Διπλωματικές πηγές για Χειμάρρα: Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας

 Διπλωματικές πηγές για Χειμάρρα: Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας

«Σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας» των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στον Δήμο Χειμάρρας εγείρουν οι καταγγελίες από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

«Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν από μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στο Δήμο Χειμάρρας, ιδίως περί πληθυσμιακής αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και άρνησης του συνταγματικού δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες πολίτες της Χειμάρρας με την πρόφαση της λήξης ισχύος των Δελτίων Ταυτότητάς τους, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Επισημαίνουν, δε, πως «η δημοκρατική αρχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλουν στις αλβανικές αρχές να αξιολογήσουν και να απαντήσουν όλες τις αναφορές που σχετίζονται με την ακεραιότητα των χθεσινών εκλογών».

Τις επαναληπτικές εκλογές στη Χειμάρρα, η οποίες έβγαλαν νίκη του υποψήφιου του σοσιαλιστικού κόμματος του Έντι Ράμα, Βαγγέλη Τάβο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 58,83% με 4.858 ψήφους, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Μπάμπης Καραθάνος, Προεδρος Κεντρικού Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ . Μπάμπης Καραθάνος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Έδιναν 500 ευρώ στον καθένα για να ψηφίσει τον Βαγγέλη Τάβο. Και ξέρετε ότι καταδικάστηκε ο κ. Μπελέρης και είναι στη φυλακή γιατί υποτίθεται ότι έδωσε 300 ευρώ σε κάποιον Αλβανό για να τον ψηφίσει, τη στιγμή που αυτός δεν πήγε ούτε καν στο δικαστήριο να καταθέσει αυτή την καταγγελία. Έγινε λοιπόν, όργιο βίας και νοθείας με την έννοια που σας είπα, όχι νοθεία στα αποτελέσματα, νοθεία και πίεση στους ανθρώπους εκεί πέρα και κυρίως αυτούς που ήταν αλβανικής καταγωγής και ελεγχόμενοι από το σύστημα.

Σας λέω μόνο αυτό. Ο συγκατηγορούμενος και καταδικασμένος μαζί με τον Μπελέρη, Κοκαβέσης, ο οποίος έχει μαγαζί στη Χειμάρρα, ένα εστιατόριο, του έβαλαν πρόστιμο μια βδομάδα πριν τις εκλογές, 4.000 ευρώ για μία πέργκολα και για ένα επιπλέον τραπέζι 3.000 (…). Λοιπόν, έγιναν τέτοια πράγματα. Το καταλαβαίνετε; Είναι ένα καθεστώς για ένα κράτος το οποίο δεν σέβεται τίποτα. Έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Σχετικά Άρθρα