Ρεύμα: Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου-Τι θα πληρώσουμε

 Ρεύμα: Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου-Τι θα πληρώσουμε

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον η μεγάλη αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου, καθώς η χονδρεμπορική αγορά έχει πάρει φωτιά κατά τον τρέχοντα μήνα και οι λίγες ημέρες που απομένουν για το «κλείσιμό» της δεν πρόκειται να αντιστρέψουν την κατάσταση, μεταφέροντας τις ανατιμήσεις στη λιανική.

Ακόμα και με την επιδότηση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση η ακρίβεια για τους οικιακούς καταναλωτές δεν θα εξανεμιστεί, απλώς θα συγκρατηθεί η μεγάλη αύξηση και μάλιστα ανεπαρκώς και όχι για όλη την ενισχυμένη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, κατανάλωση, ενώ επιχειρήσεις και επαγγελματίες όλων των μεγεθών θα υποστούν τεράστιες επιβαρύνσεις, καθώς δεν προβλέπεται στήριξή τους.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή μέχρι στιγμής (1-26/7) διαμορφώνεται στα 141,81 ευρώ/ανά μεγαβατώρα, δηλαδή είναι αυξημένη κατά 43,4% έναντι της αντίστοιχης τιμής του Ιουνίου.

Στη λιανική προβλέπεται ότι οι ονομαστικές τιμές (προ επιδοτήσεων/εκπτώσεων) θα ξεπεράσουν και τα 20-25 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Όμως ακόμα και με την επιδότηση που θα φέρει τη βασική τιμή στα 15 λεπτά/κιλοβατώρα οι ανατιμήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αναμένεται να κυμανθούν, στην καλύτερη περίπτωση, από σχεδόν 95% σε σχέση με το φθηνότερο κίτρινο τιμολόγιο Ιουλίου (7,7 λεπτά/κιλοβατώρα) έως 10,65% έναντι του φθηνότερου πράσινου-ειδικού τιμολογίου Ιουλίου (13,557 λεπτά/κιλοβατώρα).

Οι ανατιμήσεις στη λιανική είναι δεδομένες, καθώς όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια είναι συνδεδεμένα με τη χονδρεμπορική αγορά.

Οι τιμές είναι υψηλότερες κατά:

– 10,5% σε σχέση με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο του Ιουλίου (13,557 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 26% έναντι του Ιουνίου (11,898 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 57,9% έναντι του Μαΐου (9,5 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 65,56% έναντι του Απριλίου (9,06 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 83,3% έναντι του Μαρτίου (8,182 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 36,36% έναντι του Φεβρουαρίου (11 λεπτά/κιλοβατώρα),

– 10% έναντι του (ακριβότερου το 2024) Ιανουαρίου (13,635 λεπτά/κιλοβατώρα).

Επιπλέον, οι οικιακές καταναλώσεις του Ιουλίου αναμένονται εξαιρετικά αυξημένες λόγω του παρατεταμένου καύσωνα (κλιματιστικά), κάτι που θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς.

Σχετικά Άρθρα