Έρευνα Economist: Αθήνα, η λιγότερο βιώσιμη πόλη στη δυτική Ευρώπη

Έρευνα Economist: Αθήνα, η λιγότερο βιώσιμη πόλη στη δυτική Ευρώπη

Ο Εconomist δημοσίευσε τον ετήσιο παγκόσμιο κατάλογο με τις περισσότερο και τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, σε ένα σύνολο 173 πόλεων. Η θέση της Αθήνας δεν είναι καθόλου τιμητική.

Ο σύνθετος δείκτης του ΕΙU βαθμολογεί τις πόλεις με βάση τις επιδόσεις τους σε 30 διαφορετικούς τομείς, χωρισμένους σε 5 κατηγορίες: σταθερότητα, υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές. Ο στόχος είναι να αποτυπωθεί πόσο άνετες συνθήκες ζωής προσφέρει η κάθε πόλη. Κάθε βαθμός κάτω από το 50 σημαίνει ότι οι συνθήκες ζωής στην πόλη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με πολλά εμπόδια και περιορισμούς.

Η Αθήνα η χειρότερη πόλη της Δυτικής Ευρώπης

Στη σύνοψη της έκθεσης του Economist Ιntelligence Unit δεν περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία για τη Δυτική Ευρώπη, τη γεωγραφική περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Ωστόσο όπως προκύπτει από το σχετικό γράφημα, η Αθήνα είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στην περιοχή, σε μεγάλη απόσταση από όλες τις υπόλοιπες. Ο Δείκτης Βιωσιμότητας προσεγγίζει το 75. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας ανήκει στη δεύτερη ταχύτητα του παγκόσμιου χάρτη, μια θέση κάτω από τις βιώσιμες πόλεις, που βαθμολογούνται από 80 μονάδες και πάνω.

H Bιέννη στην κορυφή

Η Βιέννη (Αυστρία) διατήρησε τη θέση της στην κορυφή του δείκτη βιωσιμότητας του EIU για το 2024, για τρίτη συνεχή χρονιά. Η αξιολόγηση βαθμολογεί 173 πόλεις σε όλο τον κόσμο με 30 δείκτες που χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές, με στόχο να δείξει πόσο άνετες είναι να ζεις αυτές οι πόλεις.

Φέτος, η Βιέννη έγινε και πάλι τέλεια βαθμολογείται με 100 για τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες, αν και η βαθμολογία του για τον πολιτισμό και το περιβάλλον ήταν λιγότερο τέλειο 93,5, λόγω της έλλειψης σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Τρεις ακόμη πόλεις στη δυτική Ευρώπη —Κοπεγχάγη, Ζυρίχη και Γενεύη— συγκαταλέγονται στις δέκα κορυφαίες στη φετινή έρευνα (που διενεργήθηκε μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 17 Μαρτίου), εδραιώνοντας τις ισχυρές επιδόσεις της περιοχής.

Στην τέταρτη θέση, η Μελβούρνη είναι μία από τις τέσσερις πόλεις Ασίας-Ειρηνικού στην πρώτη δεκάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης δύο καναδικές πόλεις – το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ. Αν και συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξής μας, και οι δύο από τις κορυφαίες πόλεις της Αυστραλίας (Σίδνεϊ και Μελβούρνη) έχουν υποχωρήσει εν μέσω σημαντικών ελλείψεων στη διαθεσιμότητα κατοικιών.

Για παρόμοιους λόγους, το Τορόντο (Καναδάς) έπεσε από την πρώτη δεκάδα (στη 12η θέση) μετά από δύο χρόνια.

Η Δυτική Ευρώπη είναι η πιο βιώσιμη περιοχή

Η Δυτική Ευρώπη παραμένει η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα, έρχεται πρώτη σε τέσσερις κατηγορίες, ενώ η δεύτερη Βόρεια Αμερική είναι η καλύτερη για την εκπαίδευση. Οι 30 πόλεις της Δυτικής Ευρώπης στη φετινή κατάταξη ανέφεραν έναν εντυπωσιακό μέσο όρο βαθμολογίας 92 στα 100.

Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία της περιοχής έχει υποχωρήσει από πέρυσι, λόγω της επιδείνωσης στην κατηγορία σταθερότητας, εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων ανατρεπτικών διαδηλώσεων (όπως στη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο) και την εγκληματικότητα. Η Βόρεια Αμερική σημειώνει κατά μέσο όρο 90,5 για τις 25 πόλεις της, αλλά οι βαθμολογίες των υποδομών έχουν μειωθεί από πέρυσι στον Καναδά, λόγω της συνεχιζόμενης στεγαστικής κρίσης.

