκες πήρε το χρυσό μετάλιο.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Ισπανία 96-65 (ημ. 52-29)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Αλφορντ 10, Γουντ 6, Γιούιν 9, Φλέμινγκ 9, Ρόμπερτσον 6, Τζόρνταν 20, Κλάιν 4, Κόντσακ 2, Τισντέιλ 14, Μιούλιν 4, Πέρκινς 12, Τέρνερ.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Λοέντε 2, Αρθέγκα 2, Μάργκαλ 10, Χιμένεθ 16, Ρομάι 5, Μάρτιν 14, Κορμπαλάν 6, Λόπεθ 6, Σαν Επιφάνιο 4.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρήγας (ΕΛΛΑΔΑ), Ζανολίν (Καναδάς)


Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΙΣΠΑΝΙΑ

3. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

4. ΚΑΝΑΔΑΣ

5. ΙΤΑΛΙΑ

6. ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1988 (Ολυμπιακοί Αγώνες Σεούλ)
Η πορεία της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ προς το χρυσό, υπο τις οδηγίες του Τζον Τόμπσον, σταμάτησε στη «δίψα» των Σοβετικών. Ειδικότερα, μετά από μία σειρά εντυπωσιακών εμφανίσεων ενάντια σε Ισπανία, Καναδά, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτο και Πουέρτο Ρίκο, οι Αμερικανοί αποκλείστηκαν στην ημιτελική φάση από την ΕΣΣΔ, η οποία προσπαθούσε να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου από το 1972. «Δολοφόνος» των Αμερικανών στους ημιτελικούς δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος του Ρίμας Κουρτινάιτις, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 28 πόντους (4/10 τρίποντα).
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν απογοητεύτηκαν και πήραν το χάλκινο μετάλιο, καθώς η Αυστραλία δεν ήταν ικανή να κάμψει την αντίστασή τους και ηττήθηκε 78-49. Όσο για τον τελικό, η ΕΣΣΔ επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας 76-63 και πήρε τη θέση που της άξιζε!

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΕΣΣΔ-Γιουγκοσλαβία 76-63 (ημ. 31-28)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΕΣΣΔ: Βολκόφ 7, Σοκ 5, Ταρακάνοφ 8, Μαρτσουλιόνις 21, Κουρτινάιτις 7, Σαμπόνις 20, Χομίτσιους 7, Μπελοντένι 1.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Ντ. Πέτροβιτς 24, Κούκοτς 3, Πάσπαλι 8, Ομπράντοβιτς 6, Βράνκοβιτς 3, Ντίβατς 11, Ράντζα 4, Τσιετικάνιν 4.
ΔΙΑΤΗΤΕΣ: Φορτ (ΗΠΑ), Αφίνι (Βραζιλία)


Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΕΣΣΔ

2. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

3. ΗΠΑ

4. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

5. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

6. ΚΑΝΑΔΑΣ

25 ΙΟΥΛΙΟΥ 1992 (Ολυμπιακοί Αγώνες Βαρκελώνης)
Μία νέα εποχή ξεκινά… Στις 7 Απριλίου 1989 η FIBA άλλαξε τον κανονισμό, κάνοντας δεκτή τη συμμετοχή παικτών του ΝΒΑ (επαγγελματιών) σε επίπεδο εθνικών ομάδων, και άνοιξε την πόρτα στην πρώτη ομάδα… όνειρο! Η εκτελεστική δεινότητα του Λάρι Μπερντ από την περιφέρεια, οι «πτήσεις» του Μάικλ Τζόρνταν, η «μαγεία» του Έρβιν Τζόνσον, οι διανομές του «ταχυδρόμου» Καρλ Μαλόουν, η εφευρετικότητα του «Ινδιάνου» Σκότι Πίπεν, η αποφασιστικότα του «ναύαρχου» Ντέιβιντ Ρόμπινσον, οι ασίστ του Τζον Στόκτον, οι «τάπες» του Πάτρικ Γιούιν, ο δυναμισμός του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, η εξυπνάδα του Κλάιντ Ντρέξλερ και η αξία του Κρις Μάλιν, δεν άφηναν περιθώρια ελπίδας στις αντίπαλες ομάδες. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να… τραβάνε φωτογραφίες από τους πάγκους, όπως έκανε δηλαδή και ο «πιτσιρικάς» -τότε- Αρτούρας Καρνισόβας στον αγώνα ΗΠΑ-Λιθουανία.
Οι Αμερικανοί έφτασαν χωρίς… απώλειες μέχρι τον τελικό, όπου αντιμετώπισαν την Κροατία και φυσικά σήκωσαν το χρυσό, μετά τη συντριβή της τελευταίας με το τελικό 117-85. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακριβώς συντριβή, καθώς οι Κροάτες ήταν οι μόνοι που τελειώσαν τον αγώνα με τη διαφορά να έχει φτάσει -μόνο- στους 32 πόντους (ο μέσος όρος της διαφοράς με την οποία έχαναν οι υπόλοιπες ομάδες ήταν 43.8 πόντοι). Να σημειωθεί επίσης ότι για πρώτη φορά σε Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ μία ομάδα είχε μέσο 117.3 πόντων σε κάθε αγώνα, αφού σε όλους τους αγώνες της οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100 πόντους!
Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ, Τσακ Ντέιλι (Νιου Τζέρσεϊ Νετς) είπε πολύ εύστοχα: «Θα ξαναδείτε επαγγελματική ομάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τέτοια ομάδα δεν πρόκειται να ξαναδείτε! Ήταν μία μαγική ομάδα»!
Γνωρίζατε ότι:
-Ο προπονητής των ΗΠΑ, Τσακ Ντέιλι, δεν πήρε κανένα τάιμ άουτ καθ’ όλη τη διάρκεια του Ολυμπιακού τουρνουά.


