Θεωρίες συνωμοσίας για την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Τον χτύπησε τελικά σφαίρα;
Δριμείες αντιδράσεις προκλήθηκαν από μία δήλωση του Διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, την ώρα που ενημέρωνε το Κογκρέσο. Ο Κρίστοφερ Ρέι, αμφισβήτησε κατά πόσον ο Τραμπ χτυπήθηκε από σφαίρα κατά την απόπειρα δολοφονίας του στην πολιτική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Daily Mail, ο διευθυντής του FBI ανέφερε ότι «Όσον αφορά τον πρώην πρόεδρο, παραμένει το ερώτημα σχετικά με το αν το τραύμα στο αυτί του προήλθε από σφαίρα ή από θραύσμα γυαλιού.» Πρόσθεσε δε ότι «Δεν γνωρίζω, αν αυτή τη στιγμή η σφαίρα θα μπορούσε να χτυπήσει κάτι άλλο.»
Πέραν τούτων, ο Ρέι αναφέρθηκε στις ελλείψεις ασφαλείας που επέτρεψαν στον Κρουκς να πυροβολήσει. Ο 20χρονος έχει ταυτοποιηθεί ως εκείνος που σκότωσε τον πυροσβέστη Corey Comperatore και τραυμάτισε άλλους δύο, συμπεριλαμβάνομένου του Τραμπ.
Θεωρίες συνομωσίας από το πρώτο λεπτό
Από τα πρώτα λεπτά κιόλας μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ, θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο, με κάποιους να μιλούν για έναν σκοπευτή που έδρασε με «εντολές» του προέδρου Μπάιντεν ή του «βαθέος κράτους», ενώ άλλοι έλεγαν για ένα σκηνοθετημένο περιστατικό που είχε σκοπό «να κάνει τον πρώην πρόεδρο ήρωα».
Για παράδειγμα, το βίντεο σε κοντινό πλάνο μιας «ύποπτης» που συμμετείχε στην προεκλογική συγκέντρωση, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Μπάιντεν» ή μια φωτογραφία με πράκτορες ασφαλείας να κρατούν χαμογελώντας τον ματωμένο Ντόναλντ Τραμπ κυκλοφόρησαν μαζικά στην πλατφόρμα X, στα αγγλικά, στα γαλλικά ακόμη και στα πορτογαλικά ως «απόδειξη» ότι η επίθεση ήταν «οργανωμένη» και «σχεδιασμένη».
Τί και αν η γυναίκα με το καπέλο κρατούσε κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πλακάτ με τους διπλανούς της «Τζο Μπάιντεν, απολύεσαι», και η φωτογραφία των μελών των μυστικών υπηρεσιών πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα photoshop, σύμφωνα με έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου: οι φήμες πλημμυρίζουν το διαδίκτυο μετά τη συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια το Σάββατο.
Αμέτρητοι χρήστες του διαδικτύου προσπάθησαν επίσης να ταυτοποιήσουν οι ίδιοι τον δράστη, με κάποιους να ισχυρίζονται ψευδώς, συγκεκριμένα, ότι ήταν ένας Ιταλός YouTuber.
Το βίντεο με έναν άνδρα να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του μέσα στο αυτοκίνητό του και να αφήνει να εννοηθεί ότι ήταν ο δολοφόνος κυκλοφόρησε επίσης ευρέως, αν και πολλά αμερικανικά μέσα το θεώρησαν μια φάρσα.
Συλλογική υστερία
Για τον ερευνητή πολιτικών επιστημών Τζούλιεν Γκάιρι, η συλλογική υστερία του Σαββατοκύριακου γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ δεν αποτελεί έκπληξη, «σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε και με μια προσωπικότητα σαν αυτή». «Θα αποτελούσε έκπληξη αν δεν εμφανιζόντουσαν θεωρίες συνωμοσίας…», τόνισε.
Πόσω δε μάλλον που το πλήθος εικόνων, επίσημων και ερασιτεχνικών, του συμβάντος έδωσαν «τη δυνατότητα η συζήτηση να… ξεφύγει», όπως είπε.
Η ίδια η απόπειρα δολοφονίας, τονίζει ο Γκάιρι, «προσδίδει αξιοπιστία λόγω του ότι είναι ένας άνθρωπος που απειλείται, ότι ίσως ήθελε επίσης να ηγηθεί πολύ ισχυρών μαχών ενάντια σε υποτιθέμενες απόκρυφες δυνάμεις – για παράδειγμα το «βαθύ κράτος»».
Το «βαθύ κράτος» είναι μια δημοφιλής θεωρία στους αμερικανικούς ακροδεξιούς συνωμοσιολογικούς κύκλους, ιδιαίτερα στο κίνημα QAnon, το οποίο ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα είδος παράλληλου μυστικού κράτους που κινεί τα νήματα του κόσμου προς όφελος συμφερόντων ιδιωτικών ομάδων.
