Τι κάνει την ηπατίτιδα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας

 Τι κάνει την ηπατίτιδα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας

Σήμερα, πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ιογενή ηπατίτιδα, με την πλειονότητα αυτών να μην το γνωρίζει, καθώς η χρόνια ηπατίτιδα είναι αόρατη νόσος: δεν προκαλεί συμπτώματα, πλήττοντας αθόρυβα αλλά δραστικά το ήπαρ και γενικά τον οργανισμό. Έτσι, 30 δευτερόλεπτα, κάποιος χάνει τη ζωή του από μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηπατίτιδα. Το σημαντικό είναι πως η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη, καθώς με τις υπάρχουσες διαγνωστικές εξετάσεις και τις διαθέσιμες θεραπείες, κάθε θάνατος που σχετίζεται με την ηπατίτιδα μπορεί να προληφθεί.

Ρούλα Σκουρογιάννη

28η Ιουλίου, Παγκόσμια ημέρα Ιογενούς ηπατίτιδας. Ώρα για δράση: Έλεγχος – Θεραπεία – Εμβολιασμός

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων για τις ιογενείς ηπατίτιδες, την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Για το έτος 2024, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η World Hepatitis Alliance προτρέπουν τα άτομα να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με τις ηπατίτιδες, με το μήνυμα: «Ώρα για δράση: Έλεγχος – Θεραπεία- Εμβολιασμός».

Η ηπατίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά έχει δυσανάλογη επίδραση στους ανθρώπους και τις κοινότητες που δεν έχουν καλή πρόσβαση στα συστήματα υγείας και έτσι στερούνται τις υπάρχουσες αποτελεσματικές θεραπείες.

Διαφορετικοί τύποι ιογενούς ηπατίτιδας

Αν και υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ιών ηπατίτιδας (Α έως Ε), η ηπατίτιδα Β και C είναι οι πιο σοβαρές, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες σε παγκόσμιο επίπεδο για 1,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ιδιαίτερο γνώρισμα της χρόνιας ηπατίτιδας είναι ο ασυμπτωματικός χαρακτήρας της, με αποτέλεσμα πολλά από τα άτομα που έχουν μολυνθεί να μην το γνωρίζουν.

200.000 Έλληνες χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι είναι χρόνιοι φορείς της ηπατίτιδας Β και 70.000 άτομα της ηπατίτιδας C.

Τι μπορούμε να επιτύχουμε στον πόλεμο με την ηπατίτιδα έως το 2030

Στρατηγικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας Β και C, μέχρι το έτος 2030.

Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων.

Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο, στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

Τα νέα φάρμακα χορηγούνται ως δισκία, έχουν ισχυρή αντι-ιική δράση και αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία, με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειας χορήγησής της.

Στη χώρα μας, όλοι οι ασθενείς έχουν δωρεάν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν λάβει θεραπεία με τα νέας γενιάς φάρμακα περίπου 15000 άτομα.

Το πρώτο self-test για τον ιό της ηπατίτιδας C

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι δίνει έγκριση τον πρώτο αυτοέλεγχο για τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) που μπορεί να προσφέρει σημαντική υποστήριξη για την επέκταση της πρόσβασης σε εξετάσεις και διάγνωση, επιταχύνοντας τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.

Το self-test, που ονομάζεται OraQuick HCV self-test, κατασκευάζεται από την OraSure Technologies, είναι μια νέα έκδοση του OraQuick® HCV Rapid Antibody Test, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από τον ΠΟΥ το 2017 για επαγγελματική χρήση. Η έκδοση του self-test, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για χρήση από πολίτες, παρέχει στα άτομα ένα ενιαίο κιτ που περιέχει τα εξαρτήματα που χρειάζονται για την εκτέλεση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον αυτοέλεγχο HCV (HCVST) το 2021, για να ενισχύσει τις υπάρχουσες διαγνωστικές υπηρεσίες HCV στις χώρες. Η σύσταση βασίστηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την ικανότητα του αυτοελέγχου να αυξάνει την πρόσβαση και την αξιοποίηση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν τη διαγνωστική εξέταση.

Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, καθώς και το Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) του ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο: 210 5212054 (λειτουργία 24/7), ενώ σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του οργανισμού: www.eody.gov.gr.

Σχετικά Άρθρα