Αρχίζει η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο- Ανάλυση του FORBES θεωρεί βέβαιο έναν μεγάλο πόλεμο

 Αρχίζει η επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο- Ανάλυση του FORBES θεωρεί βέβαιο έναν μεγάλο πόλεμο

Καθώς τόσο στο Ισραήλ όσο και στο Λίβανο η Χεζμπολάχ περιμένουν να δουν αν η κατάσταση θα εξελιχθεί σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολάχ παρακολουθούν ο ένας τον άλλον εδώ και μήνες σε εγκαταλελειμμένα χωριά και κοινότητες κοντά στα νότια σύνορα του Λιβάνου, αλλάζοντας θέσεις και μεταβάλλοντας τις συνθήκες για να προσαρμοστούν στις συνθήκες μιας μάχης για τον έλεγχο.

Του Σπύρου Σιδέρη

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνία (IBC), επικαλούμενη ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για μια πιθανή μεγάλη χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο. Ο στρατός θα πραγματοποιήσει αεροπορικές επιχειρήσεις πριν από τον ελιγμό, σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ αυξάνονται.

  • Σύμφωνα με το Forbes ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτος, εξηγώντας τους λόγους που θα μπορούσαν να τον πυροδοτήσουν και εστιάζοντας στη σύγκρουση των ισραηλινών δυνάμεων με την Χεζμπολάχ.

Το σημείο αιχμής, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, θα είναι τα σύνορα μεταξύ του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου, όπου υπάρχουν συνεχείς βομβαρδισμοί και από τις δυο πλευρές από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όπως σημειώνει «περίπου 80.000 κάτοικοι του Ισραήλ χρειάστηκε να εκκενωθούν, μια απαράδεκτη κατάσταση για ένα κυρίαρχο κράτος. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια τρομοκρατική οργάνωση να το αναγκάσει, στην πραγματικότητα, να εγκαταλείψει κομμάτια της επικράτειάς του».

  • Στόχος του Ιράν, σύμφωνα με το Forbes, είναι να εξαναγκάσει το Ισραήλ σε μια συμφωνία όπου η Χεζμπολάχ θα υποχωρήσει και θα σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αυτό θα άφηνε τη Χαμάς όχι μόνο άθικτη αλλά και σε θέση να ασκήσει τελικά εξουσία στη Γάζα και στη συνέχεια στη Δυτική Όχθη.

Αλλά η Ιερουσαλήμ «δεν θα μπορούσε ποτέ να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία», καθώς θα σηματοδοτούσε ότι το Ισραήλ δεν έχει τη βούληση να ελέγξει ή να καταστρέψει τους θανάσιμους εχθρούς του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έρχεται ένας μεγαλύτερος πόλεμος σημειώνει το Forbes.

  • Καθώς οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι πολυπληθέστεροι και πιθανώς ικανότεροι από εκείνους της Χαμάς και διαθέτουν 150.000 πυραύλους διαφόρων ειδών, η εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ θα ήταν δαπανηρή για το Ισραήλ.

Επίσης κάποιοι από τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ισλαμικής οργάνωσης θα μπορούσαν να περάσουν από τον Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ και να πλήξουν κατοικημένες αστικές περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να εμπλακεί και το Ιράν, λόγω της Χεζμπολάχ.

  • Όπως σημειώνει το άρθρο, το Ισραήλ θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει σε ένα τριπλό μέτωπο, με Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ιράν και προφανώς θα προσφύγει για βοήθεια στις ΗΠΑ. Όπως συνέβη και στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν πριν λίγους μήνες.

Το ζήτημα είναι αν θα λάβει την απαιτούμενη βοήθεια το Ισραήλ από την Ουάσινγκτον, αν και θεωρείται ότι αυτό διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός που εκτός της ομιλίας του στο Κογκρέσο θα έχει συναντήσεις με τον Μπάιντεν, αλλά και του Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Σχετικά Άρθρα