Βόρεια Μακεδονία: Σύννεφα στον κυβερνητικό συνασπισμό- Τα πρώτα ηχηρά μήνυμα στον Μίτσκοσκι από το Vredi/Vlen

Βόρεια Μακεδονία: Σύννεφα στον κυβερνητικό συνασπισμό- Τα πρώτα ηχηρά μήνυμα στον Μίτσκοσκι από το Vredi/Vlen

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, VMRO-DPMNE, πριν ακόμα συμπληρωθεί ο δεύτερος μήνας που βρίσκεται στην εξουσία, άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα δυσοίωνα μηνύματα από τον αλβανικό συνασπισμό Vredi/Vlen που επέλεξε να έχει εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, αποκλείοντας τον πρώτο σε ψήφους αλβανικό συνασπισμό του DUI.

Του Σπύρου Σιδέρη

Το κόμμα του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, που πορεύεται όλα τα χρόνια της ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας βασισμένο σε εθνικιστικά παραληρήματα και αλυτρωτισμούς, βρήκε το μάστορα του από τον αλβανικό συνασπισμό. Πριν λίγες μέρες ο συνασπισμός Vredi/Vlen ανακοίνωσε από το Τέτοβο, πόλη-κέντρο της αλβανικής μειονότητας στη χώρα, την ίδρυση της Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτή δε, είναι μόνο μία από τις υποσχέσεις από την προεκλογική εκστρατεία αυτού του συνδυασμού, που έχουν κοινό χαρακτηριστικό τη δημιουργία παράλληλων θεσμών στη Βόρεια Μακεδονία.

Το προεκλογικό πρόγραμμα του συνασπισμού Vlen/Vredi στα βασικά σημεία υποστηρίζει έναν επαναπροσδιορισμό της συνταγματικής τάξης της χώρας, την ομοσπονδία και κυρίαρχη διεθνικότητα στη θεσμική τάξη, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, ακόμη και να επιμείνει σε μια τονισμένη υποδομή σύνδεσης με το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία ως εθνικό συμφέρον των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία και στην περιοχή.

Αυτό θα έπρεπε να έχει ψυλλιάσει το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, όμως αυτό που τους ενδιέφερε ήταν απλά να κυβερνήσουν με όποιον να ‘ναι. Όπως θα έπρεπε να είχαν θορυβηθεί από τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι στο Τέτοβο και την εμπλοκή του στην προεκλογική κούρσα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η νεοσύστατη «Αλβανική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα χρηματοδοτηθεί στην αρχή από τους Δήμους, που έχουν Αλβανούς Δημάρχους, αλλά στη συνέχεια θα απαιτήσουν να χρηματοδοτηθεί η «Ακαδημία» από τον κρατικό προϋπολογισμό κι εκεί θα χρειαστεί την σύμπραξη με το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE. Θα το πράξει το κόμμα του Μίτσκοσκι ή θα έχουμε την πρώτη κυβερνητική κρίση;

Πάντως οι ηγέτες του αλβανικού συνασπισμού Vlen/Vredi, στις δηλώσεις τους θύμισαν σε πάρα πολλά την αντίστοιχη εθνικιστική ρητορική του VMRO-DMPNE.

Για παράδειγμα ο Γραμματέας της «Ακαδημίας» δήλωσε πως νομίζει «ότι οι Αλβανοί στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας το αξίζουν», ενώ ο Υπουργός Υγείας Αρμπέν Ταραβάρι δήλωσε ότι η ίδρυση και ιδιαίτερα η επισημοποίηση της «Αλβανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» είναι μια από τις καλύτερες πρωτοβουλίες του συνασπισμού Vredi/Vlen.

«Σήμερα μαζευτήκαμε στο Τέτοβο για αυτό και νιώθω ιδιαίτερα περήφανος. Ως ένας από τους παλαιότερους, αν όχι ο αρχαιότερος λαός [οι Αλβανοί] στα Βαλκάνια, υπάρχει ευφυΐα και πολιτισμός ενός αρχαίου πολιτισμού στο DNA μας», δήλωσε ο Tαραβάρι, χρησιμοποιώντας όπως και το VMRO-DPMNE την διεκδίκηση του αρχαίου πολιτισμού και της ιστορίας.

Ο συνασπισμός αυτός υποσχέθηκε επίσης ότι «θα οικοδομηθεί συναίνεση για ένα νέο Σύνταγμα, πιο δημοκρατικό και σύγχρονο, που θα επαναπροσδιορίζει τη χώρα ως ισότιμο κράτος για τις δύο πλειοψηφικές κοινότητες, αλλά με εγγυημένα πλήρη δικαιώματα για τις μειονοτικές κοινότητες Τούρκων, Βλάχων, Σέρβων, Ρομά, Βόσνιων, Βουλγάρων, Κροατών, Μαυροβούνιων, Σλοβένων, Εβραίων και Αιγυπτίων».

Επιπλέον στον τομέα της εκπαίδευσης, ο συνασπισμός Vlen/Vredi θα σχηματίσει ένα κοινό Συμβούλιο αλβανικών πανεπιστημίων για να ανεβάσουν την ποιότητα των σπουδών ώστε «οι καλύτεροι μαθητές μας να μην αναγκάζονται να επιλέγουν πανεπιστήμια στη μακεδονική γλώσσα». Επίσης όλες οι πολιτικές στην εκπαίδευση θα συντονίζονται και θα εναρμονίζονται με τις αρχές της Αλβανίας και του Κοσόβου, προσθέτοντας ότι «το σύστημα και τα προγράμματα σπουδών θα ενοποιηθούν».

Εκτός από την «Αλβανική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών», υπάρχουν κι άλλα σημεία στο πρόγραμμα του Vlen/Vredi που δημιουργούν ερωτηματικά, όπως ότι θα υποστηρίξουν και θα απαιτήσουν από τον εταίρο στην κυβέρνηση, Τράπεζα για τους Αλβανούς, την αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας σε ολόκληρη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας και ο πρόεδρος του κράτους να εκλέγεται στη Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων και λαϊκή πλειοψηφία.

Είναι φανερό ότι τα προβλήματα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη Βόρεια Μακεδονία που αναλώνεται σταθερά στο να παραβιάζει την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ οι επιλογές του για τον κυβερνητικό συνασπισμό, μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε έναν επικίνδυνο διχασμό, με ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή.

Σχετικά Άρθρα