ΣΥΡΙΖΑ: Ο “πόλεμος” Κασσελάκη – Τσίπρα τώρα αρχίζει

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο “πόλεμος” Κασσελάκη – Τσίπρα τώρα αρχίζει

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης λέει κατηγορηματικά όχι στο αίτημα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης για διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τα κορυφαία όργανα του κόμματος και από μέλος του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται έτοιμος να διαδραματίσει ακόμη πιο ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα της κεντροαριστερας, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε…”πολιτική bad bank της κεντροαριστεράς”!

“Επειδή βλέπω διαρροές για «μισές» και «ολόκληρες» διαγραφές, επαναλαμβάνω: Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο κοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής. Συμπεριφοράς, μέσα σε ένα Κοινοβούλιο που έχει ξεφτιλιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, η  οποία μας πλασάρει αστική ευγένεια όσο συγκαλύπτει εγκλήματα και κρύβει σκάνδαλα, μας κουνά το δάκτυλο όσο κρατά Βουλευτή κάποιον που δεν μπορεί ούτε καν να με αναγνωρίσει ως άνδρα – και με αυτόν τον τρόπο πληγώνει χιλιάδες συμπολίτες μας και όσο επίσης κρατά Βουλευτή κάποιον που δηλώνει ότι «το θηλυκό είναι για να τίκτει» – και με αυτόν τον τρόπο απαξιώνει τους μισούς πολίτες της χώρας μας. Και αυτούς τους κρατά ο Πρωθυπουργός, διότι φοβάται τη δεξιά του πτέρυγα που τον ελέγχει τονίζει σε ανάρτηση του στο X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τονίζει “Ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο”, ενώ απαντώντας στις διαρροές κύκλων της ομάδας των 87 περί διαγραφής Πολάκη και από το κόμμα επισημαίνει “Υπάρχουν άλλοι που εσκεμμένα και καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά (και όχι συμπεριφορικά) για να υπηρετήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους. Όσοι κρύβονται πίσω από διαρροές, ας ασχοληθούν με εκείνους καλύτερα.”

Είχε προηγηθεί συνέντευξη στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”  της αντιπροέδρου της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας υπέρ της ολοκλήρωσης της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας την συζήτηση για τα “μαύρα χρήματα” που άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνοντας τη συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα της κεντροαριστεράς δίχως αποκλεισμούς.

Αναφερόμενη ειδικά στην διαγραφή Πολάκη η κ. Γεροβασίλη σημειώνει πως “με βρίσκει σύμφωνη, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή” σημειώνοντας “ο σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο δεν είναι αντίθετος με τη μαχητικότητα που απαιτεί η υπεράσπιση του δίκαιου των πολλών. Πολλές φορές μάλιστα, κάνοντας το αντίθετο, δίνεται η ευκαιρία του αντιπερισπασμού στη Νέα Δημοκρατία από τις άδικες πολιτικές που εφαρμόζει. Και γι’ αυτούς τους λόγους – και το έχω πει πολλές φορές δημόσια – διαφωνούσα πάντα με τον Παύλο Πολάκη”.

Παράλληλα ασκεί κριτική και στην συζήτηση που άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ για “μαύρα ταμεία” τονίζοντας πως αυτή “πλήγωσε τους ψηφοφόρους, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”

“Κυβερνήσαμε τεσσεράμισι χρόνια, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος και αφήσαμε στα δημόσια ταμεία αποθεματικό 37 δισ. ευρώ. Πολλά μπορεί να μας καταλογίσει κανείς, αλλά την εντιμότητά μας δεν διανοήθηκαν να τη θίξουν ούτε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι” ανέφερε και θυμίζει  πως “ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε ένα μικρό κόμμα του 5% και τέταρτο στην κατάταξη και παρέδωσε ένα μεγάλο κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας κυβερνήσει κι έχοντας καταγράψει ποσοστά του 36% και του 32%. Παρέλαβε ένα κόμμα με δάνειο άνω των 7 εκατ. ευρώ και παρέδωσε ένα κόμμα με μηδενικές οφειλές σε τράπεζες, εργαζόμενους, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με ιδιόκτητο το κτίριο των γραφείων μας χωρίς βάρη και προσημειώσεις”.

