Ρεύμα: Κατατέθηκε η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά- Παράγοντες της αγοράς μιλούν για νέες αυξήσεις
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την πρωτοβουλία που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά τον Αύγουστο.
Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες.
Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, «σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α΄ 181)» και συνεχίζει «η εισφορά ανέρχεται σε ποσό δέκα (10) ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, «από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται οι μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τον ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας, πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006».
Οι νέες αυξήσεις
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το κόστος που θα επωμιστούν οι ηλεκτροπαραγωγοί με φυσικό αέριο θα είναι στα 20 ευρώ για την παραγωγή ρεύματος αφού το έκτακτο τέλος των 10 ευρώ/MWh στο ορυκτό καύσιμο διπλασιάζεται ως αξία στην ηλεκτρική ενέργειας.
- Την επιβάρυνση αυτή οι ηλεκτροπαραγωγοί, λένε οι ίδιες πηγές, θα τη μετακυλίσουν στη χονδρεμπορική αγορά τον Αύγουστο.
Και μόνο η ύπαρξη της πιθανότητας να επεκταθεί το μέτρο, προκαλεί ένα ρίσκο για την αγορά, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πώς αν η χονδρεμπορική τιμή είναι στα 100 ευρώ/MWh αυτόματα θα αναπροσαρμοστεί στα 120 ευρώ/MWh.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή της επέκτασης της έκτακτης εισφοράς ή της πρόβλεψης για επέκταση της, είναι πιθανόν, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Να αυξάνονται οι τιμές και η κυβέρνηση να χρειάζεται έσοδα για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος…
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες επτά ημέρες οι τιμές στο ρεύμα έχουν σημειώσει μεγάλη υποχώρηση, ενώ με τις επιδοτήσεις που θέλει να δώσει η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκράτηση των χρεώσεων στο «πράσινο» τιμολόγιο στα επίπεδα των 15 ευρώ/MWh.