Παρόλο που και στις δύο αυτές περιφέρειες παρατηρείται πτώση του μέσου όρου βαθμολογίας τους από πέρυσι, και στις πέντε άλλες περιφέρειες παρατηρείται αύξηση της μέσης βαθμολογίας τους. Στην τρίτη θέση Ασίας-Ειρηνικού σημειώθηκε μόνο οριακή βελτίωση, ενώ η τέταρτη Ανατολική Ευρώπη σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα λόγω των βελτιώσεων στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική (MENA) και η Υποσαχάρια Αφρική έλαβαν επίσης υψηλότερες βαθμολογίες για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Ωστόσο, η τελευταία από αυτές παραμένει η λιγότερο βιώσιμη περιοχή στον κόσμο.

Η Δαμασκός εξακολουθεί να είναι η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο

Στο κάτω μέρος της κατάταξης βιωσιμότητας κυριαρχούν πόλεις από την Υποσαχάρια Αφρική. Η Δαμασκός (Συρία) εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως η λιγότερο άνετη πόλη στον κόσμο για να ζεις. Η βαθμολογία της είναι μόλις 30,7 στα 100 στην τελευταία έρευνα, με τις βαθμολογίες για τη σταθερότητα και την υγειονομική περίθαλψη ιδιαίτερα φτωχές. Η συνολική βαθμολογία για τη Δαμασκό είναι σχεδόν δέκα βαθμούς χαμηλότερη από την επόμενη χειρότερη πόλη—την Τρίπολη (Λιβύη)—η οποία έχει επίσης κακή βαθμολογία για τη σταθερότητα. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι καμία από τις τέσσερις τελευταίες πόλεις δεν σημείωσε βελτίωση στη συνολική της βαθμολογία από πέρυσι.

Το Χονγκ Κονγκ ανέβηκε στην κατάταξη, αλλά το Τελ Αβίβ έπεσε

Η μεγαλύτερη βελτίωση από πέρυσι σημειώθηκε στη νησιωτική πόλη του Χονγκ Κονγκ. Η κατάταξή της έχει εκτιναχθεί από την 61η στην 50η, λόγω των βελτιώσεων στη βαθμολογία της για τη σταθερότητα και την υγειονομική περίθαλψη. Άλλες ασιατικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Πόλης Χο Τσι Μιν και της Μπανγκαλόρ, είδαν τους δείκτες υγειονομικής περίθαλψης ή εκπαίδευσης να βελτιώνονται φέτος, ωθώντας τις στην κατάταξη. Το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξή μας φέτος, υποχωρώντας από την 92η στην 112η, καθώς οι βαθμολογίες του για τη σταθερότητα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον και τις υποδομές επιδεινώθηκαν. Αυτό δείχνει τη ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 και τον επακόλουθο πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα. Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά είναι πιθανό να συνεχίσει την εκστρατεία του εκεί με κάποια μορφή το 2024.

Η βιωσιμότητα είναι υπό πίεση

Συνολικά, ο μέσος όρος βαθμολογίας στις 173 πόλεις της έρευνάς μας έχει αυξηθεί σε 76,1 στις 100, αλλά η βελτίωση είναι οριακή μόνο, συγκρατείται από γεωπολιτικές συγκρούσεις, πολιτικές αναταραχές και μια στεγαστική κρίση σε πολλές από τις πόλεις της χώρας μας. επισκόπηση. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει ρίξει το Τελ Αβίβ προς τα κάτω, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζει να κρατά το Κίεβο ανάμεσα στις δέκα τελευταίες πόλεις μας. Η αυξανόμενη συχνότητα διαμαρτυριών στην Ευρώπη για αιτίες που κυμαίνονται από τη γεωργία έως τις μεταναστευτικές πολιτικές έχει βλάψει τα αποτελέσματα σταθερότητας των πόλεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, η κρίση του κόστους ζωής παρατείνεται σε πολλές χώρες, με το κόστος στέγασης να εμφανίζεται ως ένα από τα πιο κολλώδη στοιχεία του πληθωρισμού. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αυστραλία και τον Καναδά, όπου η διαθεσιμότητα ενοικιαζόμενων ακινήτων βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και οι τιμές αγοράς συνέχισαν να αυξάνονται παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, τροφοδοτώντας περαιτέρω το αντιμεταναστευτικό κλίμα.

Από τότε που έλαβε χώρα η έρευνα, υπήρξαν περισσότερες περιπτώσεις εμφυλίων αναταραχών και διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο—ταραχές στη Nouméa (Νέα Καληδονία) και διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη στις ΗΠΑ—που υποδηλώνουν συνεχές άγχος στη βιωσιμότητα που είναι απίθανο να εκτονωθεί στο εγγύς μέλλον.

Σχετικά Άρθρα