Ο δημοσιογράφος Άντονι Μάνσουι, ειδικός στη αμερικανική συνωμοσιολογική «σφαίρα», υπογραμμίζει «την αρκετά απίστευτη αντίδραση από κεντρώους και δημοκρατικούς κύκλους», οι οποίοι κατήγγειλαν αμέσως ένα σκηνοθετημένο συμβάν, με το hashtag #staged να κάνει επίσης το γύρο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πολύ γρήγορα, λογαριασμοί χρηστών υποστηρικτών των Δημοκρατικών ανέφεραν ότι το αίμα στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ψεύτικο και ότι η Μυστική Υπηρεσία (υπεύθυνη για την προστασία του Τραμπ) ενορχήστρωσε το συμβάν μαζί με τον πρώην πρόεδρο.
If something shot me in the head, I wouldn’t stop to pose for campaign pictures…. pic.twitter.com/7YM2pYUqlC
— @MysterySolvent2.0 (@DarkMSolvent) July 13, 2024
Δεν υπάρχει «ανοσία στις φαντασιώσεις θεωριών συνωμοσίας»
Κάτι που δείχνει, σύμφωνα με τον Άντονι Μάνσουι, «ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις φαντασιώσεις θεωριών συνωμοσίας». «Το συμβάν μπορεί να εγείρει ερωτήματα», «αλλά υποκύπτουμε σε συνωμοσίες όταν κάποιος ξεκινάει μια σταυροφορία που βασίζεται σε μη επαληθευμένα στοιχεία», τόνισε.
Ένα σφάλμα στο οποίο υπέπεσαν ορισμένοι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «ένας συνδυασμός τριών παραγόντων που «κινούν» τη μηχανή συνωμοσίας: πολύ έντονος ακτιβισμός, κοινωνικοπολιτικό τραύμα και υποβάθμιση του συστήματος», που ωθεί τους ανθρώπους, «όταν δεν μπορούν πλέον, εξαιτίας αυτών των παραγόντων, να περιμένουν τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, να αναρωτιούνται: «ποιος ωφελείται από το έγκλημα;»
Η ευκολία πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτει ο Μάνσουι, μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους προς την ιδέα ότι «συμμετέχουμε όλοι στην έρευνα/συλλογική υστερία».
«Βλέπουμε σημάδια αυξημένης συνωμοσιολογίας και στα δύο αμερικανικά πολιτικά στρατόπεδα», αναφέρει ο Ιμράν Αχμέντ, διευθυντής του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Μίσους στο Διαδίκτυο, σε συνέντευξη στην Washington Post. «Οι θεωρίες συνωμοσίας παρέχουν μια απλή ιστορία για να δώσουν σε όλους έναν λόγο να μην αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα».
«Από το 1967-68, έχετε περίπου μεταξύ 70 και 80% των Αμερικανών, από όλες τις κοινωνικοδημογραφικές και κοινωνικοπολιτικές ομάδες, που είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Κένεντι (που δολοφονήθηκε το 1963) ήταν θύμα συνωμοσίας», υπενθυμίζει ο Γκάιρι. Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 1981, έρχεται επίσης στο μυαλό όλων.
Τι ανέφεραν αρχικές αναφορές – Η αναζήτηση για τον φόνο του Κένεντι
Ορισμένες αρχικές αναφορές την ημέρα των πυροβολισμών υπέθεταν ότι ο Τραμπ μπορεί να χτυπήθηκε από ένα θρυμματισμένο κομμάτι γυαλιού όταν μια σφαίρα χτύπησε τον τηλεπροβολέα. Η θεωρία του τηλεπροβολέα, ωστόσο, καταρρίφθηκε όταν οι φωτογραφίες έδειξαν ότι και οι δύο γυάλινες οθόνες ήταν άθικτες μετά την επίθεση.
Ο Τραμπ συντονίστηκε με την κατάθεση του Ρέι, ο οποίος τον είδε επίσης να περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Κρουκς είχε ερευνήσει τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι πριν από τον πυροβολισμό.
Η διαδικτυακή αναζήτηση της 6ης Ιουλίου, που ανακτήθηκε από ένα φορητό υπολογιστή που το FBI λέει ότι συνδέεται με τον Crooks, είναι μια αναφορά στον Lee Harvey Oswald, τον σκοπευτή που σκότωσε τον Kennedy από θέση ελεύθερου σκοπευτή στο Dallas στις 22 Νοεμβρίου 1963.
