Ακρίβεια και διαχείριση καθημερινότητας “ροκανίζουν” τις άδειες υπουργών

 Ακρίβεια και διαχείριση καθημερινότητας “ροκανίζουν” τις άδειες υπουργών

Η διαχείριση της καθημερινότητας και η ακρίβεια αποτελούν τους μεγάλους πονοκεφάλους της κυβέρνησης κάτι που φαίνεται ότι θα μειώσει τις διακοπές υπουργών που βρίσκονται σε παραγωγικά υπουργεία και για τον λόγο αυτό σε καθημερινή βάση επισκέπτονται οργανισμούς που ανήκουν στους τομείς ευθύνης τους.

Η εντολή είναι σύμφωνα με πληροφορίες αυτό να εξακολουθήσει να γίνεται γιατί αργότερα θα εισέλθουν στην τελική φάση της προετοιμασίας για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ήδη ένας πρώτος οδικός χάρτης βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ οι συσκέψεις θα ενταθούν από τις 20 Αυγούστου και μετά για να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός χωρίς παράλληλα να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Η πιο δύσκολη εξίσωση που προσπαθούν να λύσουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αυτή της ακρίβειας. Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έδειξε να αποκλιμακώνεται (1,4%) ήρθε η κρίση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και οι νέες αυξήσεις οδήγησαν τον πληθωρισμό στο 3% από 2,5% που ήταν τον Ιούνιο.

Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει και έχει νομοθετήσει μάλιστα γ’ αυτό ότι θα παρεμβαίνει όπου και όποτε χρειάζεται προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές.

  • Για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια θα δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του 2024 για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που δεν θα πάρουν αύξηση στη σύνταξη (με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ).

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το 2025.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και η νέα αύξηση στις συντάξεις έχουν ήδη προαναγγελθεί αλλά το ποσοστό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πληροφορίες ειδικά για τις αυξήσεις στις συντάξεις τις ήθελαν έως 3%.

  • Όσο για τη ΔΕΘ αναμένεται να κυριαρχήσει το δημογραφικό με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης μέσα από το οποίο θα στηριχθούν νέα ζευγάρια αλλά και οι τρίτεκνες οικογένειες που θα αλλάξουν στάτους.

Παράλληλα με τα παραπάνω όμως υπάρχει ένα σχέδιο δράσης σε 5 άξονες για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.

Μεταξύ των δράσεων αυτών θα είναι η αναδιοργάνωση οργανισμών, η επέκταση της ψηφιοποίησης και σε άλλους τομείς στο δημόσιο, το νοικοκύρεμα των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων, η παρακολούθηση και η εφαρμογή των έργων για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων.

Σχετικά Άρθρα