ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα τελικής αναμέτρησης στο Συνέδριο προοιωνίζονται οι αντιδράσεις μετά τη διαγραφή Πολάκη

 ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα τελικής αναμέτρησης στο Συνέδριο προοιωνίζονται οι αντιδράσεις μετά τη διαγραφή Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ωστόσο η περίπτωση του βουλευτή Χανίων αναμένεται να εξελιχθεί στο διακύβευμα της πορείας προς το Καταστατικό Συνέδριο, καθώς τόσο ο ίδιος ο κ. Πολάκης όσο και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι καλλιεργούν ήδη κλίμα τελικής αναμέτρησης το φθινόπωρο οπότε θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Μιλώντας σήμερα στο “ZarpaRadio89,6” ο Παύλος Πολάκης τοποθετήθηκε για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος κι έστειλε το μήνυμα ότι “Στην ψυχή παραμένω ΣΥΡΙΖΑ και στον κόσμο που εκφράζω.

Ο λαός είναι αυτός που απαντάει στο τέλος και βάζει τα πράγματα στην θέση τους. Ο λαός σε βάζει ή σε βγάζει από την θέση του βουλευτή και τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που σε βάζουν ή σε διαγράφουν από το κόμμα” και έδωσε ραντεβού στο Συνέδριο του κόμματος για περαιτέρω εξελίξεις, ενώ άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας και της Αθηνάς Λινού.

“Δεν μπορεί την ώρα που ένας βουλευτής ενός κόμματος κάνει μια τεράστια αποκάλυψη για ένα σκάνδαλο για το κέντρο υγείας Φιλιατρών του οποίου η ενεργειακή αναβάθμιση θα φτάσει το 1,75 εκ ευρώ,  δεν μπορεί να βάζει τα κλάμματα η κα Λινού επειδή έκανα παρατήρηση σε μια συνεργάτιδα του Γεωργιάδη. Παρατήρηση, ούτε την προσέβαλα ούτε έβρισα. Δεν είχα καμία έκρηξη. Της είπα απλά “γιατί στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου;” είπε και πρόσθεσε “συντεταγμένη λειτουργία των κομμάτων είναι να χτυπάμε στην ίδια μεριά, όχι οι υποκριτικές ευαισθησίες”.

  • Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της “εσωκομματικής αντιπολίτευσης”, των 7 δηλαδή στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας που αντιδρούν στις επιλογές Κασσελάκη γενικότερα, λέγοντας “Μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση” και σημειώνοντας “Ο Παύλος Πολακης δεν είναι ένα απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων. Είναι μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.”.

Τουτέστιν όπως εξηγούν ασκώντας νέα πίεση στην ηγεσία του κόμματος “Η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δε μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί” και συνεπώς  “Σε κάθε περίπτωση, αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη.”

  • “Ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό.” επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον πρόεδρος του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου με τον κίνδυνο της διάσπασης εξαιτίας και του Παύλου Πολάκη να κρούει την θύρα της Κουμουνδούρου,

Πάντως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμέσως μετά τη διαγραφή εκδηλώθηκε ένα τσουνάμι στήριξης στον Π. Πολάκη, παράλληλα όμως αναδείχθηκε και ο διχασμός των μελών και των φίλων του κόμματος σχετικά με την απόφαση διαγραφής.

Στο πλευρό του Παύλου Πολάκη, στάθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς που σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο με μια φωτογραφία από κρητική μάζωξη στις Βρυξέλλες  σημειώνει “Μεγάλε Παύλο, μια κούπα στη λεβεντιά σου”, ενώ και στη συνεδρίαση της ΚΟ  η Ραλλία Χρηστίδου ανέφερε πως η ίδια δεν θα αντιδρούσε ποτέ όπως η Αθηνά Λινού, η οποία κατά την επίμαχη συνεδρίαση ζήτησε συγγνώμη από την επιστημονική συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη κι έβαλε τα κλάματα, ο Ανδρέας Παναγιώτοπουλος υποστήριξε πως είχε δίκιο ο πρώην τομεάρχης Διαφάνειας όταν είπε “βούλωστο” στην γραμματέα της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, πριν μία εβδομάδα σε κοινή τηλεοπτική τους παρουσία και η Γιώτα Πούλου υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα από τη διαγραφή Πολάκη γιατί ο λόγος του είχε πέρασμα στην κοινωνία και γι’ αυτό κάλεσε τους συναδέλφους της να γυρίσουν τις περιφέρειές τους.