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΟΝΟΜΑ                    ΘΕΣΗ               ΟΜΑΔΑ
Tσαρλς Μπάρκλεϊ          φόργουορντ         ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
Λάρι Μπερντ              φόργουορντ         ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ
Κλάιντ Ντρέξλερ          γκαρντ             ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ
Πάτρικ Γιούιν            σέντερ             ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον   γκαρντ             Λ.Α. ΛΕΪΚΕΡΣ
Μάικλ Τζόρνταν           γκαρντ             ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
Κριστιαν Λέτνερ          φόργουορντ         ΝΤΙΟΥΚ (κολέγιο)
Καρλ Μαλόουν             φόργουορντ         ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ
Κρις Μαλιν               φόργουορντ         ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΪΤ ΟΥΟΡΙΟΡΣ
Σκότι Πίπεν              γκαρντ/φόργουορντ  ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
Ντέιβιντ Ρόμπινσον       σέντερ             ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ
Τζον Στόκτον             γκαρντ             ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Κροατία 117-85 (56-42)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Λέτνερ 2, Ρόμπινσον 9, Γιούιν 15, Πίπεν 12, Τζόρνταν 22, Ντρέξλερ 10, Μαλόουν 6, Στόκτον 2, Μάλιν 11, Μπάρκλεϊ 17, Τζόνσον 12.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ντ. Πέτροβιτς 24, Περάσοβιτς 6, Κούκοτς 16, Αράποβιτς 7, Γκρέγκοφ 3, Κόμαζετς 4, Ράντζα 23, Νάγκλιτς 2.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιτς (Πολωνία), Αφίνι (Βραζιλία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΚΡΟΑΤΙΑ

3. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

4. ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ (πρώην ΕΣΣΔ)

5. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

6. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

20 IOΥΛΙΟΥ 1996 (Ολυμπιακοί Αγώνες Ατλάντα)
Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών (τερμάτισε πέμπτη), αυτούς της Ατλάντα, η «Ντριμ Τιμ Νο2» συγκεντρώνοντας αρκετούς βετεράνους, αλλά και νέα ταλέντα του ΝΒΑ, συνέχισε την παράδοση, που την ήθελε… σχεδόν μόνιμη κάτοχο του χρυσού μεταλίου. Οι ΗΠΑ, μετά από επτά σαρωτικές εμφανίσεις, έφτασαν χωρίς να ιδρώσουν στον τελικό, όπου τέθηκαν αντιμέτωπες με τη Γιουγκοσλαβία. Στον τελικό, τον οποίο παρακολούθησαν 34.600 θεατές (πρώτη φορά τελικός Ολυμπιακών Αγώνων συγκέντρωνε τόσο κόσμο), περίπου 14 λεπτά πριν τη λήξη οι Γιουγκοσλάβοι ήταν σε απόσταση… αναπνοής (51-50). Ωστόσο, μόλις ο ομοσπονδιακός τεχνικός των ΗΠΑ Λένι Ουΐλκενς (ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στο ΝΒΑ), έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, οι Γιουγκοσλάβοι δεν σταμάτησαν να μετρούν καλάθια (σερί 18-4) και οι Αμερικανοί κατέκτησαν για μία ακόμη φορά το χρυσό με το τελικό 95-69.
Γνωρίζατε ότι:
-Κάθε αγώνα των ΗΠΑ παρακολουθούσαν περίπου 32.263 φίλαθλοι.

        
Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΠΑΙΚΤΗΣ                ΘΕΣΗ               ΟΜΑΔΑ
Τσαρλς Μπάρκλεϊ        φόργουρντ          ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
Ανφέρνι Χάρνταγουεϊ    γκαρντ             ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ
Γκραντ Χιλ             φόργουορντ         ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΠΙΣΤΟΝΣ
Καρλ Μαλόουν           φόργουορντ         ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ
Ρέτζι Μίλερ            γκαρντ             ΙΝΤΙΑΝΑ ΠΕΪΣΕΡΣ
Χακίμ Ολάζουον         σέντερ             ΧΙΟΥΣΤΟΝ ΡΟΚΕΤΣ
Σακίλ Ο’Νιλ            σέντερ             ΟΡΛΑΝΤΟ ΜΑΤΖΙΚ
Γκάρι Πέιτον           γκαρντ             ΣΙΑΤΛ ΣΟΝΙΚΣ
Σκότι Πίπεν            φόργουορντ         ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ
Μίτς Ρίτσμοντ          γκαρντ             ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ ΚΙΝΓΚΣ
Ντέιβιντ Ρόμπινσον     σέντερ             ΣΑΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΣΠΕΡΣ
Τζον Στόκτον           γκαρντ             ΓΙΟΥΤΑ ΤΖΑΖ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Γιουγκοσλαβία 95-69 (ημ. 43-38) 
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Μπάρκλεϊ 8, Χάρνταγουεϊ 17, Μίλερ 20, Ο’Νιλ 2, Ολάζουον 5, Πέιτον 2, Πίπεν 4, Ρίτσμοντ 5, Ρόμπινσον 28, Στόκτον 4, Μαλόουν. 
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μποντιρόγκα 13, Ντανίλοβιτς 9, Ντίβατς 4, Τζόρτζεβιτς 13, Ομπράντοβιτς 6, Πάσπαλι 19, Ρέμπρατσα 4, Τομάσεβιτς 1, Τόπιτς, Λόντσαρ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπετανκόρ (Ισπανία), Ρέγιες (Μεξικό)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

3. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

4. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

5. ΕΛΛΑΔΑ

6. ΒΡΑΖΙΛΙΑ

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2000 (Ολυμπιακοί Αγώνες Σίδνεϊ)
Αποστολή εξετελέσθη… Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, με ομοσπονδιακό τεχνικό τον Ρούντι Τομιάνοβιτς (Χιούστον Ρόκετς) πέτυχε και πάλι το στόχο της, έστω και με σχετική δυσκολία! Οι Αμερικανοί για 12η φορά σε 14 Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησαν το χρυσό μετάλιο και έγραψαν πλέον το όνομα της χώρας τους με… ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του αθλήματος. Βέβαια, ένα άστοχο τρίποντο των Λιθουανών στην εκπνοή του αγώνα και ενώ το σκορ ήταν 85-83 υπέρ των ΗΠΑ, «καρδιοχτύπησε» τη νέα «Ντριμ Τιμ», που λίγο έλειψε να μείνει εκτός τελικού, εκεί όπου παίζοντας σε χαλαρούς ρυθμούς κόντρα στη Γαλλία, πήρε τη νίκη και τον τίτλο με 85-75.


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΠΑΙΚΤΗΣ                   ΘΕΣΗ                ΟΜΑΔΑ
Σαρίφ Αμπντούρ Ραχίμ      φόργουορντ          ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΓΚΡΙΖΛIΣ
Ρέι Αλεν                  γκαρντ              ΜΙΛΓΟΥΚΙ ΜΠΑΚΣ
Βιν Μπέικερ               φόργουρντ           ΣΙΑΤΛ ΣΟΝΙΚΣ
Βινς Κάρτερ               γκαρντ/φόργουορντ   ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ
Κέβιν Γκαρνέτ             φόργουορντ          ΜΙΝΕΣΟΤΑ ΤΙΜΠΕΡΓΟΥΛΒΣ
Τιμ Χάρνταγουεϊ           γκαρντ              ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ
Άλαν Χιούστον             γκαρντ              ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΝΙΚΣ
Τζέισον Κιντ              γκαρντ              ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
Αντόνιο ΜακΝτάις          φόργουορντ          ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ
Αλόνζο Μούρνινγκ          σέντερ              ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ
Γκάρι Πέιτον              γκαρντ              ΣΙΑΤΛ ΣΟΝΙΚΣ
Στιβ Σμιθ                 γκαρντ              ΠΟΡΤΛΑΝΤ ΜΠΛΕΪΖΕΡΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Γαλλία 85-75 (ημ. 46-32)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ: Σμιθ 4, Κιντ 4, Χιούστον 8, Μούρνινγκ 9, Χάρνταγουεϊ 2, Κάρτερ 13, Γκαρνέτ 6, Μπέικερ 11, Αλεν 13, ΜακΝτάις 3, Πέιτον 7, Αμπντούρ Ραχίμ 5.
ΓΑΛΛΙΑ: Σονκό, Σκιαρά 19, Ριγκοντό 10, Φουαρέ 3, Ντιουμασί 3, Ρισασέ 15, Γκαντού, Ζουλιάν 11, Παλμέρ 10, Μπιλμπά 3, Βάις 1.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπραζάουσκας (Λιθουανία), Σάντος (Βραζιλία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΓΑΛΛΙΑ

3. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

4. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

5. ΙΤΑΛΙΑ

6. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2004 (Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνας)
Από τη Λατινική Αμερική, η Εθνική Αργεντινής ταξίδεψε μέχρι την μακρινή Αθήνα για να στεφθεί «χρυσή» Ολυμπιονίκης 2004 και να πανηγυρίσει μέσα στο κλειστό του ΟΑΚΑ το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο στο μπάσκετ. Σαφώς ανώτερη από την αντίπαλό της, Ιταλία, στον τελικό η Αργεντινή επιβλήθηκε με 89-64 και δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση της ανωτερότητάς της. 
Όμως τι έγινε με τις ΗΠΑ; Τα… ρήγματα στις βάσεις της ομάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν γίνει ευδιάκριτα από το προηγούμενο Ολυμπιακό Τουρνουά (Σίδνεϊ 2000), και στην Αθήνα το οικοδόμημα κατέρρευσε, όπως είχε γίνει και στο Παγκόσμιο της Ινδιανάπολης (6η θέση). Οι ΗΠΑ, που στα ημιτελικά είχαν ηττηθεί από την Αργεντινή, επικράτησαν 104-96 της Λιθουανίας, στο πλαίσιο του «μικρού» τελικού, και κατέκτησαν το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
Ιταλία-Αργεντινή 69-84 (41-43ημ.)
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σάντος (Βραζιλία), Βορεάδης (Ελλάδα)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Ρεκαλκάτι): Ραντούλοβιτς, Μπαζίλε 9, Γκαλάντα 7, Σοράνια 12, Μαρκονάτο 6, Ποτσέκο 12, Ριγκέτι 3, Ρομπαλντόνι 10, Μπουλέρι 5, Κιάτσιγκ 3, Γκάρι 2   
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Ρούμπεν Πάμπλο Μανιάνο): Σάντσεθ 3, Τζινόμπιλι 16, Σκόλα 25, Νοτσιόνι 7, Βολκοβίσκι 13, Μοντέκια 17, Φερναντέζ 1, Σκονοκίνι 2, Ντελφίνο

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

2. ΙΤΑΛΙΑ

3. ΗΠΑ

4. ΛΙΟΥΑΝΙΑ

5. ΕΛΛΑΔΑ

6. ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 (Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο)
Μετά από οκτώ χρόνια οι ΗΠΑ επέστρεψαν στον «θρόνο τους, δηλαδή στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Σε ένα συγκλονιστικό τελικό στο Πεκίνο, το σύνολο του Μάικ Σιζέφσκι επικράτησε 118-107 της μαχητικότατης Ισπανίας και κατέκτησε το 13ο χρυσό στην Ιστορία του και 16ο μετάλλιο συνολικά. Στον αντίποδα, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατέκτησαν το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο στην Ιστορία τους σε Ολυμπιακούς, που είναι και τα μοναδικά.


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΠΑΙΚΤΗΣ               ΘΕΣΗ            ΟΜΑΔΑ
Καρμέλο Αντονι        φόργουορντ      Ντένβερ Νάγκετς
Κάρλος Μπούζερ        φόργουορντ      Γιούτα Τζαζ
Κρις Μπος             φόργουορντ      Τορόντο Ράπτορς
Κόμπι Μπράιαντ        γκαρντ          Λ.Α. Λέικερς
Ντουάιτ Χάουαρντ      σέντερ          Ορλάντο Μάτζικ
ΛεΜπρον Τζέιμς        φόργουορντ      Κλίβελαντ Καβαλίερς
Τζέισον Κιντ          γκαρντ          Ντάλας Μάβερικς
Κρις Πολ              γκαρντ          Χόρνετς Νέας Ορλεάνης
Ταϊσόν Πρινς          φόργουορντ      Ντιτρόιτ Πίστονς
Μάικλ Ρεντ            γκαρντ          Μιλγουόκι Μπακς
Ντουέιν Ουέιντ        γκαρντ          Μαϊάμι Χιτ
Ντερόν Ουίλιαμς       γκαρντ          Γιούτα Τζαζ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Ισπανία 118-107 (69-61 ημ.)
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΙΣΠΑΝΙΑ (Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες): Φερνάντεθ 22 (5), Γκασόλ Π. 21, Ναβάρο 18, Χιμένεθ 12 (2), Γκασόλ Μ. 11, Ρέγες 10, Ρούμπιο 6, Γκαρμπαχόσα 3 (1), Ροντρίγκεθ 2, Μουμπρου 2, Λόπεθ.
ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Ουέιντ 27 (4), Μπράιαντ 20 (3), Τζέιμς 14 (2), Πολ 13, Αντονι 13 (3), Χάουαρντ 8, Μπος 8, Ουίλιαμς 7 (1), Πρινς 6, Κιντ 2, Μπούζερ, Ρεντ.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ:  Μπραζάουσκας (Λιθουνία), Εστεβές (Αργεντινή), Γιούνγκεμπραντ (Φινλανδία)

Η TEΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΞΙ ΟΜΑΔΩΝ:

