Οι υποκλοπές… “φρέναραν” τη φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ- Τι συζήτησαν Φάμελλος-Ανδρουλάκης στη Βουλή

 Οι υποκλοπές… “φρέναραν” τη φαγωμάρα στον ΣΥΡΙΖΑ- Τι συζήτησαν Φάμελλος-Ανδρουλάκης στη Βουλή

Η ανακοίνωση-πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως ήταν η αιτία χθες για να μην προκύψει κανένα νέο θερμό επεισόδιο ή αντιπαράθεση μεταξύ “προεδρικών” και “διαφωνούντων” στην πορεία πρός το Καταστατικό Συνέδριο και μετά τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Πάντως ο ίδιος ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής στην πρώτη παρέμβασή του στην Ολομέλεια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αφού έκανε μια αναδρομή στις υποθέσεις διαφθοράς που αποκάλυψε στο χώρο της υγείας, ευχαριστώντας τους διαδικτυακούς του φίλους που “δεν τσίμπησαν” όπως είπε στο “στημένο σκηνικό” με τη συνεργάτη του υπουργού Υγείας, έκανε λόγο για “προβοκάτσιες που αφορούν το ύφος και το ήθος του.”.

  • Ο κ. Πολάκης εμφανίστηκε εκ νέου να μη μετανιώνει, λέγοντας πως θα το ξαναέκανε και έστρεψε για άλλη φορά τα βέλη του στην βουλευτή Αθηνά Λινού πως “έκλαψε με χρονοκαθυστέρηση, υποκριτικά και στημένα” και απαίτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής μετά και την παραδοχή, όπως είπε, της συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη, Νατάσας Πετρούλια ότι δεν έχει πρόβλημα υγείας, να πάρει πίσω όσα είπε.

“Απέτυχαν όσοι ήθελαν να με αποδομήσουν” είπε για να προσθέσει, στέλνοντας μήνυμα και εντός της Κουμουνδούρου πως θα είναι “εδώ πιο δυνατός” και θα είναι “ακόμη πιο ΣΥΡΙΖΑ”, τονίζοντας “εμείς θα επανέλθουμε στην κυβέρνηση για να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ στα πόδια του”.

Από και κει πέρα η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώτο της κεντροαριστεράς καθώς φαίνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας αναζητούν το έδαφός και συζητούν το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών  με σκοπό να αποκτήσει η Βουλή, ενδεχομένως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή έστω οι πολιτικοί αρχηγοί πρόσβαση στο πόρισμα 300 σελίδων του Αρείου Πάγου.

Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ρώτησε τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη για το αν συμφωνεί η πλειοψηφία να διαβιβαστεί το επίμαχο πόρισμα στη Βουλή ή να μπορέσουν να διαβάσουν τα εισαγγελικά συμπεράσματα του κ. Ζήση οι πολιτικοί αρχηγοί. “Δεν έχουμε πάρει το πόρισμα και τα υπομνήματα. Συμφωνείτε κύριε Βορίδη να τα λάβουμε; Ας έρθουν σε κάποια επιτροπή της Βουλής, ή στους προέδρους (των κομμάτων) με εμπιστευτικότητα. Κανένα πρόβλημα. Συμφωνείτε κ. Βορίδη; Διότι δεν θα περιοριστούμε σε τοποθετήσεις επί της ανακοίνωσης αλλά θα μπούμε και σε περισσότερα στοιχεία της ουσίας. Επαναλαμβάνω: το πόρισμα και όλα τα υπομνήματα” είε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “Διότι εσείς φαίνεται ότι ξέρετε κάτι παραπάνω από εμάς. Διότι μας είπατε ότι από όλη την έρευνα όλοι οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση. Επιτρέψτε λοιπόν και σε εμάς την πρόσβαση στο πόρισμα και σε όλο το υλικό που έχει ο κ. Ζήσης. Θα το κάνετε; Διότι αυτό που προκύπτει σε όλα τα επίπεδα είναι ότι προσωπικά εμπλέκεται ο κ. Μητσοτάκης. Διότι το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πάρει την ΕΥΠ στη δική του ευθύνη. Και το σκάνδαλο αυτό εξελίσσεται με ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων της ΕΥΠ και του λογισμικού Predator. Αυτό έχει αποδειχθεί και το ξέρουν όλοι οι έλληνες και οι ελληνίδες”.

  • Απάντηση δεν έλαβε, ωστόσο ο Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη αντιπαράθεση με τον Μ. Βορίδη στην Ολομέλεια εθεάθησαν στο περιστύλιο της Βουλής να συνομιλούν για αρκετά λεπτά τετ-α-τετ και σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρονται να συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να παρθεί μία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για να αναγκάσουν εκτελεστική και δικαστική εξουσίας να διαβιβάσετε το πόρισμα στη Βουλή.

