Επίσκεψη Φιντάν στο Κάιρο: “Οβιδιακή” αλλαγή της αιγυπτιακής πολιτικής στη Λιβύη- Σύννεφα στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις
Η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αίγυπτο επιφύλασσε αρκετές εκπλήξεις για τα ελληνικά συμφέροντα και θέτει ερωτηματικά για τις μελλοντικές σχέσεις Αθήνας και Καΐρου. Ο Φιντάν που επισκέφθηκε το Κάιρο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είχε σειρά επαφών πέρα από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καθώς συναντήθηκε επίσης με τον κυβερνήτη του Βόρειου Σινά, με τουρκικές οργανώσεις που προωθούν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στην πόλη Αρίτς, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμπού Γκάιτ.
Του Σπύρου Σιδέρη
Ο Τούρκος Υπουργός έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο Σίσι, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας «επιβεβαιώθηκε η φιλοδοξία για τη διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, καθώς αντιπροσωπεύει μια στροφή στην πορεία της διμερούς συνεργασίας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού συμφέροντος, και με τρόπο που αντανακλά την ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, και ενισχύει τον συντονισμό και τη διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».
- Η επίσκεψη του Ερντογάν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Κάιρο, είχε σπάσει τον πάγο που είχαν οδηγηθεί οι διμερείς τους σχέσεις, όμως τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο στη Γάζα, ο πάγος τείνει να μετατραπεί σε λάβα «αγάπης».
Αλλιώς πως μπορεί να εξηγηθεί ότι ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη διμερή συνάντηση με τον Φιντάν, χαρακτήρισε ως επιτυχία της Αιγύπτου και της Τουρκίας την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη Λιβύη;
Πριν από δυο χρόνια, ο Σίσι και η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, κατηγορούσαν με όλους τους τρόπους την Τουρκία για την εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Λιβύη, ενώ σήμερα, οι προσπάθειες της, μαζί με την Αίγυπτο, διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη, αλλά επίσης «αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για την επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή» όπως τόνισε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι.
Όπως υπενθύμισε ο Φιντάν οι προσπάθειες για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας-Αιγύπτου και για την επανεκκίνηση των δρομολογίων Μερσίνη-Αλεξάνδρεια και ότι οι δύο χώρες είχαν προηγουμένως συμφωνήσει να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια εντός 5 ετών.
- Ενώ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι η χώρα του είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην περιοχή, με τις προσπάθειες των δυο χωρών να επικεντρώνονται για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προώθηση όλων των τομέων συνεργασίας. Μεταξύ αυτών και στον τομέα της ενέργειας.
Όπως δήλωσε ο Φιντάν κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ενεργειακό ζήτημα, λέγοντας ότι «θεωρούμε την Αίγυπτο ως μακροπρόθεσμο αξιόπιστο εταίρο στον τομέα της ενέργειας. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητές μας σε αυτόν τον τομέα, ιδίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια».
Το ερώτημα που γεννάται είναι πόσο θα επηρεάσει τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις αλλά και το μέλλον του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, που ξαναέκανε την εμφάνιση του στη μίνι ελληνοτουρκική κρίση στην Κάσο πριν από λίγες μέρες.