Φάμελλος για υποκλοπές: Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι υπάρχει παραβίαση της αλήθειας και του δικαίου
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κρίνουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και θεωρούμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη πράξη σε ένα σχέδιο συγκάλυψης. Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι υπάρχει παραβίαση της αλήθειας και του δικαίου. Αλλά αυτό δεν αφορά συνολικά τη δικαιοσύνη – και ιδιαίτερα τη δικαιοσύνη ως θεσμό.
Αφορά μια επιλογή της Εισαγγελέως και του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου», τονίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5», αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα για το οποίο όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή: «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα διαψευστούν τόσο πολύ οι προσδοκίες μας σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Αλλά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε τη γνώμη μας. Δεν μπορούμε να την κρύβουμε. Αντιθέτως, με την τελευταία επιλογή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αμφισβητείται η αξιοπιστία της δικαιοσύνης. Εμείς έχουμε την ευθύνη εκπροσώπησης της κοινωνίας. Η κοινωνία είναι αυτή που ρωτάει την κ. Αδειλίνη».
«Πως είναι δυνατόν να είναι σύμπτωση η ταυτόχρονη, από ΕΥΠ και κακόβουλο λογισμικό, παρακολούθηση 27 κορυφαίων προσώπων της χώρας μας; Πολύ περίεργες συμπτώσεις συμβαίνουν στη χώρα που είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης και όλες εις βάρος του κ. Μητσοτάκη.
Διότι, να σας θυμίσω, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το νόμο για να διορίσει τον διοικητή της ΕΥΠ αφού πρώτα είχε αναλάβει την ευθύνη της από την πρώτη μέρα», τόνισε ο Σ. Φάμελλος, θέτοντας το πλαίσιο της αμφισβήτησης της απόφασης. «Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές δεν δίνει απαντήσεις που να ανταποκρίνονται στην αλήθεια που όλοι γνωρίζουμε», σημείωσε στη συνέχεια, παραθέτοντας τα κεντρικά ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου: Ποιος κίνδυνος εθνικής ασφάλειας ή κακουργηματική πράξη βαραίνει τον υπουργό της κυβέρνησης, κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό του Στρατού, κ. Φλώρο; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί τον κ. Χατζηδάκη στο υπουργικό συμβούλιο; Αφού παρακολουθείτο ο κ. Χατζηδάκης για πολλούς μήνες από την ΕΥΠ και από το κακόβουλο λογισμικό Predator, γιατί δεν έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά; Γιατί δεν πήγε στη δικαιοσύνη να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ως πολίτης, για να υπερασπιστεί ως πολιτικό πρόσωπο και τα δικαιώματα όλων των πολιτών;».
«Η τήρηση των κανόνων δικαίου και η προστασία των δικαιωμάτων είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, εξηγώντας ότι «θέλω να γνωρίζω, καθώς συνομιλώ με τον κ. Χατζηδάκη στη Βουλή, αν αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Ακόμα κι αν έχει ελεγχθεί, θέλω να μην έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματά του. Γιατί θέλω να ζω σαν ευρωπαϊκό κράτος».
Απαντώντας για το σκέλος των προσώπων που βαραίνει το κατηγορητήριο για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού, ο Σ. Φάμελλος έκανε λόγο για μία ακόμη πηγή αμφισβήτησης: Από την ανακοίνωση του ‘Αρειου Πάγου προκύπτουν και πολλά νέα ερωτήματα, εφόσον καταλήγει σε παραπομπή τεσσάρων προσώπων για το Predator και μάλιστα μόνο για πλημμέλημα. Το πρώτο ερώτημα είναι για ποιόν δούλευαν και που έδιναν τις αναφορές τους οι τέσσερις ιδιώτες που παρακολουθούσαν μέσω Predator τον κ. Χατζηδάκη και άλλους υπουργούς; Γιατί σταματάει η έρευνα σε αυτούς; Είναι δυνατόν να μην εγείρονται θέματα σύστασης συμμορίας ή κατασκοπείας όταν κάποιος παρακολουθεί για σχεδόν ένα χρόνο τον Αρχηγό του Στρατού της χώρας μας αλλά και υπουργούς;»
