Αντιδράσεις από τους ερασιτέχνες αλιείς για το χαράτσι στις βάρκες

 Αντιδράσεις από τους ερασιτέχνες αλιείς για το χαράτσι στις βάρκες

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον νέο φόρο που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών στα ερασιτεχνικά σκάφη έως 7 μέτρα εξέφρασε στην ΕΡΤ Β. Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Βαρειάς, κ. Βασίλης Πανταζής.

Τόνισε δε ότι ο φόρος έχει αναδρομική ισχύ από το 2023 με αποτέλεσμα αθροιστικά και για το 2024 οι ιδιοκτήτες να οφείλουν 200 ευρώ.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 27/1975, φόρος πλοίων Β’ κατηγορίας σύμφωνα με το άρθρο 46 του νόμου 5036/23, που όπως κωδικοποιήθηκε με το νόμο 5104/24 συμπεριλαμβάνει τα ερασιτεχνικά σκάφη και βάζει φόρο 100€ για τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα και 200€ για σκάφη έως 12 μέτρα.

Ο κ. Πανταζής επεσήμανε ότι ακόμα και σήμερα οι λογιστές δεν είναι ενημερωμένοι πώς θα γίνει η δήλωση και η πληρωμή του φόρου. Για το λόγο αυτό είπε, επειδή επικρατεί σύγχυση με απόφαση  του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή και του αρμοδίου υφυπουργού Οικονομικών, Χρ. Δήμα, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατάθηκε έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Η καταβολή του φόρου για το 2023 θα γίνει είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ.

Από το 2025 η δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας για τη βεβαίωση του φόρου των 100 ή των 200 ευρώ πρέπει να υποβάλλεται κάθε Μάρτιο, η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Απριλίου και η δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Βέβαια, οι ερασιτέχνες αλιείς προσδοκούν ότι η εφαρμογή του νόμου θα ακυρωθεί.

Σχετικά Άρθρα