Η Λινού, ο Πολάκης και ο Κασσελάκης…

 Η Λινού, ο Πολάκης και ο Κασσελάκης…

Μία από τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Αθηνά Λινού κατά την διάρκεια της πανδημίας

«Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να απαιτεί υψηλότερο επίπεδο από τους εκπροσώπους του. Είναι κι αυτός ένας λόγος που πολλές γυναίκες, πολλοί επιστήμονες, και πολλοί ακόμη που θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερα στη χώρα μας, αποφεύγουν την πολιτική» τονίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού -χωρίς να κατονομάζει τον Παύλο Πολάκη– λίγες ημέρες μετά το γνωστό περιστατικό στη Βουλή, κι ενώ ο αποπεμφθείς μόνο από την Κ.Ο αλλά παραμένων στα ανώτερα κομματικά όργανα συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον της.

Την σκυτάλη από τον πρώην υπουργό, που τόσο “αγαπά” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε μετά την –με βαριά καρδιά– διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα, πήραν γνωστοί και άγνωστοι λογαριασμοί στα social media που επιτέθηκαν με τη σειρά τους στην καταξιωμένη πανεπιστημιακό και γιατρό με το πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο σχετικά με την παροχή σχολικών γευμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτός ο “στρατός” ζήτησε να τιμωρηθεί και να αποπεμφθεί η Αθηνά Λινού αντί ο Πολάκης και την χαρακτήρισε “ξένο σώμα” στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ευτυχώς, η ανάρτηση- απάντηση της βουλευτού “υιοθετήθηκε” από το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου, άρα εκτιμά κανείς και από τον Στέφανο Κασσελάκη, όμως οι οπαδοί του Παύλου Πολάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως έχουν, τελικά, δίκιο. Δηλαδή, η διεθνώς αναγνωρισμένη επιστήμονας, η γιατρός που μέσω του ινστιτούτου Prolepsis έχει κάνει σκοπό ζωής εδώ και πολλά χρόνια την αντιμετώπιση της ελλιπούς σίτισης των μαθητών σε περιοχές όπου επικρατεί φτώχεια και περιθωριοποίηση, η πανεπιστημιακός που σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, να είναι τελικά “ξένο σώμα” για τον “βαθύ” ΣΥΡΙΖΑ του διαδικτυακού περιθωρίου που έχει ως ίνδαλμα τον Παύλο Πολάκη.

Είναι αυτοί που ομνύουν στον πρώην υπουργό αποκαλώντας τον “έντιμο” και “καθαρό”, λες και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και της σχεδόν πενταετούς διακυβέρνησης να είναι στα μάτια τους …ανέντιμος και βρώμικος. Η αλήθεια είναι πως ήταν ο πρώην πρωθυπουργός που έφερε την Αθηνά Λινού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την στενή αν και διακριτική συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάποιοι ίσως το “κρατούν μανιάτικο”, ή… κρητικό. Το γεγονός, δηλαδή, πως σε εκείνη την περίοδο ο πρώην πρωθυπουργός συνεργαζόταν με τη Λινού, τον Ηλιόπουλο, τον Γεροτζιάφα και, φυσικά, τον Ξανθό και όχι τον αποστασιοποιημένο από την κεντρική γραμμή Παύλο Πολάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η προσχώρηση της Αθηνάς Λινού (και άλλων πολύ σοβαρών και αναγνωρισμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών), αρχικώς στα think tank και μετά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, ήταν ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς την δημιουργία εικόνας “κυβερνησιμότητας”, μετριοπάθειας και, παράλληλα, ένα άνοιγμα προς την λεγόμενη κεντροαριστερά. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται απ΄ αυτή την στρατηγική, τότε έχουν δίκιο οι τοξικοί διαδικτύου που επιζητούν την δικαίωση Πολάκη και την κεφαλή της Λινού επί πίνακι. Αυτό, προς το παρόν, δεν θα το κρίνει ο Πολάκης αλλά ο Κασσελάκης. Αρκεί να μην πατάει σε δύο βάρκες και από τη μία στηρίζει την Λινού και από την άλλη εκδηλώνει αισθήματα “αγάπης” στον Πολάκη.

Θα τα δούμε όλα αυτά το επόμενο διάστημα, τροφή για σκέψη, ωστόσο, παραμένει, τι θα είναι σύντομα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν χάνει ή εξουθενώνει πολιτικά και ψυχολογικά σοβαρούς και καταξιωμένους ανθρώπους, επιστήμονες και πολιτικά μετριοπαθείς, και επικρατούν οι υμνητές του αρχηγού, οι πρόθυμοι για διαπομπεύσεις και “λαϊκά δικαστήρια” και οι ανεκτικοί στα ικριώματα. Η Λινού, το αναφέρει έμμεσα στην ανάρτησή της: “πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να απαιτεί υψηλότερο επίπεδο από τους εκπροσώπους του”.

Εν κατακλείδι, είναι ο Κασσελάκης (και ο ΣΥΡΙΖΑ) που χρειάζεται την Αθηνά Λινού. Η τελευταία, εάν την …πολυσκοτίσουν μπορεί να συνεχίσει το επιστημονικό και κοινωνικό της έργο χωρίς να πέφτει θύμα “μπούλινγκ”. Όμως, δεν γίνεται να θέλει κανείς και την Λινού και τον Πολάκη. Σε δεύτερο χρόνο αυτό θα γίνει εκτρωματικό…

Σχετικά Άρθρα