Ανάλυση/Time: Η δύσκολη σχέση Κάμαλα Χάρις και Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Το διάσημο αμερικανικό περιοδικό Time χαρακτήρισε «δύσκολη» τη σχέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Υπό αυτόν τον τίτλο, το δημοσίευμα παρουσίασε αποσπάσματα από διαλόγους των πολιτικών πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.
Του Σπύρου Σιδέρη
Το δημοσίευμα υπενθύμιζε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου του 2022, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στην Ευρώπη με αποστολή να ενημερώσει για πιθανή ρωσική εισβολή. Ένα από τα καθήκοντα της Χάρις ήταν να συναντηθεί με τον Ζελένσκι και να του μεταφέρει πώς προτίθενται να αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην έναρξη στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η Χάρις επρόκειτο επίσης να παράσχει στο Κίεβο τις τελευταίες αμερικανικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με «την προετοιμασία που είναι απαραίτητη για την επιτυχία στο πεδίο της μάχης».
Η ομιλία της έγινε δεκτή «όχι εντελώς θετικά» από την Ουκρανική Προεδρία προκαλώντας μεικτές αντιδράσεις στους Ουκρανούς σύμφωνα με το Time. «Η Κάμαλα Χάρις είπε ότι μια επίθεση ήταν αναπόφευκτη», θυμάται ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος συμμετείχε τότε σε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ως υπουργός Άμυνας.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι απάντησε σε αυτό με τα εξής: «Καταλαβαίνω. Οι μυστικές μας υπηρεσίες έχουν επίσης αυτές τις πληροφορίες», πρόσθεσε ο Ρέζνικοφ.
- Παράλληλα, το περιοδικό γράφει ότι ο Ζελένσκι και η Χάρις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τις ενέργειες της Ουκρανίας μετά την έναρξη της αναμενόμενης εισβολής.
Έτσι, ο Ζελένσκι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ανάγκαζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επανεξετάσει την απόφασή του να επιτεθεί στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι αν ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι πράγματι αναπόφευκτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παράσχουν στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, μαχητικών αεροσκαφών και βαρέος πυροβολικού.
- Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους που ήταν παρόντες στις συνομιλίες, η Χάρις απέρριψε και τις δύο προτάσεις του Ουκρανού προέδρου, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν προληπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, διότι αυτές μπορούν να επιβληθούν μόνο μετά την τέλεση μιας πράξης.
Αντί να υποσχεθούν την αποστολή σύγχρονων όπλων, οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, πίεσαν τον Ζελένσκι να δηλώσει δημοσίως ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία ήταν αναπόφευκτος. Σύμφωνα με το Time, ο Ζελένσκι ρώτησε τότε ξεκάθαρα την Κάμαλα Χάρις: «Θέλετε να το παραδεχτώ, αλλά τι θα σας αποφέρει αυτό; Αν το παραδεχτώ εδώ, σε αυτή τη συζήτηση, θα επιβάλλετε κυρώσεις [κατά της Ρωσίας]; Χωρίς να πάρει απάντηση».
«Η θέση των ΗΠΑ εκείνη την εποχή ήταν ότι η απειλή των κυρώσεων ήταν ισχυρότερο αποτρεπτικό για τη Ρωσία από την επιβολή τους και ότι η παροχή στο Κίεβο προηγμένων όπλων θα ενίσχυε πιθανότατα την πεποίθηση του Πούτιν ότι η Ουκρανία γινόταν κράτος του ΝΑΤΟ», εξηγεί το δημοσίευμα.
- Το άρθρο αναφέρει ότι το ακόλουθο μήνυμα που παρέδωσε η αντιπρόεδρος Χάρις στον Ζελένσκι στο Μόναχο επιδείνωσε την απογοήτευσή του από τους συμμάχους του και έδωσε ψυχρό τόνο στη σχέση του Ζελένσκι με την Χάρις, η οποία δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα θερμή.
Η Χάρις δεν έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία μετά την εισβολή. Σύμφωνα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο, έχει δείξει συμπάθεια για την κατάστασή τους σε επίσημες συναντήσεις, «αλλά θα το αποκαλούσα τυπική συμπάθεια, σύμφωνη με το πρωτόκολλο».
Το Time γράφει επίσης ότι όσον αφορά την Ουκρανία, η Χάρις έπαιξε υποστηρικτικό ρόλο και συμμετείχε σε συνόδους κορυφής και άλλες σημαντικές συναντήσεις που αφορούσαν τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκεί. Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρις εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ελβετία.
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι αν ο Χάρις κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.