Ολυμπιακοί Αγώνες: Πως έγινε το σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα-Ανησυχία για την ασφάλεια της διοργάνωσης

 Ολυμπιακοί Αγώνες: Πως έγινε το σαμποτάζ στα γαλλικά τρένα-Ανησυχία για την ασφάλεια της διοργάνωσης

Σαμποτέρ επιτέθηκαν στο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας TGV της Γαλλίας με συντονισμένες ενέργειες και προκάλεσαν χάος στις πιο πολυσύχναστες σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Το συμβάν έγινε παρά τη μεγάλη ασπίδα ασφαλείας στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομία για να προφυλαχθεί η διοργάνωση από οποιαδήποτε απειλή για την παγκόσμια αθλητική υπερβολή.

Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας SNCF ανέφερε ότι οι εμπρηστές κατέστρεψαν τα κιβώτια σημάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν το Παρίσι με πόλεις όπως η Λιλ στα βόρεια, το Μπορντό στα δυτικά και το Στρασβούργο στα ανατολικά. Μια άλλη επίθεση στη γραμμή Παρίσι-Μασσαλία αποτράπηκε.

Σήμερα 250.000 κόσμου θα επηρεαστούν από τις πράξεις δολιοφθοράς σε διάφορα τρένα και σχεδόν 800.000 κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SNCF Voyageurs.

Το SNCF προέτρεψε όλους τους ταξιδιώτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης και καμία ένδειξη για το εάν η ενέργεια είχε πολιτικά κίνητρα.

«Όλα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για εγκληματικές πράξεις», είπε ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργριέτ στους δημοσιογράφους στο Gare du Nord. Οι επιθέσεις είχαν στόχο εγκαταστάσεις σηματοδότησης στις γραμμές υψηλής ταχύτητας του Ατλαντικού, του Βορρά και της Ανατολής με πυρκαγιές που πυροδοτήθηκαν με τη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών, ανέφερε η SNCF.

Ο επικεφαλής της SNCF Ζαν-Πιερ Φαραντού δήλωσε ότι περίπου 800.000 ταξιδιώτες έχουν πληγεί ενόψει ενός πολυάσχολου Σαββατοκύριακου για τους Γάλλους παραθεριστές. Χιλιάδες άνθρωποι από το προσωπικό των γαλλικών σιδηροδρόμων έχουν αναπτυχθεί για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Σύμφωνα με το Reauters oι συντονισμένες επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα τροφοδοτήσουν ένα αίσθημα ανησυχίας ενόψει της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην καρδιά του Παρισιού αργότερα την Παρασκευή.

«ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ»

«Αυτή η επίθεση δεν είναι τυχαία, είναι μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Γαλλίας», είπε στους δημοσιογράφους η Βαλερί Πεκρές, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της περιοχής του Παρισιού.

Η Γαλλία διεξάγει μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας εν καιρώ ειρήνης για να εξασφαλίσει την εκδήλωση, με περισσότερους από 45.000 αστυνομικούς, 10.000 στρατιώτες και 2.000 ιδιωτικούς πράκτορες ασφαλείας. Οι ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται στις στέγες και τα drones θα παρακολουθούν από τον αέρα.

Αλλά ενώ η πρωτεύουσα είναι «αστακός» για την τελετή έναρξης, η ασφάλεια σε άλλα μέρη της χώρας είναι πιο χαλαρή.

Το Παρίσι 2024 δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με το SNCF για την αξιολόγηση της κατάστασης. Οι επιθέσεις θα καταστήσουν πιο σκληρή για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν στο Παρίσι από άλλες περιοχές της Γαλλίας.
Ορισμένες ομάδες όπως η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ έχουν έδρα στο Παρίσι και θα είχαν ταξιδέψει το Σάββατο με τρένο στη βόρεια πόλη της Λιλ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού είπε ότι ενίσχυε ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας στους κεντρικούς σταθμούς της πρωτεύουσας. Οι σταθμοί ήταν κατάμεστοι από επιβάτες. Πολλοί ετοιμάζονταν να φύγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και κάποιοι περίμεναν ήδη αρκετές ώρες.

Στο Gare de L’Est, η ταξιδιώτης Corinne Lecocq είπε ότι το τρένο της για το Στρασβούργο στα σύνορα με τη Γερμανία είχε ακυρωθεί. «Θα ακολουθήσουμε την αργή γραμμή», είπε. «Είμαι σε διακοπές, οπότε είναι εντάξει, ακόμα κι αν είναι εκνευριστικό να αργήσω».

Ο Xavier Hiegel, 39 ετών, είπε ότι απλώς προσπαθούσε να γυρίσει σπίτι για το Σαββατοκύριακο και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν να επηρεάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
“Οι Αγώνες φέρνουν θέσεις εργασίας, οπότε αυτό είναι πραγματικά ανοησία. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν”, είπε.

Σχετικά Άρθρα