Μέση Ανατολή: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ιράν – Αμερικανικό μήνυμα για αποκλιμάκωση

 Μέση Ανατολή: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη το Ιράν – Αμερικανικό μήνυμα για αποκλιμάκωση

Υπό την απειλή γενικευμένης ανάφλεξης βρίσκεται η περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς αναμένεται η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στα εδάφη του, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε νέα δολοφονικά πλήγματα στον Λίβανο.

Τις τελευταίες ώρες, μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν διακινούν ένα βίντεο που υπονοεί μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ, με πυραύλους και drones.Το βίντεο στο οποίο φαίνονται επίσης οι σημαίες της Λιβανικής Χεζμπολάχ, υπόσχεται «τρόμο καθ΄οδόν  προς το Ισραήλ».

«Περιμένουμε εντολή για να εκτοξεύσουμε εκατοντάδες πυραύλους», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα».

Αν και γίνονται ακόμη και την ύστατη στιγμή κάποιες διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί μια απάντηση από το Ιράν, η Τεχεράνη προετοιμάζει το έδαφος και ενημερώνει ότι η επίθεση είναι επιβεβλημένη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των χωρών που είναι μέλη αυτού του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του Ιράν να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την δολοφονία του Χανίγια, όμως δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η συνάντηση σύμφωνα με τον Guardian θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τεχεράνη εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει το Ιράν λίγες ώρες πριν εξαπολύσει την επίθεσή του στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή με δύο αρμάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Η μία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ και αποτελείται από δύο πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με την ισραηλινή αεράμυνα δημιουργώντας μια «τερματική άμυνα», η οποία μπορεί να αναχαιτίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν.

Οι ρουκέτες και οι πύραυλοι του Ιράν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την αρμάδα των ΗΠΑ, οι οποίες όμως διαθέτουν όπλα βεληνεκούς 1.200 χιλιομέτρων και με υψόμετρο τα 1.050 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ μπορούν να αναχαιτίσουν τυχόν βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύει το Ιράν όταν παίρνουν ύψος, με κατεύθυνση προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα αμερικανικά σκάφη θα κινηθούν και προς την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας, όπου θα περιπολούν κατά μήκος του δυνητικού διαδρόμου, μεταξύ Υεμένης και Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πλοίο φάντασμα», το Ocean Trader βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς να φέρει όνομα, ούτε νηολόγιο, καθώς ο πομπός του δεν αποκαλύπτει τα ίχνη του. Το εν λόγω πλοίο αποτελεί την πλωτή βάση και το στρατηγείο των NAVY SEALS, δηλαδή των Αμερικανών βατραχανθρώπων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του -και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου- Κάμαλα Χάρις, ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις -ακόμη αδιέξοδες- προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα συζήτησαν τη Δευτέρα (5/6) τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την υπόσχεση του Ιράν να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

«Οι ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειές τους να αποκλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις, μεταξύ άλλων μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων» , ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Το τηλεφώνημά τους ακολούθησε μια σπάνια επίσκεψη του Ιορδανού υπουργού Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι στο Ιράν.

Μπλίνκεν: Η κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».

Το Ιράν, που κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη Τετάρτη, διαμηνύει πως θα υπάρξει «σκληρή τιμωρία» του εβραϊκού κράτους για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν ηγετικού στελέχους της λιβανικής Χεζμπολά, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη.

Επισήμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πάντως ορκίστηκε πως θα αφανίσει τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα τους που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις, ιδίως για τις απειλές που εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Ενημερώθηκαν για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης. Τουλάχιστον πέντε αμερικανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση με ρουκέτες εναντίον της; βάσης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Τους τονίστηκε πως είναι ακόμη «ασαφές» το εάν, το πότε και το πώς θα επιτεθούν το Ιράν και η Χεζμπολά εναντίον του Ισραήλ.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις -ακόμη αδιέξοδες- προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, πάντα σύμφωνα με τις υπηρεσίες της αμερικανικής προεδρίας.

Ο κ. Μπλίνκεν συνομίλησε νωρίτερα χθες με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, και τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Στις δηλώσεις του στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε ξανά έκκληση στα μέρη να «σπάσουν αυτόν τον κύκλο» της βίας.

Σχετικά Άρθρα