1. ΗΠΑ

2. ΙΣΠΑΝΙΑ

3. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

4. ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

5. ΕΛΛΑΔΑ

6. ΚΡΟΑΤΙΑ

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 (Ολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνου)
Η δυναστεία των ΗΠΑ στα Ολυμπιακά Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά, με την κάτοχο του τίτλου να πανηγυρίζει το 14ο χρυσό μετάλλιο σε 17 συμμετοχές και 17ο μετάλλιο στο σύνολο των αποχρώσεων (1 ασημένιο το 1972, 2 χάλκινα: 1988, 2004). Στον συγκλονιστικό τελικό του Λονδίνου η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι επικράτησε, 107-100, της Ισπανίας και υποχρέωσε τους Ίβηρες για τρίτη φορά στην Ιστορία τους και δεύτερη διαδοχική σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην δεύτερη θέση και το ασημένιο μετάλλιο (1984: 2η, 2008: 2η). 
Οι ΗΠΑ με την επιτυχία τους επί βρετανικού εδάφους διεύρυναν το αήττητο σερί τους στις 50 αναμετρήσεις χωρίς απώλεια, καθώς τελευταία αποτυχία ήταν από την εθνική Ελλάδας στα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ του 2006, ενώ ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάικ Σιζέφσκι, «έπιασε» το ρεκόρ του Χένρι Άιμπα, ο οποίος το 1964 και το 1968 είχε οδηγήσει τις ΗΠΑ στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε δύο διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι αύξησε τη συγκομιδή χρυσών μεταλλίων των ΗΠΑ στο Λονδίνο στα 46, ενώ η Ισπανία χάρισε στην αποστολή το 10ο ασημένιο.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
Με τις ΗΠΑ να έχουν πετύχει ρεκόρ σε Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ με το… καλημέρα απέναντι στη Νιγηρία (3η ημέρα-Α’ ομίλου), καθώς οι 49 πόντοι που σημείωσαν στο πρώτο δεκάλεπτο είναι οι περισσότεροι που έχει πετύχει μία ομάδα σε δέκα λεπτά, τη «σκυτάλη» πήρε ο Καρμέλο Άντονι. Ο άσος των Νιού Γιορκ Νικς κατάφερε στο δέκατο εύστοχο τρίποντό του στα μισά του τρίτου δεκαλέπτου να φτάσει τους 34 πόντους και να προσπεράσει τον Στεφόν Μάρμπερι στη λίστα με τους περισσότερους πόντους παίκτη των ΗΠΑ, όταν το 2004 στην Αθήνα είχε πετύχει 31 απέναντι στην Ισπανία. Ωστόσο, το κοντέρ του Άντονι σταμάτησε στους 37, όπερ σημαίνει ότι έμεινε 18 πόντους πίσω από το Ολυμπιακό ρεκόρ περισσότερων πόντων, αυτό του θρυλικού βραζιλιάνου Οσκαρ Σμιντ με τους 55 πόντους απέναντι στην Ισπανία το 1988 στη Σεούλ και με μέσο όρο 42,3 πόντους ανά αγώνα σ’ εκείνη τη διοργάνωση, που επίσης αποτελεί Ολυμπιακό ρεκόρ. 
Κάτι, πάντως, που δεν πτόησε τον… ορεξάτο «Μέλο», ο οποίος με τα 10 εύστοχα τρίποντα πέρασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των παικτών με τα περισσότερα τρίποντα σε έναν αγώνα στην ιστορία των ΗΠΑ, όπου επίσης πρώτος ήταν ο Στεφόν Μάρμπερι με 6 απέναντι στην Ισπανία το 2004. 
Παράλληλα, με το τελικό 156-73 επί της Νιγηρίας οι ΗΠΑ «έσπασαν» το Ολυμπιακό ρεκόρ που κατείχε η Βραζιλία σε πόντους σε έναν αγώνα, όταν το 1988 απέναντι στην Αίγυπτο είχε πετύχει 138, αλλά και ρεκόρ ημιχρόνου στην επίθεση με τους 78 πόντους, ενώ η εθνική ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι πέτυχε ρεκόρ και σε εύστοχα τρίποντα σε μία αναμέτρηση στην ιστορία των Ολυμπιακών Ομάδων των ΗΠΑ. Με τα 29/46 τρίποντα οι ΗΠΑ πέρασαν το προηγούμενο ρεκόρ που είχαν με 13 εύστοχα απέναντι στην Ισπανία στον τελικό του Πεκίνου το 2008. 
Ακόμη, οι ΗΠΑ έσπασαν το δικό τους ρεκόρ παραγωγικότητας στην επίθεση, αφού ξεπέρασαν τους 146 πόντους που είχαν πετύχει απέναντι στην Κορέα το 1990, ενώ και οι 83 πόντοι διαφοράς είναι οι περισσότεροι που έχουν οι ΗΠΑ ως εθνική ομάδα σε όλες τις διοργανώσεις. 
Τέλος, οι 156 πόντοι που φορτώθηκε το καλάθι της Νιγηρίας ήταν οι περισσότεροι που έχουν πετύχει οι ΗΠΑ σε έναν αγώνα Ολυμπιακού Τουρνουά, καθώς μέχρι σήμερα πρώτοι στη λίστα ήταν οι 133 που είχαν πετύχει το 1996 απέναντι στην Κίνα. 