«Η ανακοίνωση του ‘Αρειου Πάγου πολιτικολογεί και χρησιμοποιεί εκφράσεις που δεν αντιστοιχούν στο θεσμό ενώ προσπαθεί να δικαιολογήσει και να καλύψει την επιλογή της», απάντησε ο Σ. Φάμελλος κληθείς να σχολιάσει την αναφερόμενη από την ανακοίνωση ποινική μεταχείριση των ιδιωτών, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές καταθέσεις κορυφαίων καθηγητών της νομικής, μεταξύ των οποίων του κ. Αλιβιζάτου, του κ. Παπασπύρου, του κ. Ιωαννίδη, που κάνουν αρνητικό σχολιασμό στην τεκμηρίωση που χρησιμοποιεί, όπως θεωρώ ότι ξενίζουν και οι λέξεις “απαρέγκλιτα” “αναντίλεκτα” που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου – σαν να θέλει να αποσύρει από πάνω της σκιές». «Ο κ. Ζήσης ανέλαβε το φάκελο τον Οκτώβριο του 2023. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισκεφθήκαμε σχεδόν ένα μήνα μετά, τέλος Οκτωβρίου τον ‘Αρειο Πάγο για να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για την καθυστέρηση της διερεύνησης του φακέλου. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε δεύτερο αίτημα συνάντησης με την κ. Αδειλίνη, τον Ιούνιο του 2024, και μετά από 7 μήνες καθυστέρηση, πήγε τελικά στην ΕΥΠ ο κ. Ζήσης. Η έρευνα του περιορίστηκε σε ένα κατάλογο που είχε πάρει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δεν έκανε έλεγχο στους παρόχους των τηλεφωνικών επικοινωνιών, άρα δεν ελέγχθηκαν όλες οι πιθανές παράλληλες επισυνδέσεις και υποκλοπές«, κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η αντιπολίτευση, o Σ. Φάμελλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πρόσβαση σε όλο το υλικό της προκαταρκτικής έρευνας. Ένας τρόπος λοιπόν για να γίνει αυτό θεσμικά -και το έχουμε ήδη καταθέσει- είναι να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειες της Βουλής η κ. Αδειλίνη και ο κ. Ζήσης και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου». «Για να συμβεί αυτό», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,«χρειάζεται μια πολύ ισχυρή πλειοψηφία από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Είναι γεγονός ότι υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων για να μπορέσει να υλοποιηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει κατατεθεί αίτημα και από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά. Απαιτούνται τα 2/5 της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μετά το ερώτημα θα τεθεί στον πρόεδρο της Βουλής για το πως θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα».
Απαντώντας κατά πόσο αυτή η πρωτοβουλία παραβιάζει την ανεξαρτησία των θεσμών, ο Σ. Φάμελλος εξήγησε ότι «η ηγεσία της δικαιοσύνης επιλέγεται από τη βουλή. Επίσης, υπάρχει κανονισμός που προκύπτει από το Σύνταγμα και αναφέρει ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να κληθεί στη Βουλή για να ενημερώσει επί θεμάτων διαφάνειας και λειτουργίας της δικαιοσύνης. Έχει υποχρέωση, είναι συνταγματικός κανόνας. Και τρίτον, σαφέστατα και κρίνεται και η ηγεσία της δικαιοσύνης και οι πολιτικοί και εγώ και εσείς και όλοι μας. Σε δημοκρατία ζούμε. Δεν υπάρχουν αυθεντίες. Εμείς είμαστε εκπρόσωποι των πολιτών. Δεν είμαστε υπηρέτης κομμάτων. Εγώ δεν είμαι υπηρέτης της καρέκλας μου». «Ήταν μια δύσκολη στιγμή», σημείωσε ο Σ. Φάμελλος για τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη προς το προεδρείο εστίαζε «στη κοινοβουλευτική συμπεριφορά και στο σεβασμό της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου. Είναι κρίσιμα θέματα που δεν τα υποτιμούμε, διότι αποτελούν στάση ζωής». «Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «είναι ότι την ίδια μέρα η κριτική που έκανε ο Παύλος Πολάκης στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία ήταν απολύτως σωστή και την επαναλάβαμε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».
«Σε κάθε περίπτωση, την ευαισθησία που επέδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν την έχει δείξει ο κ. Μητσοτάκης. Διότι διατηρεί στην κυβέρνηση πρόσωπα που έχουν προσβάλλει πολλαπλώς και με πολύ πιο ακραίο τρόπο σε θέματα προσωπικότητας και ηθικής, όπως έχει συμβεί με τους κ.κ. Γεωργιάδη, Κυρανάκη, Κυριαζίδη κ.α. Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις και συμψηφισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε ό,τι έπρεπε. Η ΝΔ και δεν κάνει αυτό που πρέπει και με τραγικό τρόπο υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν θέλουμε να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Και δεν αλλάζει την ουσία, που είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι πολύ πιο άδικη και πιο αισχρή για την κοινωνία και τις ανάγκες της», κατέληξε ο Σ. Φάμελλος.