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο Attica TV  αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη διαγραφή του Παύλου Πολάκη υπογράμμισε ότι οι διαγραφές δεν αποτελούν λύση καθώς “αυτές οι διενέξεις πρέπει να λύνονται με πολιτική καταδίκη και με διάλογο” και πρόσθεσε “Έχουμε μια κυβέρνηση που καταρρέει λόγω των πολιτικών της από τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνίας και έχουμε μια αντιπολίτευση που δεν έχει ίχνος σοβαρότητας, ασχολείται με τα εσωκομματικά της προβλήματα και δεν αναδεικνύονται τα ζητήματα. Άρα κανένα κόμμα δεν αποτελεί την εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας”.
Ο Αλέξης Τσίπρας…

Ωστόσο το μείον ζήτημα του Σαββατοκύριακου στον ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε από το ρεπορτάζ του κυριακάτικου Βήματος για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ιδίως γιατί φέρει τη υπογραφή του πρώην διευθυντή και συμβούλου έκδοσης και αρθρογράφου της έγκριτης εφημερίδας, Αντώνη Καρακούση.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται “να μοιάζει να κόβει δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη” αλλά “δεν θα το κάνει τη χάρη να παραιτηθεί όπως έπραξε ο κ. Δραγασάκης” Μάλιστα κατα το ρεπορτάζ φέρεται να δηλώνει “αν θέλει ας με διαγράψει” και το συμπέρασμα κατά τον αρθρογράφο είναι ότι “ο κ. Τσίπρα; προετοιμάζει συστηματικά και οργανωμένα τη επανακάμψή του” και “όταν οι συνθήκες ωριμάσουν – και αυτό κατα τις εκτιμήσεις των συνεργατών δεν θα αργήσει πολύ-θα κινηθεί προς τη δημιουργία νέου κεντροαριστερού σχήματος”.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Καρακούση αμφισβητεί τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας και εκτιμά ότι, καθώς ο χρόνος περνά, ο πρωθυπουργός θα μπει στον πειρασμό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω της πολυδιάσπασης της άλλης πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ο “ανοδικός κύκλος” του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και ότι από εδώ και πέρα θα έχει μόνο φθορές, θεωρώντας την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ως πιθανό ορόσημο εξελίξεων. Επίσης ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει ότι το κενό της Κεντροαριστεράς θα συνεχίσει να διευρύνεται, όπως δείχνουν και οι κινήσεις προσέγγισης των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη και πιστεύει ότι τα παλαιά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ είναι ξεπερασμένα και ότι οι συνθήκες θα επιβάλουν τη δημιουργία ενός νέου, αναγεννητικού κεντροαριστερού σχήματος, ικανού να αγκαλιάσει τους προοδευτικούς πολίτες και να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στη Νέα Δημοκρατία.


…και ο Νίκος Παππάς

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι κατά το δημοσίευμα ο κ. Τσίπρας φέρεται μέσω των συνεργατών του να εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες προς τους Νίκο Παππά και Ρένα Δούρου, καταγγέλλοντας τη μη αντίδρασή τους στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί “μαύρων ταμείων” επί των ημερών του. Αυτές οι κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι “αναξιοπρεπείς και υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος”, ενώ εμφανίζεται να παίρνει σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κόμμα θα εξελιχθεί σε μια “πολιτική bad bank της Κεντροαριστεράς”. 

Οι αναφορές Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού και βουλευτή Νίκου Παππά ο οποίος ανέφερε  σε συνομιλητές του “Πόθεν προκύπτει η αποστροφή; Από το γεγονός, όπως λένε, ότι ο Νίκος Παππάς, όχι μόνο έχει διαψεύσει απόλυτα -σε σειρά συνεντεύξεών του (Mega, Open, Action24, Parapolitika FM, κ.ά.)- κάθε σχετική αναφορά που αφορά στην περίοδο Τσίπρα στο κόμμα, αλλά και ότι έχει λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που συνέβαλαν στην επίσημη καταγραφή αυτής της θέσης στην απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Δημόσια, μάλιστα, προ της Πολιτικής Γραμματείας, ο ίδιος έχει μιλήσει για την ανάγκη “ηγετικής πρωτοβουλίας ώστε να κλείσει το θέμα που κακώς άνοιξε”.

Μάλιστα η πλευρά Παππά επικαλείται και στοιχεία τόσο της εξελεγκτικής επιτροπής του κόμματος όσο και της νεοσυσταθείσας οικονομικής επιτροπής, που “δεν έχουν βρει οτιδήποτε μεμπτό” διαμηνύοντας προς τον Αλέξη Τσίπρα “Να προσέχει τις διαρροές και τις… αναξιοπρεπείς στοχεύσεις του περιβάλλοντός του”.

Σχετικά Άρθρα