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΠΑΙΚΤΗΣ               ΘΕΣΗ            ΟΜΑΔΑ
Τάισον Τσάντλερ       Σέντερ          Νιού Γιορκ Νικς
Κέβιν Ντουράντ        Φόργουορντ      Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
ΛεΜπρον Τζέιμς        Φόργουορντ      Μαϊάμι Χιτ 
Ράσελ Ουέστμπρουκ     Γκαρντ          Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ 
Ντερόν Ουίλιαμς       Γκαρντ          Μπρούκλιν Νετς 
Αντρέ Ιγκουοντάλα     Φόργουορντ      Φιλαδέλφεια 76ερς 
Κόμπι Μπράιαντ        Γκαρντ          Λος Άντζελες Λέικερς 
Κέβιν Λαβ             Φόργουορντ      Μινεσότα Τίμπεργουλβς 
Τζέιμς Χάρντεν        Γκαρντ          Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ 
Κρις Πολ              Γκαρντ          Λος Άντζελες Κλίπερς 
Άντονι Ντέιβις        Σέντερ          Νιού Ορλίνς Χόρνετς 
Καρμέλο Άντονι        Φόργουορντ      Νιού Γιορκ Νικς 

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
ΗΠΑ-Ισπανία 107-100
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Τσάντλερ 2, Ντουράντ 30 (5), Τζέιμς 19 (1), Ουέστμπρουκ 3, Ουίλιαμς 6 (2), Ιγκουοντάλα, Μπράιαντ 17 (3), Λαβ 9, Χάρντεν 2, Πολ 11 (2), Ντέιβις, Άντονι 8 (2).
ΙΣΠΑΝΙΑ (Σέρτζιο Σκαριόλο): Γκασόλ Π. 24, Φερνάντεθ 14 (1), Ροντρίγκεθ 7 (1), Ναβάρο 21 (4), Καλντερόν, Ρέγες, Κλάβερ, Σαν Εμετέριο, Γιούγ 5 (1), Γκασόλ Μ. 17, Ιμπάκα 12, Σάδα.
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μαράνιο (Βραζιλία), Χριστοδούλου (ΕΛΛΑΔΑ), Άιλεν (Αυστραλία)

Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ:

1. ΗΠΑ

2. ΙΣΠΑΝΙΑ

3. ΡΩΣΙΑ

4. ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016 (Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο)

Ένα… ισοπεδωτικό φινάλε επεφύλασσαν οι παίκτες της Team USA στο «αντίο» του Μάικ Σιζέφσκι από τον πάγκο της Εθνικής Ανδρών των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί «σκόρπισαν» την Σερβία με το βαρύ 96-66 στον τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ του Ρίο, επιτρέποντας στους «πλάβι» να φανούν ανταγωνιστικοί στην Carioca Arena μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο… Όσο για τη λήξη του τουρνουά; Αυτή βρήκε τις ΗΠΑ να πανηγυρίζουν το τρίτο διαδοχικό χρυσό και 15ο της ιστορίας τους στους Ολυμπιακούς, ενώ έφτασαν συνολικά τα 18 μετάλλια (χρυσά: 1936, 1948, 1952, 1956, 1960, 1964, 1968, 1976, 1984, 1992, 1996, 2000, 2008, 2012, 2016, ασημένια: 1972, χάλκινα: 1988, 2004). Παράλληλα, άρχισε και η καταμέτρηση ομαδικών και ατομικών κατορθωμάτων των θριαμβευτών, καθώς συμπλήρωσαν τις 76 διαδοχικές επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις από τον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ 2006, απέναντι στην Ελλάδα, έφτασαν τις 25 σερί Ολυμπιακές νίκες, ενώ ο Καρμέλο Άντονι έγινε -εκτός από πρώτος σκόρερ της χώρας σε Ολυμπιακούς- και ο μοναδικός παίκτης της Εθνικής Ανδρών με τρία χρυσά μετάλλια στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη (2008, 2012, 2016)! Μετά τον τελικό, όμως, ο σούπερ σταρ των Νικς γνωστοποίησε την αποχώρηση του από την Εθνική των ΗΠΑ. Επίσης, ο Κάιρι Ίρβινγκ, που πανηγύρισε το 2016 τον τίτλο στο ΝΒΑ με τους Καβαλίερς, έγινε ο τέταρτος που συνδυάζει την ίδια χρονιά δακτυλίδι ΝΒΑ και χρυσό σε Ολυμπιακούς, μετά τους Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν και ΛεΜπρον Τζέιμς. Ως Σερβία, η ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αργυρής απόχρωσης. 

Ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών στον τελικό με 30 πόντους (ξεπέρασε κατά πολύ τον μ.ο. του στο τουρνουά που μέχρι τον τελικό ήταν 17.9 πόντους), εκ των οποίων οι 18 στην… παράσταση που έδωσε στην -καθοριστική για την έκβαση της αναμέτρησης- δεύτερη περίοδο, ενώ άξιος συμπαραστάτης του με νταμπλ νταμπλ σε πόντους (13) και ριμπάουντ (15) ήταν ο ΝτεΜάρκους Κάζινς. Από τους Σέρβους διασώθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 14 πόντους.


