Καιρός: Μελτέμια και πτώση της θερμοκρασίας-Καύσωνας από το Σάββατο-Τα σενάρια για τον Αύγουστο

 Καιρός: Μελτέμια και πτώση της θερμοκρασίας-Καύσωνας από το Σάββατο-Τα σενάρια για τον Αύγουστο

Μελτέμια και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα στα ανατολικά ενώ από την Παρασκευή αλλάζει το σκηνικό του καιρού, εξασθενούν οι άνεμοι και ανεβαίνει ο υδράργυρος.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, γενικά αίθριος θα είναι σήμερα Τρίτη (30/7) ο καιρός.

Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά και θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Νέο κύμα καύσωνα

Έρχεται νέο κύμα καύσωνα σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού από το meteo. Το ξεκίνημά του θα είναι το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Αυγούστου.

Οι φυσιολογικές και ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στη χώρα μας θα διατηρηθούν μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024. Νέα σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από το Σάββατο 3/8.

Η πορεία της θερμοκρασίας μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου

Το γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 29 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετούμε την πορεία των αερίων μαζών.

Το σύνολο των σεναρίων συμφωνεί ότι μετά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας την τελευταία ημέρα του Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, νέα άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την Ελλάδα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 3-4/8. Αργότερα, μετά τις 5/8 επικρατεί αβεβαιότητα ως προς την ένταση και τη διάρκεια του νέου κύματος ζέστης, για το οποίο θα υπάρξει ενημέρωση σε νεότερη ανακοίνωση απο το meteo.

Η πρόβλεψη Καλλιάνου

Ο Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του έδειξε τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες για την εποχή και μάλιστα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι οριακά χαμηλότερες για την εποχή.
Άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία κυρίως το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι ακραίες και προφανώς δεν θα λάβει έως και την Κυριακή κάποιο κύμα καύσωνα.
Το Σαββατοκύριακο, θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν επίπεδα καύσωνα, θα σημειωθούν τοπικά μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική/Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος).
Στην Αττική, μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, δεν φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τους 38°C. Άρα, ναι, θα επικρατήσει ζέστη στο νομό, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή.
Οι θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου είναι αποτυπωμένες κατά προσέγγιση και ενδεικτικές διότι έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες μέχρι τότε και επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές.

Καλή εβδομάδα να έχουμε, αγαπημένες μου φίλες και φίλοι !

Σχετικά Άρθρα