Νέος συναγερμός για τον πληθωρισμό- Αύξηση τον Ιούλιο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Στο 3% κινήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο από 2,5% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat . Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,4%. Στα ενδιαφέροντα σημεία από τα δεδομένα που κατέθεσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι η “ταχύτητα” ανόδου τιμών στις υπηρεσίες αλλά και το “τίναγμα” στα κόστη ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τα “καύσιμα” κίνησης του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες έχουν την υψηλότερη συνεισφορά, με τον ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο στο 4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), η ενέργεια με 1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο.
- Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές σε αυτή την κατηγορία υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση.
Στο μεταξύ ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται την Τετάρτη το μεσημέρι για ζητήματα αγοράς υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, με τη συμμετοχή παραγόντων των εμπλεκόμενων κλάδων. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός θα ζητήσει εκ νέου απ’ όλους να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών, καθώς ο ίδιος υποστηρίζει ότι η αγορά έχει σημαντικά περιθώρια να προχωρήσει στον περιορισμό του κέρδους της σε πολλά προϊόντα και ιδίως στα τρόφιμα
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, οριακή επιβράδυνση σημείωσε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού, καθώς αυξήθηκε 2,3% από 2,4% τον Μάιο και έναντι αύξησης 1,8% τον Ιούνιο 2023. Παρά, επίσης, το γεγονός ότι η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού στα τρόφιμα και είδη διατροφής περιορίστηκε στο 2,1%, υπήρξαν μια ακόμη φορά η ανατιμήσεις. Ειδικότερα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Κρέατα- γενικά (1,5%), Ψάρια νωπά (7,2%), Ελαιόλαδο (54,8%), Λαχανικά κατεψυγμένα (6,5%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,6%), Καφέ- κακάο- τσάι (1,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (8,1%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (3,9%).
- Αντίθετα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Ψωμί και δημητριακά (0,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (1,4%), Άλλα βρώσιμα έλαια (11%), Φρούτα νωπά (7,4%), Πατάτες (5,7%) και Λοιπά τρόφιμα (2%), Δημοτικά τέλη (1,5%), Ηλεκτρισμό (12,2%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (2,5%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (2,8%), Τηλεφωνικές υπηρεσίες (0,7%), Εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας (6,3%) και Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,4%).
Μεταξύ Ιουνίου και Μαΐου εφέτος, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός αυξήθηκε 2,5% τον Ιούνιο εφέτος, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε τον Ιούνιο 2023. Παράλληλα, παρουσίασε αύξηση 1% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Πάντως ένα θετικό σημάδι είναι ότι έστω και μείωση 0,7%, έστω και περιορισμένη, κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, έναντι μείωσης 11,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2023 με το 2022.