Ν/Σ Ψυχικής Υγείας: Οι επιπτώσεις του άρθρου 65 για επίταξη γιατρών-Μιλούν στο libre Εξαδάκτυλος, Βαρνάβας

 Ν/Σ Ψυχικής Υγείας: Οι επιπτώσεις του άρθρου 65 για επίταξη γιατρών-Μιλούν στο libre Εξαδάκτυλος, Βαρνάβας

Με ψήφους 159 «υπέρ» και 138 «κατά» έγινε δεκτό (από την Τρίτη 30/7) επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης». Το άρθρο 65, «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία- Εξουσιοδοτική διάταξη – Τροποποίηση άρθρου 56 και αντικατάσταση παρ. 11 άρθρου 71 ν. 4931/2022», ψήφισαν 158 βουλευτές και το καταψήφισαν 138. Το άρθρο 20, «Σύσταση Μητρώου Μονάδων Ψυχικής Υγείας Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – Προσθήκη άρθρου 11Β στον ν. 2716/1999», ψήφισαν 159 βουλευτές, 75 βουλευτές δήλωσαν «κατά», 63 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Με τις πρώτες δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι το επίμαχο άρθρο 65 δεν θα εφαρμοστεί, καθώς οι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του υπουργείου για τα νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Εξαδάκτυλος – Βαρνάβας: Άμεσες οι επιπτώσεις μετά την ψήφιση του άρθρου 65

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο ΓΓ του ΠΙΣ, Δημήτριος Βαρνάβας, απαντώντας σε ερώτηση του libre, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, για τις επιπτώσεις αν τελικά ψηφιστεί η διάταξη και γίνει νόμος του κράτους, τόνισαν ότι «το κρίσιμο σημείο ήταν να μην ψηφιστεί το άρθρο 65».  

Α. Εξαδάκτυλος: Οι επιπτώσεις θα φανούν σε περιοχές της χώρας όπου ο πληθυσμός φθίνει

«Η εφαρμογή του άρθρου 65 δεν ξέρουμε αν και πότε μπορεί να προκύψει (μετά την ψήφιση), ούτε και σε ποια έκταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Μπορεί να μην εφαρμοστεί και ποτέ. Οι παρενέργειες του άρθρου, όμως, θα εκδηλωθούν από την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, ότι το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, οι ειδικότητες που ήδη έχουν έλλειψη γιατρών θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς, ενώ ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Είναι σημαντικό πρόβλημα το να μην εγκαθίστανται πολίτες αλλά και γιατροί όχι μόνο στην Κω, αλλά και στο Διδυμότειχο ή στο Σουφλί, όπου ο πληθυσμός φθίνει, επειδή ενδεχομένως θα βρεθούνε αντιμέτωποι με πιθανή εφαρμογή του άρθρου (επίταξη γιατρών, απαγόρευση συνταγογράφησης σε ιδιώτες της περιοχής κλπ). Είναι σημαντικό πρόβλημα να μην πηγαίνουν γιατροί σε μικρές περιοχές της χώρας, όπου πιθανόν θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα (υποστελεχωμένα νοσοκομεία – εφαρμογή της διάταξης), όπως είναι και πολύ σημαντικό πρόβλημα να δούμε αύριο ότι, από τους 1.200 νέους γιατρούς, να επιλέγουνε δύο οι τρεις μόνο την ειδικότητα της Παθολογίας».

Δ. Βαρνάβας: Ελλείψεις γιατρών σε σημαντικές ειδικότητες

«Δεν αφορά μόνο μόνο την ειδικότητα της Παθολογίας», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΠΙΣ, Δ. Βαρνάβας. «Είναι αρκετές ειδικότητες, οι οποίες πλέον βρίσκονται σε μία κατάσταση επισφάλειας, για παράδειγμα, οι Αναισθησιολόγοι. Βλέπουμε ότι πολλά νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν από έλλειψη Αναισθησιολόγων. Έχουμε το παράδειγμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου ακυρώνονταν μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης Αναισθησιολόγων. Εάν αυτές τις ειδικότητες δεν τις ενισχύσουμε, θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια να μην έχουμε καθόλου γιατρούς σε αυτές τις ειδικότητες και καταλαβαίνετε ότι θα καταρρεύσει όλος ο χειρουργικός τομέας από έλλειψη Αναισθησιολόγων!

Έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία από έλλειψη Βιοπαθολόγων (Μικροβιολόγων). Δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών. Το ίδιο ισχύει και για τους Ακτινολόγους. Όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απειλές και επιστρατεύσεις, διότι θα κλείνει την μία τρύπα (το υπουργείο) και θα ανοίγει άλλη…».

Δεν μπορεί να λειτουργήσει το Σύστημα Υγείας με απειλές!

Αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάλογο και κίνητρα για τους γιατρούς, τα οποία πρέπει να είναι μισθολογικά, επιστημονικά και θεσμικά. Η κυβέρνηση και ο κύριος Γεωργιάδης αυτή τη στιγμή αρνούνται να συζητήσουν το μισθολογικό ζήτημα των γιατρών, παρότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επιβάλλει αποκατάσταση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών στα προ μνημονίου επίπεδα. Αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο ισχυριζόμενοι ότι ‘η οικονομία ως εδώ αντέχει’. Ναι, αλλά οι κοινωνίες δεν αντέχουν τέτοιες αναταράξεις και τέτοιες πιέσεις. Πού θα οδηγήσει αυτή η σύγκρουση; Θα βρίσκεται ο κάθε γιατρός της χώρας με την απειλή της επιστράτευσης; Μπορεί να λειτουργήσει το Σύστημα Υγείας με τέτοιες συνθήκες; Δεν έχουμε ούτε πόλεμο ούτε πανδημία…
Και αξίζει να θυμηθούμε ότι στην πανδημία ήταν οι ίδιοι που χειροκροτούσαν τους γιατρούς για την προσφορά τους και φτάσαμε σήμερα οι ίδιοι να μας απαξιώνουν, λέγοντας “σας ταΐζουμε, σας σπουδάζουμε, μας έχετε υποχρέωση”…

Δηλαδή, απευθύνονται απαξιωτικά στην ιατρική κοινότητα και δημιουργούν ένα τόσο κακό κλίμα συνεργασίας, που δύσκολα αποκαθίσταται ακόμα και με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού

Σχετικά Άρθρα