Πίρρο Βένγκου: Ποιος είναι ο Έλληνας μειονοτικός στο τιμόνι του Υπ. Άμυνας της Αλβανίας 

 Πίρρο Βένγκου: Ποιος είναι ο Έλληνας μειονοτικός στο τιμόνι του Υπ. Άμυνας της Αλβανίας 

Μπορεί ο Φρέντι Μπελέρι να μην κατάφερε να ηγηθεί του Δήμου της Χειμάρρας, παρότι κέρδισε τις δημοτικές εκλογές έστω και οριακά, όμως ένα έτερο μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, προτάθηκε από τον Αλβανό πρωθυπουργό να αναλάβει ως Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας. Ο Έντι Ράμα στο Συνέδριο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας ανακοίνωσε τέσσερεις αλλαγές στο κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ των οποίων και τη θέση του υπουργού Άμυνας, την οποία κατείχε ο Νίκο Πελέσι. Αν και με καταγωγή από την Κορυτσά, ο Πελέσι δεν ανήκει στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Όμως η πρόταση για το υπουργείο Άμυνας, είναι ο Πίρρο Βένγκου, μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο οποίος μέχρι τώρα κατείχε τη θέση του διευθυντή του Λιμανιού του Δυρραχίου.

Ο Βένγκου έχει εκτός από αλβανικό και ελληνικό διαβατήριο, ενώ μιλάει άψογα τα ελληνικά. Μάλιστα λόγω του ελληνικού διαβατηρίου του, είχε δεχτεί από το Στρατολογικό Γραφείο στην Ελλάδα σημείωμα κατάταξης [φύλλο πορείας] για κατάταξη στον Ελληνικό Στρατό, αλλιώς θα κηρύσσονταν ανυπόταχτος και δεν θα μπορούσε να επισκέπτεται την Ελλάδα, αφού θα συλλαμβάνονταν.

Μάλιστα το 2016 είχε κρατηθεί στο αεροδρόμιο της Αθήνας γι΄ αυτό το λόγο, μια περιπέτεια που έληξε σχετικά σύντομα.

Γι’ αυτό για έναν διάστημα απέφευγε να εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία καθώς θα περνούσε έλεγχο διαβατηρίου. Έτσι ακολουθούσε δρομολόγια από χώρες που ανήκαν στη ζώνη Σένγκεν και δεν θα περνούσε από έλεγχο διαβατηρίων, για να μην κινδυνέψει με σύλληψη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Αλβανία, ο Βένγκου αρνήθηκε να υπηρετήσει στην Ελλάδα και διευθέτησε το θέμα της ανυποταξίας του.

Όμως η διπλή υπηκοότητα του Βένγκου έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων αλλά και πολλά ερωτηματικά στην αλβανική κοινωνία, για το αν κάποιος με διπλή υπηκοότητα μπορεί να υπηρετεί σε ένα υπουργείο τόσο σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας όπως είναι το Άμυνας. Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στα σχόλια που υπάρχουν στις ειδήσεις των ιστοσελίδων για την υπουργοποίηση του στο Άμυνας, οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του Βένγκου και του Ράμα είναι πρωτοφανείς.

  • Όμως και ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα αντέδρασε στην ανακοίνωση για την τοποθέτηση του Βένγκου στο Υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του οποίου ηγείται ο Μπερίσα αναφέρει τον Βένγκου ως λιποτάκτη. «Ο Πίρρο Βένγκου είναι λιποτάκτης! Η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του! Τοποθετήθηκε εκεί για να λεηλατήσει την περιουσία του στρατού» αναφέρεται στην επικεφαλίδα της ανακοίνωσης.

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι ο Πελέσι έφυγε από υπουργός Άμυνας «επειδή από τότε που κλήθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα, δεν υπέγραφε πλέον για τη ληστεία της περιουσίας του στρατού» ενώ κατηγόρησε τον Βένγκου ότι λεηλάτησε μέσω του λιμανιού του Δυρραχίου 4 δισ. ευρώ από τους Αλβανούς.

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι ακόμη περισσότεροι, Αλβανοί που έχουν πάρει την υπηκοότητα άλλων χωρών για μετανάστευση, αλλά ο χαρακτήρας απαιτεί να είσαι πιστός στη χώρα από την οποία πήρες την υπηκοότητα» συνέχισε ο Μπερίσα στην ανακοίνωση για να εξηγήσει λέγοντας:

«Ας πάρουμε τώρα λίγο αυτό τον Πύρρο του Έντι. Δραπέτευσε από τη στρατιωτική θητεία, αλλά με την απόκτηση της ιθαγένειας απολάμβανε όλα τα δικαιώματα του πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αλλά κάθε ιθαγένεια, σε κάθε χώρα του κόσμου, εκτός από δικαιώματα και ευεργετήματα, έχει και υποχρεώσεις. Αυτός λοιπόν ο Πίρρος Βένγκου θέλει δικαιώματα, αλλά όχι υποχρεώσεις. Μπορείτε να φανταστείτε τους φίλους του στο Υπουργείο Άμυνας, έναν λιποτάκτη από τη στρατιωτική θητεία;» συνέχισε ο Μπερίσα.

Καταλήγοντας εγείρει θέμα έκδοσης διεθνούς εντάλματος από την Ελλάδα για τη σύλληψη του λιποτάκτη του στρατού, λέγοντας: «Ναι, αυτό είναι εθνική ντροπή για την Αλβανία, η οποία διορίζει αυτόν ακριβώς τον υπουργό, αυτόν τον λιποτάκτη της στρατιωτικής θητείας. Τον διορίζει υπουργό Άμυνας, μόνο που ο Ράμα και η Μπελίντα είναι σίγουροι ότι ο Πίρο της Κοκαΐνης θα υπογράψει τη λεηλασία των τελευταίων περιουσιών του στρατού. Τι καινοτομία είναι αυτή; Να βγάλεις έναν αμαρτωλό και να βάλεις έναν σούπερ αμαρτωλό!»

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Πίρρο Βένγκου βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον Έντι Ράμα κι έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας διετέλεσε διευθυντής κατά της διαφθοράς υπό τον Πρωθυπουργό Ράμα, ενώ  κατείχε προηγουμένως τη θέση του επιτελάρχη στο Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου τότε επικεφαλής ήταν ο Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Σχετικά Άρθρα