Παραδόθηκαν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία- Μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου;

Παραδόθηκαν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία- Μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου;

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα της μαχητικά αεροσκάφη F-16 όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg και αργότερα άλλα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους Times, υπάρχουν μόνο έξι από αυτά τα αεροπλάνα μέχρι στιγμής και σύντομα θα φτάσουν και άλλα. Η New York Post εξηγεί ότι ο μικρός αυτός αριθμός οφείλεται στην έλλειψη εκπαιδευμένων Ουκρανών πιλότων. Οι ΗΠΑ θέλουν τώρα να επιταχύνουν τη διαδικασία, να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς το πολύ για ένα χρόνο και στη συνέχεια να τους στείλουν κατευθείαν στη μάχη.

Του Σπύρου Σιδέρη

Σύμφωνα πάλι με την Telegraph, η Ουκρανία έχει ήδη καταφέρει να χρησιμοποιήσει τα F-16 ως αεροσκάφη αεράμυνας, προφανώς για την αναχαίτιση βαλλιστικών ρωσικών πυραύλων. Η πίεση των Ουκρανών για την παραλαβή F-16 έδινε την εντύπωση ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα έκαναν την διαφορά στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

  • Όμως τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές. Ο κύριος λόγος είναι ο εξαιρετικά μικρός αριθμός αυτών των αεροσκαφών που παραδίδονται στην Ουκρανία σε πρώτη φάση.

«Υπάρχουν απλά πολύ λίγα αεροπλάνα και πάρα πολλές ρωσικές αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να τα καταρρίψουν», περιέγραψε την κατάσταση η Washington Post.

Παρ’ όλα αυτά, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη θα έχουν κάποιο αντίκτυπο στη στρατιωτική κατάσταση.

  • Το κύριο πλεονέκτημά τους σε σύγκριση με την αεροπορία που είχαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πριν είναι το εύρος των πυραύλων αέρος-αέρος. Η Ουκρανία μπορεί να εφοδιαστεί με πυραύλους AIM-120 μιας νέας τροποποίησης, οι οποίοι χτυπούν στα 160 χιλιόμετρα, γεγονός που, θεωρητικά, θα επιτρέψει την κατάρριψη ρωσικών αεροσκαφών που ρίχνουν κατευθυνόμενους πυραύλους KAB από απόσταση 30-80 χιλιομέτρων από τη γραμμή του μετώπου.

Επιπλέον, τα F-16 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χερσαίες επιδρομές – ρίχνοντας βόμβες και πυραύλους κατά των ραντάρ. Ωστόσο, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αεροσκάφη για να αυξήσει την πυκνότητα των βομβαρδιστικών χτυπημάτων στο ρωσικό επίπεδο, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικά περισσότερες βόμβες και δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αεροσκάφη.

  • Σύμφωνα με την ουκρανική διοίκηση, τα αμερικανικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να καταρρίπτει τα ρωσικά βομβαρδιστικά που ρίχνουν μαζικά βόμβες στα εδάφη του μετώπου.

Ωστόσο, οι Ρώσοι είναι πιθανό να απαντήσουν καλύπτοντας τα βομβαρδιστικά τους με μαχητικά αεροσκάφη. Και θα κυνηγήσουν έτσι και τα F-16. Ειδικά από τη στιγμή που τα ρωσικά Su-35 και MiG-31 διαθέτουν πυραύλους R-37 με βεληνεκές 200 χιλιομέτρων. Δηλαδή, θα μπορούν να καταρρίψουν τα F-16 σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι τα F-16 μπορούν να καταρρίψουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

  • Επιπλέον, υπάρχουν πληροφορίες για τροποποιήσεις του πυραύλου που ήδη υπερκαλύπτουν και αυτό το βεληνεκές. Έτσι, η ρωσική «publiki» έγραψε πρόσφατα για το χτύπημα του ουκρανικού MiG-29 σε απόσταση 213 χιλιομέτρων. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, αλλά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν και σε αυτή την περίπτωση.

Φυσικά, το F-16 θα πρέπει να ανιχνεύεται σε τέτοια απόσταση. Και εδώ θα τεθεί το ερώτημα αν οι Ρώσοι διαθέτουν ραντάρ, τα οποία κυνηγούν τακτικά οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλά σε γενικές γραμμές, η Ρωσία έχει κάτι να απαντήσει στην εμφάνιση των αμερικανικών μαχητικών. Ειδικά από τη στιγμή που το αεροσκάφος αυτό δεν είναι καινούργιο-τέθηκε σε δράση στα τέλη της δεκαετίας του ’70- και έχει μελετηθεί από τη σοβιετική εποχή ως το πιο μαζικό μαχητικό του πιθανού εχθρού.

Όμως η χρήση των F-16 θα περιοριστεί στην Ουκρανία όχι μόνο από την αντίθεση των ρωσικών μαχητικών. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη γράψει ότι το Falcon είναι απίθανο να εμφανιστεί συχνά στην πρώτη γραμμή του μετώπου λόγω της ρωσικής αεράμυνας.

Οι S-400 έχουν βεληνεκές πάνω από 200 χιλιόμετρα, το οποίο είναι αρκετό για να καλύψει ολόκληρο το μέτωπο, ακόμη και αν η εγκατάσταση διατηρηθεί στα μετόπισθεν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτά τα συστήματα όσο το δυνατόν μαζικότερα με πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

  • Ένας άλλος παράγοντας είναι τα πλήγματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ουκρανικά αεροδρόμια. Το κύριο αεροδρόμιο στο οποίο δεν φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι το Σταροκονσταντίνοφ στην περιοχή Χμελίντσκι, από όπου, προφανώς, θα επιχειρούν κυρίως τα F-16. Όσο περισσότερο όμως το μαχητικό θα βρίσκεται στον αέρα πριν προσεγγίσει τον στόχο, τόσο πιο γρήγορα θα εντοπίζεται. Δηλαδή, ο παράγοντας του αιφνιδιασμού θα χαθεί σε κάποιο βαθμό.

Παρ’ όλα αυτά, το F-16 είναι ένα πολύ πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος από ό,τι είχε η Ουκρανία στο παρελθόν. Και αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση και σε καλά σχεδιασμένες επιχειρήσεις, μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη στις Ουκρανικές Δυνάμεις. Ειδικά όσον αφορά την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων στα μετόπισθεν. Δηλαδή, θα ενισχύσει το αμυντικό σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας.

Αλλά από την άποψη του επιθετικού δυναμικού των Ουκρανικών Δυνάμεων, τα αεροσκάφη αυτά δεν θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση στο μέτωπο. Τουλάχιστον, όχι αν οι χώρες του ΝΑΤΟ τα παραδώσουν στην ποσότητα που αναφέρουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, 10 με 20 αεροσκάφη μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά Άρθρα