Ράμα: “Είμαι γιος της Ανέτας και του Πέτρου Κολέκα εγγονός”-Ανάρτηση μετά τις αντιδράσεις στη Χειμάρρα

 Ράμα: “Είμαι γιος της Ανέτας και του Πέτρου Κολέκα εγγονός”-Ανάρτηση μετά τις αντιδράσεις στη Χειμάρρα

«Είμαι ο γιος της Ανέτας και εγγονός του Πέτρου Κολέκα, από το Βουνό» έγραψε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook θέλοντας να απαντήσει σε όσους τον κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω απ’ όσα συμβαίνουν από τον Μάιο του 2023 στη Χειμάρρα. Στην άκρως συναισθηματική η ανάρτηση, καταφέρεται κι εναντίον ακροδεξιών κύκλων στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τους «καραγκιόζηδες του ελληνικού εξτρεμισμού στην Αθήνα» ενώ δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τους «απάτριδες» των Τιράνων, οι οποίοι των κατηγορούν άδικα.

Του Σπύρου Σιδέρη

Ο Έντι Ράμα, για πρώτη ίσως φορά κάνει δημόσια αναφορά στην ελληνική του καταγωγή, από την πλευρά της μητέρας του Ανέτας Κολέκα και στην οικογένεια των παππούδων του από το χωριό Βουνό της Χειμάρρας.

«Την ώρα που η Χειμάρρα συγκεντρωνόταν για να κάνει την ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη επιλογή που έκανε χθες [σ.σ. νίκη του εκλεκτού του Βαγγέλη Τάβου στις εκλογές], στην κουζίνα των ελληνικών ακραίων κύκλων, όπου μαγειρευόταν η μεγάλη σούπα των ψεμάτων για τις περιουσίες στη Χειμάρρα και στις κουβέρτες όσων στα Τίρανα χωρίς πίστη, θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο ήταν η πατρίδα, συνέχισαν να βγάζουν τις ουρές για την ιστορία των περιουσιών της οικογένειας της μητέρας μου στο χωριό Βουνό της Χειμάρρας» γράφει ο Ράμα στην ανάρτηση του.

  • Δεν παρέλειψε όμως να επιτεθεί έμμεσα και στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «αυτοί εκεί πέρα, κάτω στην Αθήνα, δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι έχει περάσει η εποχή που στην Αλβανία μπορούσαν να βάλουν χέρι και μύτη για να κάνουν τις δουλειές τους μέσα από υπηρέτες και ευνούχους με εξουσία στα Τίρανα».

Αναφερόμενος στα κέντρα εξουσίας στα Τίρανα σημείωσε ότι «αφού πέθανε η εποχή που μπορούσαν να καταπατούν με τα δυο τους πόδια κάθε νόμο και έθιμο, να κλέβουν ότι μπορούσαν υπό τη σκιά της εξουσίας και με νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις που παίρνονταν για τα συμφέροντά τους, των μελών της οικογένειας και των οπαδών τους, θέλουν οπωσδήποτε να με εντάξουν στην άθλια κατηγορία των διεφθαρμένων, στην οποία ανήκουν για πάντα με τον πιο άδοξο τρόπο».

  • Το φορτισμένο, αν όχι οργισμένο, κείμενο των 1.250 λέξεων, στην ουσία απαντάει στις κατηγορίες που δέχεται για την συμμετοχή του σε αγοροπωλησίες εκτάσεων γης στη Χειμάρρας και γι’ αυτό το λόγο «κυνήγησε» δικαστικά τον εκλεγμένο Δήμαρχο του Δήμου τον Μάιο του 2023 και πλέον Έλληνα Ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη.

Πέρα όμως από την απάντηση στις κατηγορίες που επαναλαμβάνονται από πολλές πλευρές για τον Ράμα, το κείμενο κάνει κι ένα άνοιγμα στους Έλληνες της Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, καθώς θεωρεί ότι τονίζοντας την Ελληνική του καταγωγή μπορεί να ηρεμήσει τους Έλληνες που ζουν στις μειονοτικές περιοχές και να μην του δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα εντός της χώρας και σε άλλες μειονοτικές περιοχές πέρα από την Χειμάρρα και την επαρχία του Αυλώνα.

  • Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η επιλογή του νέου Υπουργού Άμυνας Πύρρο Βένγκου, ο οποίος προέρχεται από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, έγινε για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μειονοτικών.  

Βέβαια αυτή η δημόσια παραδοχή του Ράμα για την ελληνική του καταγωγή, μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα από τους ακροδεξιούς εθνικιστικούς κύκλους στην Αλβανία που έχουν προτάξει με την σύμφωνη γνώμη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται, το «τσάμικο».

Σχετικά Άρθρα