Γιατροί: Πρώτη ημέρα αποχής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση-Ζητούν απόσυρση της επίμαχης διάταξης
Σήμερα και τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, θα απέχουν οι ιδιώτες γιατροί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία. Οι γιατροί αντιδρούν στη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και έχει κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, η οποία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που οι ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ, συμμετέχοντας στις εφημερίες του νοσοκομείου, σε περιοχές που τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα. Στις κυρώσεις, προβλέπεται διακοπή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και διακοπή δυνατότητας στον γιατρό για ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Με συνεργασία, διαχειρίστηκε ο Χρυσοχοΐδης πέρσι το πρόβλημα – Φέτος, ο Άδωνις απειλεί
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι γιατροί ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης («επονείδιστης») διάταξης και διάλογο με το υπουργείο Υγείας, αφήνοντας μομφή για καλύτερη διαχείριση του θέματος από τον προκάτοχό του υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη, καθώς όπως τόνισε: «πέρσι, το πρόβλημα λύθηκε με συνεργασία, αλλά φέτος ο υπουργός προσπαθεί να το λύσει με απειλές».
Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ο κ. Εξαδάκτυλος πως εξακολουθεί ο ΠΙΣ και όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι να προτρέπουν τους ιδιώτες γιατρούς που το επιθυμούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, υπενθυμίζοντας πως προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και πρόσφατη απόφαση του ΠΙΣ να προσφέρει επίδομα 1.000 ευρώ από το ταμείο του σε κάθε γιατρό που θα συνδράμει στην έκτακτη ανάγκη εφημεριών, και παράλληλα με τη συνεργασία των Επιστημονικών Εταιρειών θα χορηγήσει δωρεάν συνδρομή για τρία Πανελλήνια συνέδρια στους γιατρούς αυτούς. «Άσχετα με τη διαφωνία μας με το υπουργείο, εξακολουθούμε να στηρίζουμε την απόφαση των γιατρών να συνδράμουν το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Η πρόβλεψη του ΠΙΣ, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρός του είναι πως αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη τακτική από το υπουργείο Υγείας, η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη στα δημόσια νοσοκομεία. Τα κενά στο ΕΣΥ αγγίζουν τις 6.000 και οδεύουμε προς τα χειρότερα, είπε.
Το υπουργείο δεν δεσμεύεται γραπτώς για τις συνθήκες που καλούνται να υπηρετήσουν οι γιατροί – προτιμά την ασάφεια
Σχετικά με τις προσπάθειες του ΠΙΣ να μην οδηγηθεί η κατάσταση στην κόντρα που βλέπουμε σήμερα ο κ. Εξαδάκτυλος ενημέρωσε πως από τις αρχές Ιουλίου, 2 φορές ο ΠΙΣ ζήτησε (2η φορά στις 16 Ιουλίου 2024), να του δοθούν γραπτώς οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό ανά ΥΠΕ και Νοσοκομείο, αλλά δεν του δόθηκαν ποτέ. «Υπάρχει ασάφεια εάν θα είναι μόνο 2 οι εφημερίες –έχει αναφερθεί και πιθανή 3η εφημερία– τον μήνα, ενώ ο γιατρός θα πρέπει ταυτόχρονα με την εφημερία της κλινικής να συμβάλλει και στα ΤΕΠ, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ιδιαίτερα για γιατρούς που δεν έχουν ενταχθεί στο χώρο του νοσοκομείου. Ούτε για το χρονικό διάστημα της έκτακτης βοήθειας έχει δεσμευτεί το υπουργείο (3 μήνες; 6 μήνες;). Επίσης, για την αστική ευθύνη των γιατρών δεν απάντησαν, όταν τους το ζητήσαμε».
Η προσομοίωση των 2 ημερών αποχής
«Αντιλαμβανόμαστε», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «ότι πρόκειται για σκληρή αντίδραση και για αυτό ζήτησε συγνώμη και την κατανόηση των πολιτών, προσθέτοντας πως η προσομοίωση των 2 ημερών αποχής από τη συνταγογράφηση δεν θα είναι τίποτα μπροστά στον κίνδυνο μη δυνατότητας συνταγογράφησης –εάν ισχύσει η διάταξη– στους γιατρούς που θα αρνηθούν και τότε ολόκληρες περιοχές θα στερηθούν επί μακρόν των υπηρεσιών των γιατρών, χωρίς εξαίρεση για τα επείγοντα περιστατικά και τα άτομα με αναπηρία…
Ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (29/7), ημέρα που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία άρα και η επίμαχη διάταξη για την επίταξη και τις ποινές των γιατρών που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είναι στην Αθήνα, ώστε όλοι μαζί να ζητήσουν την απόσυρση της διάταξης.
Δημήτρης Βαρνάβας: Ακραία απαξιωτικός εξαρχής της θητείας του ο Γεωργιάδης
Ο Δημήτρης Βαρνάβας, ΓΓ του ΠΙΣ, προειδοποιώντας για πρόκληση περισσότερων προβλημάτων, αναφέρθηκε στην ακραία απαξιωτική συμπεριφορά του υπουργού Υγείας, από την πρώτη κιόλας συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
«Του θέσαμε τα προβλήματα -και το συγκεκριμένο με τις ελλείψεις που τώρα προσπαθεί με εμβαλωματικές λύσεις και απειλές να καλύψει- και του προτείναμε λύσεις αλλά καμία δε δέχτηκε να συζητήσει η να εφαρμόσει. Η προκήρυξη των 700 περίπου θέσεων γιατρών από τον Φεβρουάριο δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί ενώ οι Διευθυντές των νοσοκομείων που είναι αρμόδιοι βρίσκονται και οι ίδιοι σε κρίση… Καμία πρόβλεψη! Για την κραυγαλέα ανικανότητά του ο υπουργός εγκαλεί και απειλεί τους γιατρούς… Θα επιτύχει ακριβώς το αντίθετο το υπουργείο, να απομακρυνθούν ακόμα και όσοι ήδη υπηρετούν στις άγονες περιοχές. Το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κόψη της κατάρρευσης…
Χρειάζεται θεσμικά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα προς τους γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά», πρόσθεσε.