Αναλυτικά το ρόστερ των ΗΠΑ:
ΠΑΙΚΤΗΣ               ΘΕΣΗ            ΟΜΑΔΑ
Τζίμι Μπάτλερ         Γκαρντ         Σικάγο Μπουλς
Κέβιν Ντουράντ        Φόργουορντ     Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
ΝτεΆντρε Τζόρνταν     Σέντερ         Λ.Α. Κλίπερς
Κάιλ Λόουρι           Γκαρντ         Τορόντο Ράπτορς 
Χάρισον Μπαρνς        Φόργουορντ     Ντάλας Μάβερικς
ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν       Γκαρντ         Τορόντο Ράπτορς
Κάιρι Ίρβινγκ         Γκαρντ         Κλίβελαντ Καβαλίερς
Κλέι Τόμπσον          Γκαρντ         Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
ΝτεΜάρκους Κάζινς     Σέντερ         Σακραμέντο Κινγκς
Πολ Τζορτζ            Φόργουορντ     Ιντιάνα Πέισερς
Ντέιμοντ Γκριν        Φόργουορντ     Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
Καρμέλο Άντονι        Φόργουορντ     Νιού Γιορκ Νικς

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ:
Σερβία-ΗΠΑ   66-96
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 9, Σιμόνοβιτς 3 (1), Μπογκντάνοβιτς 7, Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 2, Νέντοβιτς 14 (1), Μπίρτσεβιτς 1, Ραντούλιτσα 7, Γιόκιτς 6, Στίματς, Γιόβιτς 3, Μάτσβαν 11 (1).
ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπάτλερ 2, Ντουράντ 30 (5), Τζόρνταν 4, Λόουρι 5 (1), Μπαρνς 2, ΝτεΡόζαν 6, Ίρβινγκ 4, Τόμπσον 12 (2), Κάζινς 13, Τζορτζ 9 (1), Γκριν 2, Άντονι 7 (1).
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ρέγιες, Ρίζικ, Γκαρθία 

Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ:

1.  ΗΠΑ      

2.  Σερβία   

3.  Ισπανία  

4.  Αυστραλία

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 (Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο)

Oι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί έναντι της Γαλλίας στον τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ των ανδρών, στο Τόκιο, και κατέκτησαν το τέταρδο διαδοχικό και 16ο στο σύνολο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, στους 32ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αμερικανοί δεν είχαν… ξεχάσει τις δύο διαδοχικές ήττες από τους «τρικολόρ», στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (2019) και στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Με διψήφιους τους Κέβιν Ντουράντ (29π.), Τζέισον Τέιτουμ (19π.), Ντέμιεν Λίλαρντ (11π.) και Τζρου Χόλιντεϊ (11π.) επικράτησαν της Γαλλίας και χάρισαν στις ΗΠΑ το 19ο Ολυμπιακό μετάλλιο στο μπάσκετ ανδρών στην Ιστορία (16 χρυσά, 1 ασημένιο και 2 χάλκινα). 

Αυτό ήταν το τρίτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών των ΗΠΑ σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Κέβιν Ντουράντ, μετά από αυτά που κατέκτησε στο Λονδίνο (2012) και στο Ρίο ντε Τζανέιρο (2016). Στην πρώτη θητεία του ως Ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ, ο Γκρεγκ Πόποβιτς αναδείχτηκε «χρυσός», κι ενώ ως βοηθός είχε κατακτήσει το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο με τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004). 

Οι μαχητικοί Γάλλοι που πίστεψαν σε μια τρίτη διαδοχική νίκη επί των ΗΠΑ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο συμβιβάστηκαν με το τρίτο ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία τους, το οποίο είναι τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο και στο σύνολο (1948, 2000, 2020). Παρά τους 16 πόντους που σημείωσαν οι Εβάν Φουρνιέ και Ρούντι Γκομπέρ δεν κατάφεραν να γίνουν η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, μετά από 33 χρόνια (1988 η ΕΣΣΔ στη Σεούλ) που θα ήταν και η 4η φορά που ευρωπαϊκή ομάδα ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Οι συνθέσεις του τελικού:
ΓΑΛΛΙΑ (Βενσάν Κολέ): Ντιλικινά 5 (1), Λουβαβού Καμπαρό 11 (2), Ερτέλ, Μπατούμ 5 (1), Γιαμπουσέλε 13 (3), Φουρνιέ 16 (2), Ντε Κολό 12 (1), Πουαριέ, Γκομπέρ 16, Φαλ 4
ΗΠΑ (Γκρεγκ Πόποβιτς): ΛαΒιν 5, Λίλαρντ 11 (2), Ντουράντ 29 (3), Μίντλετον 4, Τέιτουμ 19 (3), Χόλιντεϊ 11, Αντεμπάγιο 6, Γκριν, Μπούκερ 2

