Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός στελεχών για Πολάκη-“Εκφυλισμός και γελοιοποίηση πιθανοί κίνδυνοι”

 Παρασκήνιο/ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός στελεχών για Πολάκη-“Εκφυλισμός και γελοιοποίηση πιθανοί  κίνδυνοι”

“Ο Παύλος Πολάκης, ένα μέλος της πρώτης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί απλώς ένα απλό μέλος του κόμματος, αλλά ανήκει στα καθοδηγητικά όργανα και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου” αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν με νόημα… “Οι συνεχείς απρόκλητες φραστικές επιθέσεις του, όπως η πρόσφατη στη Βουλή κατά συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την ανοχή και τις αντιδράσεις του κόμματος που οδήγησαν στην διαγραφή του”.

Ανάγκη για άμεσες και σαφείς αποφάσεις

Επίσης αναφέρουν πως η “διαγραφή του Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι απλά μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ή ένας επικοινωνιακός ελιγμός για την άμεση αντιμετώπιση της πίεσης της στιγμής”. Και καταλήγουν: “Αν αυτή η απόφαση δεν συνοδευτεί από την απομάκρυνσή του από τα ηγετικά όργανα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να καταστεί αναξιόπιστος στην κοινή γνώμη”.

Ο φόβος της εσωστρέφειας

«Φωτογραφίζοντας» την εσωστρέφεια ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγηση του στην ΚΟ του κόμματος, δεν έκανε καμία αναφορά στην απόφαση του για την διαγραφή Πολάκη, ωστόσο τόνισε πως «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες». Σε μία σαφή αναφορά στις εσωκομματικές διαφωνίες ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως «πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε με τα μικρά γιατί τα επουσιώδη διαιρούν και αφαιρούν» και πρόσθεσε πως «και εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια και το δικαίωμα να ξεχάσουμε την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό. Δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «και ανάμεσά μας δεν υπάρχει κάποιος αλάνθαστος, αλλά είμαι βέβαιος, αλλιώς δεν θα ήμουν πρόεδρος σε αυτό το κόμμα, ότι δεν υπάρχει και κανένας δόλιος. Ελάτε να αναδείξουμε την συλλογική μας ποιότητα. Και όχι τις ατομικές μας μικροδιαφωνίες».

Τα σενάρια μετά τη διαγραφή Πολάκη

Η επόμενη μέρα της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αναπόφευκτα το ερώτημα για τις μελλοντικές κινήσεις του. Οι πρώτες δηλώσεις του, μέσω αναρτήσεων στο Facebook, αποκαλύπτουν ένα μείγμα οργής και σαφών προειδοποιήσεων για την πορεία που θα ακολουθήσει.

«Τη διαγραφή την αποφασίζει ο λαός και κανένας άλλος,» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πολάκης, δείχνοντας ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει σιωπηλός ή αδρανής. Οι κινήσεις του από εδώ και πέρα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εσωκομματικά όσο και πολιτικά.

Τα Σενάρια για το Μέλλον

Εσωκομματική Αντιπολίτευση: Ο Πολάκης μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη και προσπαθώντας να κερδίσει υποστηρικτές.

Ανεξάρτητη Πορεία: Είναι επίσης πιθανό να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική πορεία, προσπαθώντας να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό σχήμα ή να ενταχθεί σε κάποιο άλλο κόμμα που ταιριάζει περισσότερο στις απόψεις του.

Ο ρόλος του Προέδρου

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη κατά τη δευτερολογία του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αισθάνομαι άσχημα για την απόφαση που αναγκάστηκα να πάρω. Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση γιατί πραγματικά τον αγαπώ κι έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας. Όπου πήγαινα μου μιλούσαν για αυτόν.

Αλλά στη Βουλή πρέπει να είμαστε θεσμικοί και να μιλάμε με τον ανάλογο σεβασμό σε όλους. Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσα στη Βουλή υπάρχουν και όρια και η ΝΔ έχει προσβάλλει το χώρο της Βουλής με διάφορες αντιθεσμικές της δράσεις».

Από την άλλη πλευρά υπάρχει έντονος προβληματισμός στελεχών τα οποία θεωρούν ότι “ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να αποφασίσει με σαφήνεια” προσθέτοντας ότι “η διστακτικότητα και η αμφιταλάντευση μπορεί να οδηγήσουν σε εκφυλισμό και γελοιοποίηση του κόμματος”. Επισημαίνουν δε ότι “όπως λέει η παροιμία, “όποιος πατάει σε δύο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό“.

Πολλά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι “η απόφαση για τη διαγραφή του Πολάκη πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα συμμετοχής του στο κόμμα” καθώς “η διατήρηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης είναι κρίσιμη για την επιβίωση και την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό”. Και καταλήγουν:
“Με αυτά τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και συνοχή στις δράσεις του, ώστε να αποτρέψει την εκφυλισμό και τη γελοιοποίηση που τον απειλούν”.

Σχετικά Άρθρα