Κάμαλα Χάρις: Πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών – Σταθερά προηγείται του Τραμπ

 Κάμαλα Χάρις: Πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών – Σταθερά προηγείται του Τραμπ

Η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ και εξασφάλισε και επίσημα το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών τη Δευτέρα, ενώ παράλληλα είναι η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που ηγείται ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.

Στις δημοσκοπήσεις η Χάρις έχει προβάδισμα έναντι του Τραμπ. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Morning Consult η Χάρις δίνει στους Δημοκρατικούς το μεγαλύτερο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη σφυγμομέτρηση, που διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 4 Αυγούστου με δείγμα 11.265 ατόμων, η Χάρις προηγείται με 48% έναντι 44% του Τραμπ στην πρόθεση ψήφου μεταξύ εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Η Morning Consult είπε ότι το προβάδισμα τεσσάρων μονάδων της Χάρις είναι ένα «περιθώριο ρεκόρ υπέρ της» και είναι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για έναν Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία σε σχέση με τον Τραμπ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο».

Στις 16 Αυγούστου 2023, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προηγείτο κατά 5% του Τραμπ στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα της εταιρείας, ενώ την παραμονή της αποχώρησής του από την κούρσα ο Μπάιντεν υπολειπόταν κατά 6% του πρώην προέδρου (41% έναντι 47%).

Η Χάρις προηγείται επίσης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του Τραμπ μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων (42% έναντι 37%) στη δημοσκόπηση της Δευτέρας και κατά 9% μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 34 ετών (49% έναντι 40%). Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης είναι στο 1%.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν θετική γνώμη για τη Χάρις, έναντι 47% που έχουν αρνητική, ενώ για τον Τραμπ το 46% έχει θετική άποψη και το 52% τη αρνητική.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες από την έναρξη της καμπάνιας της Χάρις η δυναμική είναι υπέρ της. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ προηγείτο σε οκτώ εθνικές δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα, βέβαια, με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων των New York Times ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται κατά 1% (48% έναντι 47% της Χάρις), αν και το χάσμα μεταξύ των δύο υποψηφίων έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Όταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, οι Times διαπίστωσαν ότι η Χάρις και ο Τραμπ είναι ισοδύναμοι με ποσοστό 44%. Το RealClearPolitics φέρνει επίσης τον Τραμπ να προηγείται κατά 0,8% της Χάρις κατά μέσο όρο σε όλες τις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Την ημέρα που ο Μπάιντεν αποχώρησε από την προεδρική κούρσα, ο Τραμπ προηγείτο του προέδρου των ΗΠΑ με 3% σύμφωνα με τον μέσο όρο δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics.

Η Χάρις έχει επίσης κερδίσει σε πολλές πολιτείες-κλειδιά. Οι μέσοι όροι δημοσκοπήσεων του 2024 Silver Bulletin διαπίστωσαν ότι η αντιπρόεδρος ήταν μπροστά στην Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν από την Παρασκευή.

Οι μέσοι όροι δημοσκοπήσεων από τους ΝΥTimes έδειξαν ότι η Χάρις και ο Τραμπ ισοβαθμούν στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, αν και η αντιπρόεδρος υπολειπόταν τη Δευτέρα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια.

Σχετικά Άρθρα