Ο ΡΕΚΟΡΝΤΜΑΝ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Το τρίτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της καριέρας του πρόσθεσε στην συλλογή του ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος πλέον ισοβαθμεί με τον Καρμέλο Άντονι στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα χρυσά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο αστέρας του ΝΒΑ οδήγησε την Team USA στον θρίαμβο, σημειώνοντας 29 πόντους στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ των Ανδρών, απέναντι στη Γαλλία, δίνοντας συνέχεια στις κυριαρχικές εμφανίσεις του, καθώς είχαν προηγηθεί οι 23 πόντοι που είχε «φορτώσει» το καλάθι της Αυστραλίας στα ημιτελικά και οι 29 στα προημιτελικά, απέναντι στην Ισπανία. 
Με την τρίτη Ολυμπιακή κορυφή, ο Ντουράντ ισοφάρισε τη συγκομιδή του Καρμέλο Άντονι σε χρυσά μετάλλια, μόνο που ο τελευταίος υπερτερεί σε σύνολο μεταλλίων οποιασδήποτε… απόχρωσης, καθώς έχει τέσσερα, μαζί με χάλκινο μετάλλιο το 2004 στην Αθήνα. Ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον έχει κατακτήσει τρία μετάλλια, δύο χρυσά (1992 και 1996) και ένα χάλκινο το 1988, πριν επιτραπεί η συμμετοχή των NBAers στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επίσης, ο αστέρας τότε των Μπρούκλιν Νετς έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία των ΗΠΑ που σημείωσε +100 πόντους σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (2012, 2016, 2020).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα στο Ολυμπιακό τουρνουά, ο Ντούραντ είχε ξεπεράσει στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων Ολυμπιακών σκόρερ των ΗΠΑ τον Καρμέλο Άντονι (435π. έναντι 336π. του Άντονι), τον μοναδικό Αμερικανό με τέσσερις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ενημερωτικά, οι παίκτες με τα περισσότερα μετάλλια στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (τέσσερα), είναι οι Καρμέλο Άντονι (ΗΠΑ: 3 χρυσά, 1 χάλκινο), Γκενάντι Βολνόφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) και Σεργκέι Μπέλοφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 3 χάλκινα). 

Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ:

1.  ΗΠΑ      

2.  Γαλλία   

3.  Αυστραλία  

4.  Σλοβενία

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024 (Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού)

Η «δυναστεία» των ΗΠΑ στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών, επιβεβαιώθηκε και απέναντι στην «οικοδέσποινα» των Αγώνων, Γαλλία, με την Team USA να κατακτά στον αποψινό τελικό το 5ο διαδοχικό χρυσό και 17ο της Ιστορίας της. Η ομάδα του Στιβ Κερ επικράτησε με 98-87 των «μπλε», ενώπιον του κοινού τους, με τους «τρικολόρ» να έχουν την ίδια… τύχη απέναντι στις ΗΠΑ, όπως το 2021 στο Τόκιο και να περιορίζονται στο ασημένιο μετάλλιο. Κάτι που είχε συμβεί το 1948 και το 2000.

Ο τελικός έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Στεφ Κάρι, ο οποίος με 4/4 τρίποντα στο τελευταίο τρίλεπτο της αναμέτρησης και ένα κλέψιμο, έκρινε τον τελικό! Ο αστέρας των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς τελείωσε την αναμέτρηση με 24 πόντους και 8/12 τρίποντα!

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αντόνιο Κόντε (Ισπανία), Τζούλιο Ανάγια (Παναμάς), Βόιτσιεχ Λίσκα (Πολωνία)

Οι συνθέσεις του τελικού:
ΓΑΛΛΙΑ (Βενσάν Κολέ): Ντιλικινά, Μπατούμ 5 (1), Αλμπισί, Γιαμπουσέλε 20 (1), Κορντινιέ, Φουρνιέ 8 (2), Ντε Κολό 12 (1), Λεσόρ 5, Γκομπέρ 2, Ουεμπανιαμά 26 (3), Στράζελ 3 (1), Κουλιμπαλί 6.
ΗΠΑ (Στιβ Κερ): Κάρι 24 (8), Έντουαρντς 8 (2), Τζέιμς 14 (1), Τέιτουμ 2, Εμπίιντ 4, Χόλιντεϊ 6 (2), Αντεμπάγιο 2, Ντέιβις 8, Μπούκερ 15 (2).

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΡΕΚΟΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΒΙΝ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Ο Κέβιν Ντουράντ έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία των Ολυμπιακών τουρνουά μπάσκετ ανδρών με τέσσερα χρυσά μετάλλια, καθώς στο Παρίσι ο αστέρας των Φοίνιξ Σανς ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, κάτι που είχε επαναληφθεί στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, του Ρίο το 2016 και του Τόκιο το 2021. 

Οι παίκτες με τα περισσότερα μετάλλια στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (τέσσερα), είναι οι Κέβιν Ντουράντ (ΗΠΑ: 4 χρυσά), Καρμέλο Άντονι (ΗΠΑ: 3 χρυσά, 1 χάλκινο), Γκενάντι Βολνόφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) και Σεργκέι Μπέλοφ (ΕΣΣΔ: 1 χρυσό, 3 χάλκινα), ΛεΜπρόν Τζέιμς (ΗΠΑ: 3 χρυσά, 1 χάλκινο). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντουράντ είναι και ο κορυφαίος σε πόντους τελικών: 30 πόντους απέναντι στην Ισπανία στον τελικό του 2012, 30 πόντους απέναντι στη Σερβία στον τελικό του 2016, 29 πόντους απέναντι στη Γαλλία στον τελικό του 2021 και … πόντους απέναντι στη Γαλλία στον τελικό του 2024. Αυτό σημαίνει ότι έχει μέσο όρο σε τελικούς 26 πόντους, 

Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΤΡΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ:

1.  ΗΠΑ      

2.  Γαλλία   

3.  Σερβία

4.  Γερμανία

Σχετικά Άρθρα