Γκιουλέκας στο libre: Μακεδονία και Θράκη αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς και πολιτικούς
Τα σχέδια και τις προτεραιότητές του ως υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης περιγράφει στη συνέντευξή του, στο libre ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Μιλά επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για το Άγιο Όρος καθώς και για ζητήματα που στοίχισαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είναι η ακρίβεια.
Συνέντευξη
–Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας θέσω πρώτα απ’ όλα ένα ερώτημα που αφορά στο σχήμα της Κυβέρνησης. Σε κάθε κυβερνητικό σχήμα είθισται να υπάρχει και αρμόδιος υπουργός Μακεδονίας – Θράκης. Γιατί να μην υπάρχει και Ηπείρου, Πελοποννήσου ή Κρήτης; Ποιοι είναι οι ιδιαίτεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό;
Η Μακεδονία και η Θράκη είναι ευαίσθητες περιοχές και συνορεύουν με πολλά γειτονικά κράτη και, σίγουρα, είναι περιοχές με κάποιες ιδιαιτερότητες κι ευαισθησίες. Αυτές οι ιδιαιτερότητες επιβάλλουν να υπάρχει και έντονη η παρουσία του του κράτους, ενός κυβερνητικού κλιμακίου, που σημαίνει ότι η Μακεδονία και η Θράκη αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για λόγους εθνικούς και πολιτικούς.
–Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες ως νέου υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη;
Να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας στην Μακεδονία και την Θράκη, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που τους απασχολούν, μέσα από στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα «εργαλεία» που έχουμε στην διάθεσή μας και να πάμε εμείς κοντά στον πολίτη και όχι να περιμένομε τον πολίτη να ανακαλύψει μόνος του τις δυνατότητες που προορίζονται γι’ αυτόν.
Στο αμέσως προσεχές διάστημα διοργανώνουμε ενημερωτικές ημερίδες σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Μακεδονίας και της Θράκης, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τα Επιμελητήρια και τους εμπορικούς Συλλόγους για το ζήτημα των ιδιωτικών επενδύσεων και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που προορίζονται για τις επιχειρήσεις στον βορειοελλαδικό χώρο. Θέλουμε να τους ενημερώσουμε και να τους προσκαλέσουμε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία – επιχορηγήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονται για την τόνωση της επιχειρηματικότητας – ώστε να τους διευκολύνουμε να δημιουργήσουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους και το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) συνδράμουμε στο έργο της Αθωνικής Πολιτείας που αφορά στην αναστήλωση και αναβάθμιση των Ιερών Μονών, την συντήρηση κειμηλίων κ.α.
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας αποτελεί, επίσης, προτεραιότητά μας, γιατί είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και πεδίο εφαρμογής καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων.
Το ΥΜΑΘ, μέσα στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχουμε κάνει με τον Υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό κλιμάκιο στην Βόρειο Ελλάδα, όπως προείπαμε και, ως εκ τούτου, διαδραματίζει έναν συντονιστικό ρόλο με όλα τα υπουργεία και τους φορείς για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης.
Το ΥΜΑΘ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Έχει, όμως, τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες προσπαθούμε, μέσα από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να τις αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε. Προς αυτό τον σκοπό, ήδη, στον πρώτο μήνα της ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκινήσαμε ουσιαστική συνεργασία με πολλά Υπουργεία. Γι’ αυτόν τον λόγο ήλθαν στην Θεσσαλονίκη, στο ΥΜΑΘ, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και οι Υφυπουργοί Νίκος Ταχιάος και Βασίλης Οικονόμου, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας.
–Πρόσφατα επισκεφτήκατε την Αθωνική Πολιτεία. Εκεί υπάρχει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα με τη Μονή Εσφιγμένου. Πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα;
Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Άγιον Όρος είναι διαρκές και αδιάλειπτο. Πηγαίνουμε ως προσκυνητές και, παράλληλα, προσπαθούμε να φανούμε χρήσιμοι για την επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν στην βελτίωση της λειτουργίας του Αγίου Όρους και των μοναχών. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους και θέλουμε να συμβάλλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ώστε να επιλύσουμε καίρια ζητήματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία. Ωστόσο, κάποια ζητήματα, όπως το ζήτημα με την Μονή Εσφιγμένου αφορά κυρίως στην λειτουργία του Αγίου Όρους και στον τρόπο με τον οποίον αυτό, με το αυτοδιοίκητο που το χαρακτηρίζει, το αντιμετωπίζει.
–Διατελέσατε Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και είχατε σειρά επαφών με ξένους διπλωμάτες όταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν σε ιδιαίτερη ένταση. Τι αποκομίσατε από την εμπειρία σας;
Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια κατάφερε να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρωτουρκικές. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει τώρα πολύ καλύτερα, με τα διαρκή διαβήματα και αναφορές της ελληνικής Κυβέρνησης, την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Εμείς, με στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις, διαμορφώσαμε ένα δίκτυο σχέσεων και συμμαχιών με διάφορα κράτη στην ευρύτερη περιοχή. Αναδείξαμε την προκλητική κι επιθετική τουρκική συμπεριφορά, καταδεικνύοντας ποιος προκαλεί την αναταραχή και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος από το νέο-οθωμανικού τύπου αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Παράλληλα, θωρακίσαμε την άμυνά μας, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας– προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη – ώστε η Ελλάδα να διαθέτει πλέον την απαραίτητη ισχύ, δηλαδή έναν δυνατό αποτρεπτικό μηχανισμό, τον οποίον υπολογίζουν όλοι εκείνοι που επιβουλεύονται την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής μας.
Επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία και το έχουμε αποδείξει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, όμως, στέλνουμε και το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα αδύναμο και φοβικό κράτος αλλά ένας σταθεροποιητικός παράγοντας ισχύος και ειρήνης στην περιοχή, ως μέλος διεθνών οργανισμών και συμμαχιών, μια χώρα περήφανη που δεν διαπραγματεύεται την εθνική τιμή και την αξιοπρέπειά της. Η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτή είναι η εθνική γραμμή που αποτελεί και την κόκκινη γραμμή που θέτει η Ελλάδα προς όλους: Φίλους, εταίρους, συμμάχους και γείτονες.
–Κύριε Γκιουλέκα, ήσασταν μεταξύ των βουλευτών που καταψήφισαν τον νόμο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Θεωρείτε ότι η ψήφιση αυτού του νόμου στοίχισε περισσότερο ή λιγότερο στην κυβέρνηση απ’ ότι η μη διαχείριση της ακρίβειας;
Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών απέδειξε ότι είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο οι βουλευτές του λειτουργούν ελεύθερα και κατά συνείδηση, ιδίως σε τέτοιου είδους ζητήματα. Για τον λόγο αυτό, δεν τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας, σε αντίθεση με κάποια άλλα δήθεν προοδευτικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επεβλήθη κομματική πειθαρχία προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές.
Όσον αφορά στην ακρίβεια, η μάχη είναι διαρκής και δεν θα τελειώσει παρά μόνον όταν θα υπάρχουν ακόμη πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι όσο διαρκεί το πρόβλημα της ακρίβειας τόσο θα λαμβάνονται και άλλα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των συμπολιτών μας και, κυρίως, των οικονομικά ασθενέστερων. Φυσικά και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα.