Ρέθυμνο:Δύσκολη φωτιά, καίει σε 3 μέτωπα- Μήνυμα 112 για εκκένωση, ενισχύσεις από Αθήνα (vid)

 Ρέθυμνο:Δύσκολη φωτιά, καίει σε 3 μέτωπα- Μήνυμα 112 για εκκένωση, ενισχύσεις από Αθήνα (vid)

Σε τρία μέτωπα καίει η φωτιά στο Ρέθυμνο με τις φλόγες να έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια στην Αγία Παρασκευή με τους κατοίκους να έχουν λάβει νωρίτερα μήνυμα από το 112. Με το μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης ζητείται από τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή κατευθυνόμενοι προς Μάνδρες Αγίου Βασιλείου και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και η πυροσβεστική έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της επίγειες και εναέριες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και από την Αθήνα. Ήδη αναχώρησαν αεροπορικώς 32 δασοκομάντος για το Ρέθυμνο, όπου αυτή την ώρα επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντο, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία σταμάτησαν τις ρίψεις μόλις νύχτωσε.

«Δασική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή απομακρυνθείτε προς Μάνδρες Ρεθύμνου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Περίπου 15 ηλικιωμένοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα γειτονικά χωριά Άγιος Ιωάννης και Μάνδρες και στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να αποσοβήσουν τον κίνδυνο οι φλόγες να καταστρέψουν σπίτια και περιουσίες.

Στις 19:30 εστάλη νέο προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Αποδούλου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Νωρίτερα είχε σταλεί κι άλλο μήνυμα από το 112 το οποίο καλούσε τους κατοίκους να παραμένουν σε ετοιμότητα.

«Δασική πυρκαγιά μεταξύ των περιοχών Χωρδάκι & Αγίου Ιωάννη Ρεθύμνου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής μιλώντας στο Cretalive ανέφερε πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά καθώς είναι μεγάλη σε έκταση και υπάρχουν πολλά ενεργά μέτωπα, ενώ όπως ανέφερε ξεκίνησε στα σύνορα των Δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.

Μέχρι στιγμής στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενώ όμως όπως τόνισε υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει η φορά των ανέμων και οι φλόγες να κατευθυνθούν προς Αγιά Γαλήνη και Άγιο Βασίλειο.

«Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, όμως λίγο νωρίτερα κινδύνευσε από τις φλόγες ποιμνιοστάσιο όμως χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Η Πολιτική Προστασία και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», τόνισε ο κ. Σαρρής.

Η φωτιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ξεκίνησε από το Αμάρι και ανέβηκε προς τα πάνω στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε δύσβατη χαράδρα καθώς επίσης και σε πλαγιά όπου εκεί δρουν με μεγαλύτερη ευκολία οι πυροσβέστες.

«Θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και όπως προσωπικά αντιλαμβάνομαι το πεδίο της φωτιάς, έχει αρχίσει ο έλεγχός της», εξήγησε ο δήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα