Παρασκήνιο/Υποκλοπές: Αιφνιδιασμός της Κουμουνδούρου- Πώς η Κωνσταντοπούλου “καπέλωσε” την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής

Παρασκήνιο/Υποκλοπές: Αιφνιδιασμός της Κουμουνδούρου- Πώς η Κωνσταντοπούλου “καπέλωσε” την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής

Η έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής  ήταν το ζητούμενο μιας κοινής πρωτοβουλίας για την αντιπολίτευση  και ιδίως των κομμάτων της κεντροαριστεράς  με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για το “σκάνδαλο των υποκλοπών” και ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Τρίτη το απόγευμα υπήρχαν διαβουλεύσεις και ζυμώσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και υπήρχε αισιοδοξία ότι κάτι θα γίνει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Και ενώ χθες αναμενόταν η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε επί της ουσίας ως η έχουσα τη σχετική πρωτοβουλία χαιρετίζοντας την ομόθυμη στήριξη των κομμάτων στο αίτημα της για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και να ανακοινώνει τελικά ότι αφού επικοινώνησε με τους κ. Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλακη, Αλέξη Χαρίτση και Δημήτρη Κουτσούμπα, συμφώνησαν κάθε κόμμα να καταθέσει το δικό του σχετικό αίτημα!

Σημειωτέον είχε προηγηθεί και επιστολή του γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και στον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αθανάσιο Μπούρα με τη οποία ζητούσε “τη διαβίβαση στη Βουλή του Πορίσματος του Αρείου Πάγου, των στοιχείων της σχετικής δικογραφίας και την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να συζητηθούν και να εξεταστούν διεξοδικά όλα τα δεδομένα της υπόθεσης.”.

  • Στην Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκαν μάλλον από τη δήλωση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και πάραυτα δημοσιοποίησαν το αίτημα του κόμματος με ημερομηνία μάλιστα 30 Ιουλίου και με το Γραφείο Τύπου να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέθεσε αίτημα για τη σύγκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, ζητώντας να κληθούν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεωργία Αδειλίνη, καθώς και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών» και οπωσδήποτε μεταξύ των εγγράφων αυτής:

1. Το πολυσέλιδο (300 σελίδων) πόρισμα του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διενήργησε την προκαταρτική εξέταση.
2. Τη σχετική διάταξη της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου περί «αρχειοθέτησης της υπόθεσης».
3. Τα πορίσματα των Ανεξάρτητων Αρχών και των άλλων φορέων, που αναφέρονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Γεωργίας Αδειλίνη.”.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ανέφερε: “Μετά τη χθεσινή μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα των αμείλικτων ερωτημάτων” και αφού σημείωνε “Έστω λοιπόν ότι η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου δεν είναι κατάπτυστη, όπως φωνάζει ο νομικός κόσμος της χώρας, αλλά αποτυπώνει την αλήθεια” καλούσε τον πρωθυπουργό  να απαντήσει:

1. Αν η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε το Predator (όπως συνέβη στις άλλες χώρες όπου χρησιμοποιήθηκε το κακόβουλο λογισμικό), τότε, κ. Μητσοτάκη, ΠΟΙΟΣ το χρησιμοποιεί σε βάρος του πολιτικού, δημοσιογραφικού και οικονομικού κόσμου της χώρας; Είναι ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα όπου κάποιοι παρακολουθούν όλους και η ελληνική κυβέρνηση αδιαφορεί;

2. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Άρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Άρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης; Ο στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης είναι… εθνικά επικίνδυνος; Έχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων;

3. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμη η παρακολούθηση όλων των «στόχων» της ΕΥΠ, άρα και η παρακολούθηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Κύριε Μητσοτάκη, ξεκαθαρίστε αν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε. Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

4. ΠΟΙΟΣ παρακολουθεί νόμιμα σε αυτήν τη χώρα πλην της ΕΥΠ; Νομιμοποιείται κάποιος άλλος που δεν γνωρίζουμε; Ποιος πήρε υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ; Ο Πρωθυπουργός. Σε ποιον παρέδωσε τα κλειδιά της; Στον ανιψιό κ. Δημητριάδη, στο διπλανό γραφείο στο Μαξίμου. Άρα, ακόμα κι αν ίσχυαν όσα ισχυρίζεται η κυρία Αδειλίνη, η ευθύνη επιστρέφει στο ίδιο δωμάτιο, στα ίδια πρόσωπα.

“Άρα ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε νόμιμα τους υπουργούς του και τους αντιπάλους του! Αν όμως δεν είναι το Μαξίμου που παρακολουθούσε το μισό πολιτικο-οικονομικό σύστημα της χώρας, τότε κ. Μητσοτάκη, προκύπτει για εσάς άλλο αδυσώπητο ερώτημα: Ποιος παρακολουθεί αυτόν τον τόπο; Από όλα τα παραπάνω καταδεικνύεται ότι το σκάνδαλο είναι τόσο βαθύ και η κυβέρνηση τόσο συνδεδεμένη με αυτό, που κάθε απόπειρα ξεπλύματος απλώνει ακόμη περισσότερο τον λεκέ της ευθύνης. Αυτή η δυστοπία δεν είναι κανονικότητα. Είναι μία σκοτεινή παρένθεση. Με την προσπάθεια όλων των δημοκρατικών πολιτών, η Δικαιοσύνη θα νικήσει.” κατέληγε στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης.

…Η μαύρη κηλίδα της δημοκρατίας

Πάντως για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τη απόφαση-πόρισμα του Α.Π. για τις υποκλοπές στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπενθύμιζαν τι έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος το ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο του στο intsipras.gr, με τίτλο: “Μισός Αιώνας Μεταπολίτευση-Επιτέυγματα και χαμένες ευκαιρίες” και μεσότιτλο “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η μαύρη κηλίδα της δημοκρατίας”.

“Την ίδια στιγμή ένα πρωτοφανές σε έκταση σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού και προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου, έφερε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση στα όριά της τη θεσμική υπόσταση της Γ’ ελληνικής Δημοκρατίας. Το μισό πολιτικό σύστημα, υπουργοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί αρχηγοί οικονομικοί παράγοντες και η ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων υπό παρακολούθηση από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για παραβιάσεις στο Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου” τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμιζε “Το χειρότερο όμως είναι ότι στην Ελλάδα «δεν άνοιξε μύτη». Όλα συνεχίζονται κανονικά. Δύο χρόνια μετά, καμία ευθύνη, καμία ποινική δίωξη δεν ασκήθηκε από τη Δικαιοσύνη. Η μόνη της ισχυρή παρέμβαση ήταν αυτή απέναντι στην, από το Σύνταγμα αρμόδια, ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, και τον έντιμο λειτουργό και επικεφαλής της, προκειμένου να μην ολοκληρώσει το έργο της και να μην αποκαλύψει τα πειστήρια του εγκλήματος”.

Μάλιστα ο πρωην πρωθυπουργός στην παρέμβασή του ανέφερε ότι “Καμία ένσταση δε, δεν εγέρθηκε και από τη πλειοψηφία των παρακολουθούμενων. Επιβλήθηκε η «κανονικότητα» της σιωπής και της συγκάλυψης. Με τους παρακολουθούμενους υπουργούς και οικονομικούς παράγοντες να συνεχίζουν με λιγότερη αξιοπρέπεια μεν, αλλά με το ίδιο σθένος, να υπηρετούν τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που διατυπώνονταν, όποτε απαντούσε αρκούνταν στην αλαζονική επισήμανση ότι το θέμα έληξε οριστικά με την ευρεία νίκη της στις εθνικές εκλογές του 23.”

Ωστόσο για τον πρώην πρωθυπουργό “Οι υποκλοπές παραμένουν ένα σκάνδαλο που ντροπιάζει τη χώρα διεθνώς. Ένας μεγάλος λεκές στο επίσημο φόρεμα της εορτάζουσας φέτος Δημοκρατίας μας”, καθώς “Γιορτάζουμε τα 50 χρόνια με αδρανοποιημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, ελλιπή δημοσιογραφικό έλεγχο, λυμφατική και απειλούμενη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και Δικαιοσύνη που συχνά αναζητείται μάταια. Η τραγωδία των Τεμπών και όσα ακολούθησαν μέχρι σήμερα βεβαιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο του λόγου το ασφαλές. Η Δημοκρατία μας στα χέρια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πάσχει”.

“Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να την αποκαλούμε καχεκτική, όρο που χρησιμοποίησε ο Ηλίας Νικολακόπουλος για να περιγράψει την περίοδο του 50 και του 60, μπορούμε ωστόσο με βεβαιότητα να ισχυριστούμε ότι η Δημοκρατία μας πάσχει από φαινόμενα εκφυλιστικά.” κατέληγε

Σχετικά Άρθρα