Οι έρευνες συγκλίνουν: Κάθε χρόνο λιγότεροι έλληνες κάνουν διακοπές- Αυξάνεται διαρκώς το κόστος

 Οι έρευνες συγκλίνουν: Κάθε χρόνο λιγότεροι έλληνες κάνουν διακοπές- Αυξάνεται διαρκώς το κόστος

Μπορεί η έξοδος του Αυγούστου να κορυφώνεται με την κίνηση στα λιμάνια της Αττικής να είναι αυξημένη, ωστόσο οι έρευνες αποκαλύπτουν την πραγματικότητα για την ακρίβεια των διακοπών στην Ελλάδα αλλά το πόσοι πολίτες μπορούν τελικά να αποδράσουν για λίγες μέρες από την καθημερινότητα και το κλεινόν άστυ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, σχεδόν 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν να πάνε ούτε μια εβδομάδα διακοπές λόγω της ακρίβειας. Σε ότι αφορά τπους έλληνες το 25% φέτος θα μείνουν σπίτι, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μαζί με την Κύπρο, όπου οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα κόστη.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές κάτι που φαίνεται και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων που παρουσιάζουν μείωση.

«Έχουμε καταγεγραμμένο ένα ποσοστό 55% που δηλώνει ότι το καλοκαίρι του 2024 δεν θα κάνει διακοπές και οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν θα κάνει είναι κυρίως τα δύο βασικά κόστη. Πρόκειται για το υπέρογκο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και το αυξημένο κόστος της διαμονής. Παράλληλα, όλο και περισσότερο αποφεύγουν οι Έλληνες τις οργανωμένες δομές με ένα ποσοστό του 10% να δηλώνει μόνο ότι θα πάει σε ξενοδοχείο» ανέφερε στο OPEN ο Λευτέρης Κιοσές.

Ακόμα πάντως και όσοι καταφέρνουν να κάνουν διακοπές, επιλέγουν κοντινούς προορισμούς και κυνηγούν τις προσφορές.

Ενδεικτικά, το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια με 2 παιδιά κάτω των 10 ετών και αυτοκίνητο:

  • Για τη Ρόδο ανέρχεται σε 920 ευρώ σε οικονομική θέση
  • Για τη Μυτιλήνη είναι 665 ευρώ με καμπίνα ή 561 σε οικονομική θέση
  • Για τη Σαντορίνη είναι 722 ευρώ με καμπίνα ή 602 σε οικονομική θέση
  • Για τα Χανιά μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί να πληρώσει 587 ευρώ αν επιλέξει καμπίνα ή 424 αν επιλέξει τις οικονομικές θέσεις.
  • Ανάλογες τιμές και για το Πειραιάς – Ηράκλειο.
  • Νησιά Κυκλάδων, κόστος πάνω από 500 ευρώ. Για μετακίνηση με ταχύπλοο, χωρίς καμπίνα, το κόστος φτάνει τα 553 ευρώ στην Πάρο, τα 586 ευρώ στη Νάξο και τα 471 ευρώ στην Τήνο.

Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς από τα τελευταία στοιχεία προκύπτει ότι φέτος το πακέτο διακοπών θα είναι ακριβότερο κατά 12,7% για τους Έλληνες, με αυξημένες τις τιμές, τόσο της διαμονής όσο και και της μεταφοράς προς τους προορισμούς.

Παράλληλα σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ οι μισοί πολίτες δηλώνουν ότι φέτος δεν θα κάνουν διακοπές με σημαντικότερο παράγοντα που επηρεάζει τις καλοκαιρινές αποδράσεις, σε ποσοστό 50%, να είναι το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων. Σε ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό, επισημαίνεται το κόστος της διαμονής και ακολουθεί το υψηλό κόστος των καυσίμων που αφορά στη μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι τελικά κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι, είτε επιλέξουν κάποιο νησί, είτε έναν ηπειρωτικό προορισμό, η δαπάνη που απαιτείται για τα μεταφορικά, επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους.

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, έχουν βρεθεί και το φετινό καλοκαίρι, όπως και πέρσι, στο επίκεντρο του προβληματισμού των ταξιδιωτών. Είναι ενδεικτικό, ότι για τη μετακίνηση μιας τετραμελούς οικογένειας με αυτοκίνητο, με πλοίο, προς συγκεκριμένα νησιά της χώρας απαιτείται ακόμη και ένας μισθός.

  • Στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που έκλεισαν φέτος οι ταξιδιώτες παρατηρήθηκαν επίσης, αυξομειώσεις στις τιμές σε κάποια νησιά, ανάλογα με την ημέρα και πόσες εταιρείες εκτελούν το ίδιο δρομολόγιο, αυξήσεις σε σχέση με πέρσι σε δρομολόγια με ταχύπλοα αλλά και στις περιπτώσεις της μετακίνησής τους από το ένα νησί, στο άλλο.

Ακριβές όμως παραμένουν και οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο καθώς σε αρκετές περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από 1,9 ευρώ το λίτρο ενώ στα νησιά τα οποία προσελκύουν μεγάλο όγκο επισκεπτών, οι τιμές διαμορφώνονται κοντά ή και πάνω από 2 ευρώ το λίτρο.

Οι περισσότεροι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, μάλιστα, αναχωρώντας προς τους καλοκαιρινούς προορισμούς, επιλέγουν να «φουλάρουν» το αυτοκίνητό τους ώστε να αποφύγουν τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων των νησιών. Σημειώνεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, πάνω από 2 ευρώ, διαμορφώνεται η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στις Κυκλάδες (2,129 ευρώ το λίτρο) και στα Δωδεκάνησα (2,027 ευρώ το λίτρο).

Σχετικά Άρθρα