Με πτώση άνω του 5% άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο-Ανησυχία για Μέση Ανατολή και ΗΠΑ

 Με πτώση άνω του 5% άνοιξε το ελληνικό χρηματιστήριο-Ανησυχία για Μέση Ανατολή και ΗΠΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με την προαναγγελθείσα επίθεση Ιράν και Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, για την πρωτοφανή ακροδεξιά βία στη Βρετανία, αλλά και για την επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Tο ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε με πτώση άνω του 5%, ο γερμανικός DAX χάνει 2,37% και στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 2,61% στις 7.056 μονάδες. Οι απώλειες στη Βρετανία και τον FTSE φτάνουν το 2,18%. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 είναι στο -1,8%, ενώ ανάλογες πτώσεις σημειώνονται στη Μαδρίτη (2,8%) και στο Μιλάνο (1,7%).

Το ξεπούλημα των μετοχών στα χρηματιστήρια τροφοδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης του Νοεμβρίου μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο πλανήτης διατρέχει άμεσο κίνδυνο από την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να ετοιμάζουν τα αντίποινα κατά του Ισραήλ και τη Βρετανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες ταραχές από το 2011.

Πτώση του Nikkei κατά 12,4%

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του, με φόντο ζωηρές ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία και άνοδο του γεν.

Ο κυριότερος δείκτης του χρηματιστηρίου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά περίπου 4.400 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987. Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.

Ο εφιάλτης της ύφεσης και του πολέμου

Ενώ επί μήνες υπήρχε αισιοδοξία ότι η αμερικανική και παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί άκρως ανθεκτική στην κρίση κόστους ζωής, αποφεύγοντας την ύφεση, τώρα υπάρχει πια η αίσθηση πως οδηγούμαστε με φόρα σε ανώμαλη προσγείωση.

Η Fed άργησε. Αυτό φαίνεται να μας λένε οι επενδυτές, κοιτώντας τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έμεινε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα προσηλωμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα, που τελικά έκαψαν την ανάπτυξη.

Αν σε αυτή την άκρως δυσμενή οικονομική εξέλιξη έρθουν να προστεθούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις και δη ένας πόλεμος, στον οποίο θα συρθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, τότε κανείς δεν μπορεί να πει πότε το ξεπούλημα θα φτάσει στο τέλος του.

Σχετικά Άρθρα