Reuters: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς Khaled Meshaal

 Reuters: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς Khaled Meshaal

Ο Khaled Meshaal, ο οποίος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας του Ισραήλ, θεωρείται ότι είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι ο Μασάαλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο ηγέτης της οργάνωσης για να αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ο Khaled Mashaal επιλέχθηκε να είναι ο νέος ηγέτης της Χαμάς την Τετάρτη, αντικαθιστώντας τον Ismail Haniyeh, ο οποίος σκοτώθηκε στην Τεχεράνη νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Khalil al-Hayya, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ και έχει ηγηθεί των διαπραγματευτών της Χαμάς σε έμμεσες συνομιλίες για τη συμφωνία ομήρων με το Ισραήλ, ήταν επίσης μια πιθανότητα για την ηγεσία καθώς είναι ο αγαπημένος του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή.

Ο Μασάαλ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997 αφού Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας σε έναν δρόμο έξω από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν.

Ποιος είναι

Ο Meshaal γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1956 στο Silwad, κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στην ισλαμιστική σουνιτική οργάνωση Μουσουλμανική Αδελφότητα με έδρα την Αίγυπτο, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της Χαμάς το 1987.

Το 1992, ο πρώην δάσκαλος έγινε ιδρυτικό μέλος του πολιτικού γραφείου της μαχητικής οργάνωσης, του οποίου ήταν επίσης επικεφαλής μεταξύ 1996 και 2017, παραιτήθηκε στο τέλος του ορίου της θητείας του και τον διαδέχθηκε ο Haniyeh.

Ο 68χρονος λειτουργούσε κυρίως από την εξορία- από το 2004 έως το 2012, διηύθυνε την ομάδα από την πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό, και τώρα ζει τόσο στη Ντόχα όσο και στο Κάιρο, τις πρωτεύουσες του Κατάρ και της Αιγύπτου, αντίστοιχα.

Το 1997, του χορηγήθηκε δηλητήριο από ισραηλινούς πράκτορες έξω από το γραφείο του στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Αυτό οδήγησε σε διπλωματική κρίση μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ.

Ως πολιτικός ηγέτης της στην εξορία, ο Meshaal εκπροσωπούσε τη Χαμάς σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τον αυστηρό ταξιδιωτικό περιορισμό του Ισραήλ που επηρέαζε άλλους ηγέτες της ομάδας.

Σχετικά Άρθρα