“Σας μιλώ ως Έλληνας πολίτης και όχι ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά” σχολίασε στο X ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόθεσε “Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση.”.

Και με αφορμή τη δήλωση του Γρηγόρη Δημητριάδη ότι “η απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπα ευφάνταστα κατασκευάσματα” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας “Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δημητριάδη, που θεώρησα ότι «υπήρξε εμπλεκόμενος» στο σκάνδαλο ΕΥΠ-Predator. Η αλήθεια είναι ότι με μπέρδεψε ο κ. Μητσοτάκης, όταν τον «παραίτησε» και ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη. Παροτρύνω τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει άμεσα τον κ. Δημητριάδη στο Μαξίμου για να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία και να συνεχίσουν το κοινό τους έργο. Εύχομαι και στους δύο καλή ακρόαση.”.

Κατά την Κουμουνδούρου “Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του. Η αρχειοθέτηση – και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Α.Π- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας.”.

Και τονίζει “Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα. Κι αυτό θεωρήθηκε ως “απλή σύμπτωση;” με τον Σ. Φάμελλο να θέτει τα εξής  ερωτήματα προς το Μαξίμου:

– Πρώτον, θα πάρει πίσω τελικά ο κ. Μητσοτάκης τη συγγνώμη από τον κ. Ανδρουλάκη; Μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέως σήμερα πρέπει να υπάρξει μία αποκατάσταση. Είτε έχει δίκιο και ζήτησε συγγνώμη είτε έχει άδικο ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό δεν πήραμε καμία απάντηση.

– Δεύτερον, αύριο (σ.σ σήμερα) θα είναι εδώ ο κ. Χατζηδάκης να εισηγηθεί νομοσχέδιο. Θα τον εμπιστευτούμε; Διότι η ανακοίνωση σήμερα λέει ότι ορθώς επισυνδέθηκε πολλαπλώς. Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποια παράβαση εθνικής ασφάλειας και για ποια κακουργηματική πράξη ελέγχεται ο κ. Χατζηδάκης. Αύριο θα τον έχουμε απέναντί μας. Δεν πήραμε απάντηση.  Ή έχει δίκιο η κ. Αδειλίνη ή όχι.

– Τρίτον, πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι ότι 27-28 τουλάχιστον -λόγω της περιορισμένης έρευνας- ονόματα θεσμικών παραγόντων της χώρας και μάλιστα ένας από αυτούς νέος ομοτράπεζός σας ο κ. Μυλωνάκης   εκ του Μαξίμου υφυπουργός επικρατείας, πόσο σύμπτωση είναι ότι παρακολουθούνταν παράλληλα από ένα κακόβουλο λογισμικό και από την ΕΥΠ; Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι να παρακολουθείται την ίδια περίοδο ο κ. Μυλωνάκης, η γυναίκα του και πάρα πολλοί άλλοι μεταξύ των οποίων και ο κ. Ανδρουλάκης. Πόσο σύμπτωση μπορεί να είναι; Και το λέω γιατί αυτό πρέπει να το απαντήσετε ως πολίτες. Που είναι αδιανόητο να είναι σύμπτωση κ. Βορίδη

– Τεταρτον, για ποιο λόγο δεν έγινε διευρυμένη έρευνα σε όλους τους παρόχους που πρέπει και μπορούν να δώσουν όλες τις συνδέσεις του predator και της ΕΥΠ. Για ποιο λόγο; Τι φοβάστε; Για ποιο λόγο δεν έγινε (ενν. έρευνα) με ειδικό ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ερωτήματα θέτουμε και δεν πήραμε καμία απάντηση.

– Πέμπτον, για ποιο λόγο ο κ. Ζήσης πήγε στην ΕΥΠ μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση; Δηλαδή είχε στα χέρια του  για 7-8 μήνες τους αριθμούς από τον κ. Μενουδάκο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μας είχε υποσχεθεί η κ. Αδειλίνη που την είχαμε επισκεφθεί με τον Σ. Κασσελάκη ότι αυτό είναι αναβάθμιση έρευνας. Για ποιο λόγο τα είχε στα χέρια του για 7-8 μήνες και μετά από το νέο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στην ΕΥΠ; Απαντήσεις δεν έχουμε λάβει. Μπορείτε να μας τα απαντήσετε; Θα περιμένω και τη δευτερολογία σας.

“Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα. Τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών. Το σκάνδαλο των υποκλοπών – σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη – δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο” αναφέρει η Κουμουνδούρου και υπογραμμίζει “Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στον δημόσιο διάλογο, απαιτώντας τη διαλεύκανση του και είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.”.

Σχετικά Άρθρα