Μέση Ανατολή: Δύο κύματα επιθέσεων στο Ισραήλ περιμένουν οι ΗΠΑ – Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών

 Μέση Ανατολή: Δύο κύματα επιθέσεων στο Ισραήλ περιμένουν οι ΗΠΑ – Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών περιμένουν το χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ, ωστόσο παραμένουν ασαφείς σχετικά με το ποιος θα επιτεθεί πρώτος και τι είδους επίθεση σκοπεύει να πραγματοποιήσει ο καθένας, όπως δήλωσαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτίμησαν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν τη Δευτέρα από την ομάδα εθνικής ασφαλείας τους ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ αναμένεται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τι ακριβώς μπορεί να περιλαμβάνει η επίθεση, σύμφωνα με τρεις ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για την απόκρουση των σχεδιαζόμενων επιθέσεων και ασκούν διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινά τους για τις δολοφονίες που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό και την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ομολόγους του της G7 την Κυριακή ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ασφαλείας που πραγματοποίησαν ο Μπάιντεν και η Χάρις με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Αίθουσα Καταστάσεων του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, η εκτίμηση ήταν πιο διφορούμενη.

Οι ανώτεροι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις ενημερώθηκαν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το πιο πιθανό σενάριο περιλαμβάνει δύο κύματα επιθέσεων -ένα από τη Χεζμπολάχ και ένα από το Ιράν και διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζει.

Έκθεση για την κατάσταση

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπάιντεν και η Χάρις ενημερώθηκαν για αρκετούς Αμερικανούς στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά σε επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησαν φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ.

«Συζητήσαμε τα μέτρα που λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του λαού μας με τον τρόπο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο αναμένει πρόσθετες επιθέσεις από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή τις επόμενες ημέρες και τόνισε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή κάνει τις πολιτοφυλακές να αισθάνονται λιγότερο συγκρατημένες από το Ιράν απ’ όσο τους τελευταίους μήνες -γεγονός που τις οδηγεί σε επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Το παρασκήνιο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις ενημερώθηκαν επίσης για τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων και την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα.

Ο Μπλάιντεν μίλησε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Θάνι και του ζήτησε να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία για τους ομήρους και η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία το Κατάρ είναι κρίσιμος μεσολαβητής, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνομιλίας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μετέφερε στο Ιράν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν το Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση. «Δεν πιστεύουμε ότι μια τέτοια επίθεση είναι αναπόφευκτη, αλλά προσπαθούμε να την αποτρέψουμε», δήλωσε ο Μίλερ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να συνεργαστεί όσο το δυνατόν στενότερα με το Ισραήλ για τον συντονισμό της αμυντικής προσπάθειας ενόψει μιας πιθανής επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα και συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου των IDF Χέρζι Χάλεβι και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες των κοινών προετοιμασιών.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) δήλωσε ότι θα σταματήσει τη διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετών της Χαμάς που είναι πλέον νεκροί, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων ΚΑΝ.

Τον Ιούλιο, το ΔΠΔ δέχθηκε περισσότερες από 60 καταθέσεις αιτημάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, αλλά και για αξιωματούχους της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Jerusalem Post – BBC

Σχετικά Άρθρα