Χανίγια: Κατασκοπευτικό θρίλερ με τη “διείσδυση” του Ισραήλ στο Ιράν-Δολοφονικά χτυπήματα εκθέτουν την Τεχεράνη

 Χανίγια: Κατασκοπευτικό θρίλερ με τη “διείσδυση” του Ισραήλ στο Ιράν-Δολοφονικά χτυπήματα εκθέτουν την Τεχεράνη

Οι αναλυτές θεωρούν το χτύπημα ως μια μεγάλη αποτυχία των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών και μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη για την ιρανική ηγεσία, ειδικά από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που τα μέτρα ασφαλείας υποτίθεται ότι ήταν στο υψηλότερο επίπεδο λόγω της εισροής προσκεκλημένων για να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας του Πεζεσκιάν. Η δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, σε μια επιχείρηση που το παλαιστινιακό κίνημα κατηγόρησε το Ισραήλ, αποκάλυψε την έκταση της ισραηλινής διείσδυσης στην Τεχεράνη, λένε οι αναλυτές.

Του Σπύρου Σιδέρη

Ο Χανίγια, κάτοικος της Ντόχα, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην κατοικία του στη βόρεια Τεχεράνη, σύμφωνα με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

  • Το Ισραήλ, το οποίο συνήθως δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει αναφορές για μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Χανίγια παραμένουν ασαφείς, με το πρακτορείο ειδήσεων Fars να αναφέρει ότι σκοτώθηκε από «αεροπορικό βλήμα», πυροδοτώντας εικασίες ότι το χτύπημα ήταν πυραύλος ή χτύπημα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αναλυτές θεωρούν το χτύπημα ως μια μεγάλη αποτυχία των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών και μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη για την ιρανική ηγεσία, ειδικά από τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή που τα μέτρα ασφαλείας υποτίθεται ότι ήταν στο υψηλότερο επίπεδο λόγω των υψηλών προσκεκλημένων που συμμετείχαν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Ιράν. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του, ο Χανίγια συναντήθηκε προσωπικά με τον ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμεϊνί.

«Το γεγονός ότι οι Ιρανοί δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν αυτή τη δολοφονία είναι πολύ ενοχλητικό για το Ιράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP η αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Μελετών και Ερευνών.

  • Όμως αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι η δολοφονία του Χανίγια είναι η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που πιστεύεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί από το Ισραήλ μέσα στο Ιράν.

Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι το Ισραήλ πραγματοποιούσε επιχειρήσεις μέσω της Μοσάντ στο Ιράν, το οποίο αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πώς το Ισραήλ ήταν σε θέση να αποκτήσει τόσο λεπτομερείς πληροφορίες.

Αν μη τι άλλο με όλες αυτές τις επιχειρήσεις εντός του Ιράν επιβεβαιώνεται ότι το Ισραήλ έχει διεισδύσει βαθιά στις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν. Κι αυτή η δολοφονία δείχνει ότι ολόκληρο το ισραηλινό σύστημα πληροφοριών είναι τόσο εξελιγμένο που έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες, οι οποίες του επιτρέπουν να ξεκινήσει μια επιχείρηση αυτού του είδους με τόση ακρίβεια.

  • Όπως σημειώνουν οι New York Times ίσως η πιο γνωστή επιχείρηση, ήταν η δολοφονία του διακεκριμένου πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ το 2020 με τη χρήση ενός πολυβόλου που είχαν συναρμολογήσει πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κοντά στο σπίτι του στο Ιράν, πριν πυροβολήσουν από απόσταση αφού έφυγαν.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αμπντουλάχ Αχμέντ Αμπντουλάχ, γνωστός ως Αμπού Μοχαμέντ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη όταν πυροβολήθηκε από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον Αύγουστο του 2020, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε από ισραηλινούς πράκτορες κατ’ εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίθεση στον Χανίγια

Η πηγή της επίθεσης στον Χανίγια δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά περιλάμβανε τουλάχιστον έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το εξωτερικό του Ιράν και μικρά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά ως «drones», τα οποία μπορεί να εκτοξεύθηκαν από το εσωτερικό του Ιράν και είχαν στόχο να προκαλέσουν σύγχυση στην αεράμυνα, σύμφωνα με αναφορές.

Επίσης σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Iran International TV, ισραηλινοί πράκτορες συνέλαβαν και ανέκριναν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης εντός του ιρανικού εδάφους για να αποκτήσουν τις πληροφορίες των στόχων.

  • Υπήρχαν επίσης υποψίες μετά από μυστηριώδεις εκρήξεις κοντά σε ευαίσθητες τοποθεσίες ότι το Ισραήλ είχε ήδη πραγματοποιήσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εσωτερικό του Ιράν, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η δολοφονία του Χανίγια έγινε λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ του προπυργίου της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού την Τρίτη, με στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της οργάνωσης, Φαούντ Σουκρ, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε 12 αγόρια και κορίτσια στην πόλη Majdal Shams στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν. Την Τετάρτη η Χαμάς επιβεβαίωσε και την δολοφονία του Σουκρ.

Σχετικά Άρθρα