Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν το Ισραήλ να χτυπήσει τη Βηρυτό

 Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν το Ισραήλ να χτυπήσει τη Βηρυτό

Εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν, πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ ηγούνται διπλωματικής εκστρατείας για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να πλήξει την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό ή βασικές πολιτικές υποδομές ως απάντηση στην επίθεση στο Ματζτάλ Σαμς που σκότωσε 12 παιδιά.

Του Σπύρου Σιδερη

Η Ουάσινγκτον κάνει αγώνα δρόμου για να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από τον Λίβανο ομάδας Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά και αγόρια το Σάββατο, σύμφωνα με πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων Λιβανέζοι και Ιρανοί αξιωματούχοι καθώς και διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προτρέπουν τους υπηκόους τους να μην ταξιδεύουν στην περιοχή, ενώ έχει σχεδόν διακοπεί η εναέρια κυκλοφορία πάνω από το Λίβανο, με πολλές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τις πτήσεις τους.

Καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τη Χεζμπολάχ για την επίθεση με ρουκέτες, που στοίχισε την ζωή 12 παιδιών, η φιλοϊρανική οργάνωση έχει αρνηθεί την ευθύνη.

Νωρίτερα σήμερα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι «βέβαιος» ότι μπορεί να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ είχαν συνομιλίες σε «πολλαπλά επίπεδα» κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την επίθεση και ότι ο κίνδυνος μιας ολοκληρωτικής σύγκρουσης ήταν «υπερβολικός», σύμφωνα με το AFP.

Πρόσθεσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους ότι «κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια τέτοια έκβαση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο πόλεμος θα είναι πολύ επικίνδυνος».

«Όλοι έχουμε ακούσει για αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο σε διάφορες χρονικές στιγμές τους τελευταίους 10 μήνες και αυτές οι προσδοκίες ήταν υπερβολικές τότε και ειλικρινά, πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικές και τώρα» σημείωσε ο Κίρμπι προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να απαντήσει στη Χεζμπολάχ» μετά την επίθεση στο Γκολάν.

Σύμφωνα με το Reuters πρόσθεσε όμως ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η επίθεση θα πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση.

Σε ότι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στις συνομιλίες η κλιμάκωση της έντασης ο Κίρμπι σημείωσε ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενζαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε τη Δευτέρα «σκληρή» απάντηση καθώς επισκέφθηκε τον τόπο της βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Ματζτάλ Σαμς.

Εν τω μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επιβεβαίωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν ότι η επίθεση στο Ματζτάλ Σαμς στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν αποτελεί σημαντική κλιμάκωση από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ισραηλινού υπουργείου.

Ο Γκαλάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι η χώρα του θα αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που της αποδίδεται στο χωριό Ματζτάλ Σαμς, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Ο Γκαλάντ σημείωσε επίσης ότι το χτύπημα του Σαββάτου αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση και ότι η σύμμαχος του Ιράν Χεζμπολάχ θα θεωρηθεί υπεύθυνη γι’ αυτό, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της χώρας του να αποκαταστήσει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και ότι η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα.

Σχετικά Άρθρα