Ρόδος: Γαϊδουράκια μεταφέρουν υπέρβαρους τουρίστες – Αντιδρούν ακτιβιστές και πολίτες στα social media

 Ρόδος: Γαϊδουράκια μεταφέρουν υπέρβαρους τουρίστες – Αντιδρούν ακτιβιστές και πολίτες στα social media

Δεκάδες γαϊδουράκια στο ειδυλλιακό νησί της Ρόδου υποφέρουν στον βωμό της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς χρησιμοποιούνται ως ταξί για να μεταφέρουν υπέρβαρους παραθεριστές σε απότομες πλαγιές. Ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα και μοιράζονται οδυνηρές εικόνες από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα άτυχα ζώα.

Η τοπική ομάδα ακτιβιστών για τα ζώα Liber Life Rhodes διεξάγει εκστρατεία για την ευημερία των γαϊδουριών στη Λίνδο τα τελευταία τρία χρόνια και για «όλη την κακοποίηση των ζώων που συμβαίνει στο νησί της Ρόδου».

Οι θλιβερές εικόνες που μοιράστηκε η Liber Life δείχνουν τα γαϊδούρια να αναγκάζονται να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες σε απότομες πλαγιές.

Άλλες εικόνες δείχνουν ένα ζώο να κουβαλάει βαριά κούτσουρα, ενώ ένα άλλο γαϊδούρι φαίνεται να μεταφέρει ένα ψυγείο δεμένο στην πλάτη του.

Στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς αγαθών, καθώς και ως κύριο μέσο προσωπικής μεταφοράς στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που συχνά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές.

Η λευκή πόλη της Λίνδου στη Ρόδο, η οποία είναι χτισμένη γύρω από την αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή ενός βουνού, βασίζεται στα τετράποδα ζώα εργασίας για τη μεταφορά των παραθεριστών, οι οποίοι μπορεί να προτιμούν να φτάσουν στα ιστορικά σημεία του νησιού με τα «ταξί της Λίνδου».

Παρουσιάζονται ως ειδυλλιακά, τα θρυλικά ελληνικά ταξί με γαϊδούρια εμφανίζονται συχνά σε ταξιδιωτικά φυλλάδια και καρτ ποστάλ, αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα στη δραστηριότητα που σημειώνεται στις λίστες αρκετών τουριστών.

Το βίντεο ανάγκασε τους ντόπιους να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη μεταχείριση των γαϊδουριών στο νησί.

Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών ανήκουν σε έναν τοπικό σύλλογο, με τον οποίο η Alexandra Passaro δήλωσε ότι η ίδια και η ομάδα της βρίσκονται «συνεχώς» σε συνομιλίες, προσφέροντάς τους συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν την ευημερία των γαϊδουριών και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Μέσω αυτών των δράσεων η Liber Life παρακολουθεί τυχόν τραυματισμούς των ζώων και έχει εγκαταστήσει θερμόμετρα κοντά στους σταθμούς γαϊδουριών, ώστε οι ιδιοκτήτες να γνωρίζουν πότε κάνει πολύ ζέστη για να δουλέψουν τα γαϊδούρια. Ενώ τα «ταξί της Λίνδου» αποτελούν μεγάλη τουριστική ατραξιόν στο νησί της Ρόδου, αρκετοί παραθεριστές έχουν συμμετάσχει στην καταδίκη της κακομεταχείρισής τους.

Σχετικά Άρθρα