Να σημειωθεί ότι χθες ο κ. Πολάκης εμφανιστηκε στη Βουλη κάνοντας δηλώσεις και συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επιμένοντας στις θέσεις και χαρακτηρίζοντας “υποκριτική” τη στάση της Αθ. Λινού και “στημένη” τη διαγραφή του. Μάλιστα μιλώντας για το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε  “δεν φτάνουν οι αγάπες…” επειδή στην ΚΟ  ο κ. Κασσελάκης φέρεται να είπε “Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας.”

“Δεν ήταν -και δεν είναι- μια εύκολη απόφαση η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Είχε μια πολύ σημαντική δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο κόμμα, και κυρίως στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στη Βουλή. Ήταν όμως μία συμπεριφορά που δεν αντιστοιχεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία, στο ήθος της Αριστεράς και στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, ήταν δηλαδή ζήτημα σεβασμού της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης “FM 100” και ξεκαθάρισε “δεν περίμενε κάποιος να γίνει μια λανθασμένη κίνηση από τον Π. Πολάκη για να τεθεί εκτός ΚΟ. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχέδιο, οποιαδήποτε συζήτηση και προετοιμασία πριν από την επίμαχη συμπεριφορά. Δεν ήταν μια απόφαση που πάρθηκε γρήγορα ή στο πόδι αλλά μετά από σύσκεψη με τον Στέφανο Κασσελάκη με βάση τους κανονισμούς της Βουλής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ”.

“Δεν πρέπει να συνδέουμε το περιστατικό με τη σωστή πολιτική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη που γινόταν σε ένα πολύ αρνητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης” υπογραμμίζοντας ότι “η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρύψει πίσω από αυτό το περιστατικό ένα τραγικό νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Δεν πρέπει για θέματα συμπεριφοράς να δίνουμε το δικαίωμα σε μια πολύ άδικη κυβέρνηση να κρύβει την πολιτική της. Και μάλιστα σε συγκεκριμένα θέματα του Υπουργείου Υγείας, διότι είναι βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα προσπαθήσει να κρύψει πολλά αρνητικά στοιχεία της πολιτικής του εξαιτίας της συμπεριφοράς του Παύλου”.

Αναφορικά με την πρόθεση του Παύλου Πολάκη να παραστεί στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όντας διαγραμμένος, ο Σ. Φάμελλος διέψευσε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόκληση έντασης ανάμεσά τους, σημειώνοντας ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές προφανώς και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις των κομμάτων. “Του ζήτησα απλά να αποχωρήσει το οποίο και έκανε πριν αρχίσει η συνεδρίαση μας”, ανέφερε και αναφορικά με τον εσωκομματικό διάλογο ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι το κλίμα της συζήτησης στα όργανα “είναι παραγωγικό, υπάρχουν διαφορές αλλά κανείς δεν τραβάει το σχοινί και  υλοποιείται μια συνθετική διαδικασία”.

Εξάλλου χθες συνεδρίασε η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς τη συμμετοχή του Στ. Κασσελάκη και του Π. Πολάκη, με θέμα “αμιγώς διαδικαστικά ζητήματα” σύμφωνα με ανακοίνωση και, ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται, η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου διαδικτυακά στις αρχές της εβδομάδας για να καθορίσει τις αρμοδιότητες των μελών της και την κατανομή τους στις επιμέρους υποεπιτροπές.

“Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα εγκρίνει τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές και θα ορίσει την Επιτροπή Πολιτικής Απόφασης του Συνεδρίου θα συνεδριάσει, όπως επιβεβαίωσε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο θα διεξαχθεί το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου.

Σχετικά Άρθρα