«Αυτή η αναζήτηση είναι προφανώς σημαντική όσον αφορά την κατάσταση του μυαλού του. Αυτή είναι η ίδια ημέρα που φαίνεται ότι εγγράφηκε για τη συγκέντρωση του Τραμπ», δήλωσε ο Wray στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πρόσθεσε δε ότι «Δεν γνωρίζουμε το κίνητρο. Αυτό είναι προφανώς ένα από τα κεντρικά ερωτήματα της έρευνάς μας, και μας έχει απογοητεύσει πολύ το γεγονός ότι πολλά από τα συνήθη σημεία που θα βρίσκαμε χαμηλά κρεμασμένα φρούτα δεν έχουν δώσει σημαντικά στοιχεία για το κίνητρό του», δήλωσε ο Wray.
Και η Ουκρανία στο πλάνο
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, πρότεινε μια αναπάντεχη και μάλλον αυθαίρετη εξήγηση για τα κίνητρα του παρ’ ολίγον δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Ορμπάν, ο Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έγιναν στόχοι επιθέσεων επειδή είναι αντίθετοι στον πόλεμο και υποστηρίζουν την ειρήνευση στην Ουκρανία.
Ο Ούγγρος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι φιλοπόλεμες παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν να εξουδετερώσουν τις φιλειρηνικές φωνές. Παρά τις ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες, η θεωρία του Ορμπάν δεν έχει καμία βάση σε αποδεικτικά στοιχεία.
«Ήταν όλο στημένο, ο Τραμπ έπαιζε γκολφ την επόμενη μέρα»
Η αντίδραση του πλήθους στους πυροβολισμούς ήταν υποτονική, σαν να ήξεραν τι θα συμβεί. Οι μυστικοί πράκτορες του Τραμπ τον άφησαν όρθιο, εκτεθειμένο σε ενδεχόμενη νέα επίθεση, κάτι ασυνήθιστο σε απόπειρα δολοφονίας.
Ο Τραμπ εθεάθη να παίζει γκολφ την επόμενη μέρα, χωρίς σημάδια τραυματισμού. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απόπειρα ήταν μια καλοστημένη οπτική απάτη, που εκτελέστηκε με θεαματική επιτυχία. Παρά την αναπαραγωγή του αφηγήματος στα social media, η αλήθεια είναι ότι ο τραυματισμός του Τραμπ ήταν αληθινός και το βίντεο ήταν πολύ παλιότερο.
Περί νοητικού εκφυλισμού του Μπάιντεν
Πέραν την απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ, ο διευθυντής του FBI, ρωτήθηκε από το Κογκρέσο για την νοητική κατάσταση του προέδρου. Η απάντησή του ότι δεν είχε γίνει μάρτυρας οποιουδήποτε προβλήματος με τη νοητική κατάσταση του προέδρου δεν άφησε τον Τραμπ αδιάφορο, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να ζητά την παραίτηση του Ρέι.
«Παρακολούθησα τη σημερινή ακρόαση στο Κογκρέσο, καθώς ο Κρίστοφερ Ρέι ρωτήθηκε αν παρατήρησε ή όχι νοητικό εκφυλισμό στις πολλές συνομιλίες του με τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social την Τετάρτη.
«Ο Wray θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως από το FBI και να σταματήσει να «γλυκολογεί» στο Κογκρέσο κάθε φορά που μιλάει ενώπιον της επιτροπής.», ενώ συνέχισε λέγοντας «Αν δεν μπορείς να το δεις αυτό, σίγουρα δεν μπορείς να διοικείς το FBI. Εκτός, δηλαδή, αν θέλεις να ηγηθείς παράνομα της επιδρομής στο Mar-a-Lago. Ο Wray πρέπει να παραιτηθεί, και μάλιστα ΤΩΡΑ, επειδή είπε ψέματα στο Κογκρέσο!
Πώς περιέγραψε ο Τραμπ την απόπειρα
Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία έδωσε έκτοτε εκτενείς περιγραφές για τη στιγμή που πυροβολήθηκε και εθεάθη να φοράει επίδεσμο στο αυτί του. «Όταν έπεσα κάτω, οι σφαίρες έπεφταν πάνω από το κεφάλι μου.», είπε Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η μυστική του υπηρεσία «νόμιζε ότι όλα τελείωσαν όταν έπεσα κάτω», επειδή «έτρεχε πολύ αίμα» μετά το γδάρσιμο του αυτιού του.
Ο Τραμπ διαφώνησε με τους πράκτορές του, λέγοντάς τους πως «δεν πρόκειται να ανέβει σε φορείο» και αντίθετα είπε ότι θα «σηκωθεί».Πρόσθεσε ότι αυτό που τον έσωσε ήταν η στιγμή που γύρισε να δει την οθόνη.
Πρόσθεσε «Υποτίθεται ότι είμαι νεκρός. Το πιο απίστευτο πράγμα ήταν ότι έτυχε όχι μόνο να γυρίσω, αλλά να γυρίσω ακριβώς τη σωστή στιγμή και στη σωστή ποσότητα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι επέζησε «από τύχη ή από το Θεό.»